Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zásobníky se zaplnily. Cena plynu pro Evropu klesla pod 30 eur za MWh

Zemní plyn
ČTK
 ČTK

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se poprvé od června 2021 dostala pod hranici 30 eur, tedy zhruba 712 korun, za megawatthodinu (MWh). Dolů ji tlačí vysoká úroveň zásob a rostoucí teploty, které snižují poptávku.

Reklama

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v červnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku sestoupila až na 29,85 eura za MWh. Později část ztrát smazala a krátce před 16:00 SELČ se nacházela mírně nad 30 eury za MWh. Oproti středě tak vykazovala pokles o více než pět procent. Pod hranici 40 eur cena plynu sestoupila letos v březnu.

Ceny plynu klesají a ještě budou. Ukáže se to na konci dubna, říká odborník Jiří Gavor

Ceny plynu klesají a ještě budou. Na předválečnou úroveň se ale účty za energii nevrátí, říká expert

Fixovat, nebo nefixovat? Budou ceny plynu klesat i nadále? „Pokud se nám podaří, že na konci topné sezóny budou zásobníky plné z 50 procent či více, což já považuji za optimální, pak by mohlo jít o velmi silný stimul, aby velkoobchodní ceny plynu ještě o něco poklesly,“ říká v rozhovoru pro Newstream energetický expert Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Přečíst článek

Ceny plynu na burze se nyní nacházejí hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu v České republice, který činí 2500 Kč za MWh.

Cena plynu klesla na červnovou úroveň.

AKTUALIZOVÁNO: Šokující nepoměr. Čechům zdražil plyn o 231 procent, Slovákům jen o 18 procent

Ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v České republice zvýšily meziročně nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Růst činil 231 procent, zatímco například na Slovensku dosáhl 18 procent a byl druhý nejnižší v unii. Ve své zprávě to uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Pokud se cena vyjádří v eurech, nejlevnější plyn měly domácnosti v Maďarsku.

Přečíst článek

Naplněné zásobníky

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur, v přepočtu zhruba 8300 korun, za megawatthodinu. Od té doby však výrazně klesla.

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) tento týden v úterý plné z více než 64 procent. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, dosahovala naplněnost zásobníků přes 70 procent a v České republice téměř 63 procent.

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Na globálních trzích s plynem se po šoku způsobeném ruským útokem na Ukrajinu začala obnovovat rovnováha, přetrvává však řada nejistot. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své zprávě o situaci na trhu s plynem.

Přečíst článek

LNG

Evropa tak horlivě řešila energetickou krizi, až jí hrozí nadbytek LNG terminálů

Evropa se nyní prostřednictvím dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG) snaží kompenzovat výpadky v dodávkách z Ruska. Podle agentury Bloomberg je nicméně možné, že plány na výstavbu nových evropských terminálů pro dovoz LNG již zašly příliš daleko. Kapacity terminálů by po roce 2030 mohly výrazně převyšovat poptávku, protože evropské země budou čím dál více využívat energii z obnovitelných zdrojů. Hrozí tak, že infrastruktura v hodnotě miliard eur se stane zbytečnou, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Cena plynu pro Evropu sestoupila pod 40 eur za MWh, je to pořád dvojnásobek průměru před válkou

Přečíst článek

Skončí Češi v zimě se dvěma svetry? Evropský trh s plynem zůstává stále napjatý

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme