Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi vypijí tři šálky kávy za den. Za rok jí v průměru spotřebují 2,4 kilogramu

René Sion, ředitel společnosti Dallmayr
Michal Nosek, Newstream
Michal Nosek
nos

Největšími producenty kávy zůstávají země Jižní Ameriky, Asie a Oceánie. Nejvýraznější skupinu konzumentů ale tvoří evropské státy. Průzkum pro značku L’OR potvrzuje oblibu kávy i v Česku, denně si zde alespoň jeden šálek kávy dopřává 85 procent lidí, nejčastěji si dávají dva nebo tři šálky. Právě na neděli 1. října připadá Mezinárodní den kávy a je také začátkem nového sledovaného období na trhu s kávou. Tedy kávového roku.

Reklama

Předpoklady Mezinárodní organizace pro kávu (ICO) naznačují, že v právě končícím kávovém roce meziročně vzroste produkce kávy o 1,7 procenta na 10,28 milionů tun. „Klimatické výkyvy mají na pěstitele kávy značný dopad. Jejich negativní vliv zaznamenal svět kávy v předchozím sledovaném období nejvýrazněji v podobě nečekaných mrazů v Brazílii nebo povodní ve Vietnamu. Globální klimatické změny se promítají i do oblastí vhodných pro pěstování kávy. Můžeme pozorovat, že kávě se začíná dařit v místech, kde byla dříve produkce nemyslitelná nebo obtížná,“ hodnotí situaci Lumír Františák, ředitel divize L’OR Professional společnosti Jacobs Douwe Egberts.

Podle dat ICO zůstávají nejsilnějšími oblastmi pro pěstování kávy Jižní Amerika se 48 procentním podílem na světové produkci a Asie a Oceánie s 29 procentním podílem

Whisky nalezená na zámku ve Skotsku je možná nejstarší na světě, ukázaly analýzy

Do aukce míří zřejmě nejstarší whisky na světě. Na skotském zámku ji pila i královna Viktorie

Zhruba čtyři desítky lahví whisky, které se loni našly na zámku Blair Castle ve Skotsku, jsou nejspíš nejstarší dochovanou whisky na světě. Historické bádání a datování pomocí uhlíkové metody ukázaly, že destilát zřejmě pochází z 30. let 19. století a že se možná na zámku podával i v době, kdy ho v roce 1844 navštívila královna Viktorie se svým manželem, princem Albertem, napsal server BBC.

Přečíst článek

Největší podíl ve spotřebě kávy ale připadá na evropské státy s 31 procenty. Zejména severské země, také pravidelně obsazují horní příčky žebříku konzumace kávy na obyvatele. Roční spotřeba kávy na obyvatele v Česku dle statistiků dosahuje 2,4 kilogramu

Kávové zvyklosti Čechů 

Káva se řadí mezi nejoblíbenější nápoje. Podle průzkumu pro značku L’OR si 85 procent Čechů denně dá alespoň jeden šálek kávy. Třetina z nás si během dne vychutná šálky dva, téměř čtvrtina pak šálky tři. Každý desátý Čech denně vypije 4 a více káv. René Sion, ředitel společnosti Dallmayr, ke spotřebě uvádí, že je každého volba, jakou kávu si dá, ale musí být hlavně kvalitně připravená.

Jiří Blažek prodává zeleninu z farmy

Obyčejný byznys: Brambory budou brzy vzácnost, říká farmář

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme mezi farmáře a prodejce domácí zeleniny.

Přečíst článek

Svou první kávu si skoro čtvrtina Čechů uvaří těsně po probuzení. Pro necelou třetinu lidí je jejich první káva součástí snídaně. Osmnáct procent Čechů s prvním šálkem vyčkává na příchod do práce. Zaměstnání je také po domově druhým místem, kde během dne Češi vypijí nejvíce kávy. 

„Výsledky průzkumu potvrzují, že každý z nás má rozdílné preference. Naše zkušenosti z firemního a gastro prostředí ale naznačují určité trendy. Dalo by se říct, že mladší konzumenti kávy obvykle preferují kávové směsi, které jsou ovocné a svěží. Skupina nad 40 let více tíhne k výrazným a hořkým směsím,“ popisuje Lumír Františák z Jacobs Douwe Egberts a dodává: „Je zajímavé, že kávové směsi stejných charakteristik, tedy výrazné a hořké, jsou téměř bez výjimky volbou našich zákazníků z Moravy, zejména její východní a severovýchodní části.“ 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme