Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do aukce míří zřejmě nejstarší whisky na světě. Na skotském zámku ji pila i královna Viktorie

Whisky nalezená na zámku ve Skotsku je možná nejstarší na světě, ukázaly analýzy
Whisky Auctioneer
 ČTK

Zhruba čtyři desítky lahví whisky, které se loni našly na zámku Blair Castle ve Skotsku, jsou nejspíš nejstarší dochovanou whisky na světě. Historické bádání a datování pomocí uhlíkové metody ukázaly, že destilát zřejmě pochází z 30. let 19. století a že se možná na zámku podával i v době, kdy ho v roce 1844 navštívila královna Viktorie se svým manželem, princem Albertem, napsal server BBC.

Reklama

Náhodný objev whisky, kterou přelahvovali v roce 1932, brzy způsobí rozruch i mezi investory, protože 24 lahví se chystá do dražby. V listopadu je bude prodávat aukční síň Whisky Auctioneer, která očekává, že cena jedné lahve by mohla přesáhnout 10 tisíc liber (280 tisíc korun).

„Jde o výsostně historickou whisky a pozoruhodný doklad o skotském destilačním umění, kterému se co do původu a zachovalosti jen tak něco nevyrovná,“ citovala BBC odborníka na whisky Anguse MacRailda z destilérky Kythe Distillery, který whisky rovněž ochutnával. „Byla s péčí nalahvovaná a zachovala si přirozenou sílu, ale i svěžest alkoholu po skoro dvě století, což je upřímně řečeno ohromující,“ dodal.

Jak se starat o mozek?

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Lidský mozek. Orgán, který nás z mnoha úhlů činí tím, čím jsme, a odlišuje nás od jiných živých forem. Návod, jak ho udržet zdravý a co nejdéle funkční až do vysokého věku, tvoří kombinace řady strategií, které je nejlepší zapojit do života co nejdříve a předejít tak jakýmkoliv problémům ještě než se objeví.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Signature whisky, ilustrační obrázek

Slabá ekonomika snižuje zájem o luxus. Ceny investičních whisky se propadly nejníže za dekádu

Přečíst článek
Na aukci Sotheby's v New Yorku se v únoru 2023 prodala láhev mimořádně vzácné whisky Macallan za 250 tisíc dolarů. (asi 5,56 milionu korun).

Panák whisky za 370 tisíc? Sběratel koupil vzácnou láhev značky Macallan, jednu ze dvou na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme