Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi čelí třetí nejvyšší inflaci v EU. Cukr jim zdražuje absolutně nejvíc

cukr
Pixabay
Petr Dufek

I když česká národní i harmonizovaná inflace začala konečně klesat, stále je v rámci EU nadprůměrná a tentokrát i třetí nejvyšší, komentuje aktuální data Eurostatu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

Při pohledu na mapu si nelze nevšimnout dělící čáru inflace mezi východní a západní částí EU. Zatímco ve starší části unie je inflace v podstatě jednociferná, ve východní oblasti je dvojciferná inflace v podstatě pravidlem, a to především v důsledku rychlejšího růstu cen potravin. Třeba ve zdražování cukru jsme absolutními rekordmany.

Podle ve středu zveřejněných dat Eurostatu dosáhla harmonizovaná inflace v ČR v březnu hodnotu 16,5 procenta, zatímco průměrné tempo růstu cen v zemích eurozóny pokleslo těsně pod sedm procent a v celé EU na 8,3 procenta.

Vítkovice Steel

Inflační vlna ve výrobě zvolňuje. V dubnu už může být jednociferná

Inflační vlna ve výrobě postupně opadá. I březnová čísla potvrdila zpomalení růstu cen v průmyslu, zemědělství i stavebnictví. Přispěly k tomu nižší ceny energií, roli hraje ale i vyšší srovnávací základna z loňska, upozorňují analytici. V dubnu podle nich výrobní inflace klesne na jednociferné hodnoty, později během roku ji bude následovat i index spotřebitelských cen.

Přečíst článek

Inflační specifika ČR? Drahý cukr a oblečení

Na předních inflačních příčkách se ČR drží především nejenom kvůli rychlému růstu nákladů na bydlení, ale i nadprůměrnému zdražování služeb hotelů a restaurací a v neposlední řadě i dovolených. Právě v případě bydlení a služeb HORECA je růst cen v ČR druhým nejvyšším v EU, u dovolených je toto tempo čtvrté nejvyšší.

Tradičním českým inflačním specifikem bylo oblečení, které je aktuálně meziročně o téměř 15 procent dražší, zatímco třeba v Německu se jeho ceny za poslední rok zvýšily jen o pět procent. Přitom povětšinou jde o zboží dovážené z Asie, s nadsázkou se dá říct, že ve stejných kontejnerech, dokonce za silnější korunu.

Britové stále čelí inflaci nad 10 procent, jako jediní z celé západní Evropy

Meziroční míra inflace v Británii se v březnu snížila na 10,1 procenta z únorových 10,4 procenta. Oznámil to britský statistický úřad. Analytici odhadovali, že se inflace poprvé po půl roce dostane po deset procent. I přes březnový pokles je míra inflace v Británii nejvyšší v západní Evropě a jako v jediné západoevropské zemi je dvouciferná.

Přečíst článek

Harmonizovaná inflace v ČR dosáhla maxima v lednu (19,1 procenta) a v posledních dvou měsících skokově klesá. Tento pokles bude pokračovat díky vysokému srovnávacímu základu i v následujících měsících, takže už v létě by měla být jednociferná. Stále však bude nadprůměrná v unijním měřítku, a nakonec i s ohledem na naši dřívější dlouhodobou nízko-inflační zkušenost.

Pečivo podraží

Lukáš Kovanda: Pšenice je nyní levnější než před invazí. Pečivo by správně mělo zlevňovat

Pšenice je v Česku poprvé levnější než před invazí, mouka však v obchodech zůstává o 40 procent dražší a pšeničné pečivo je stále o takřka 30 procent dražší. Pečivo by tedy správně mělo zlevňovat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

AKTUALIZOVÁNO: Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

Přečíst článek
Ekonomika Evropské unie po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika EU po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje, pokles Česka je druhý nejvyšší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme