Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Argentinská centrální banka devalvuje měnu. Děsí se ultrapravičáka Mileie v roli prezidenta

Favoritem argentinských voleb se stal Javier Milei
ČTK
Stanislav Šulc

Argentinské primárky přinesly ohromné překvapení. Favoritem nadcházejících voleb v zemi plné ekonomických problémů se stal Javier Milei, libertarián označovaný za ultrapravicového politika. Místní centrální banka na to reaguje mimořádnými kroky: devalvuje peso o 18 procent a zvyšuje úrokové sazby o 21 procentních bodů. Aktuálně tak je argentinská základní úroková sazba 118 procent.

Reklama

Ekonomika jihoamerické Argentiny je v problémech již několik dekád. Několikrát musela vyhlásit bankrot, přitom má bohaté přírodní zdroje, s nimiž čile obchoduje. Přesto ani v poslední dekádě se jí nepodařilo reagovat na ekonomický růst vyspělých zemí a například v roce 2015 již v zemi byla inflace neuvěřitelných 30 procent.

V důsledku toho se zemi nedaří lákat zahraniční investory a její ekonomika nadále strádá.

V Argentině je ekonomika výrazně provázána se státem. I proto jsou z ekonomického hlediska výrazně očekávané nadcházející prezidentské volby. Jenomže jejich favoritem se nyní stal libertarián Javier Milei, kterého většina komentátorů označuje za ultrapravicového politika.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Na to trhy reagovaly velmi negativně. A argentinská centrální banka hasí, co může. Cíleně devalvovala peso o 18 procent a zvýšila základní úrokovou sazbu o 21 procentních bodů, píše server CNBC.com. Tím se úroky v Argentině vyšplhaly ke 118 procentům, a latinskoamerická země tak posílila svou pozici země s druhou nejvyšší úrokovou sazbou na světě. Prvenství v této statistice drží Zimbabwe s aktuálními úroky na úrovni 150 procent.

Smutné prvenství Venezuely

Centrální banka vyhlásila, že až do říjnových voleb se bude peso obchodovat v kurzu 350 peso za 1 dolar. Bude zajímavé sledovat, jak moc bude muset argentinská centrální banka být aktivní na trhu, protože její devizové rezervy se podle CNBC výrazně tenčí.

Navíc inflaci se bankéřům třetí největší ekonomiky latinské Ameriky nedaří srážet dostatečně efektivně, pro letošní rok se odhaduje argentinská inflace ve výši 142,4 procenta. Pokud by to tak skutečně dopadlo, patřila by Argentina do pětice zemí s nejvyšší inflací na světě. Prvenství si zatím „drží“ Venezuela, kde inflace přesahuje tisíc procent.

Messiho fotbalový titul argentinskou ekonomiku nespasil. Inflace překročila sto procent

Messiho fotbalový titul argentinskou ekonomiku nespasil. Hyperinflace překročila sto procent

Nedávné vítězství Argentiny v čele s fenomenálním Lionelem Messim na fotbalovém mistrovství světa v Kataru vzbudilo v zemi potácející se dlouhodobě v ekonomické krizi naději, že „nakopne“ tamní ekonomiku. Nestalo se. Inflace v únoru překročila hranici hyperinflace, tedy sta procent, což se stalo v jihoamerické zemi poprvé od začátku devadesátých let.

Přečíst článek

Největší švýcarská banka UBS

UBS zaplatí ve Spojených státech miliardovou pokutu kvůli hypotečním cenným papírům

Největší švýcarská banka UBS a její americké dceřiné společnosti se dohodly, že ve Spojených státech zaplatí na pokutách celkem 1,43 miliardy dolarů (zhruba 31,5 miliardy korun). Urovnají tak obvinění z podvodu při prodeji hypotečních cenných papírů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kandidát na tchajwanského prezidenta a zakladatel Foxconnu Terry Kou si pro případnou pozici viceprezidentky vybral herečku Tammy Lai známou ze seriálu Netflixu o prezidentských volbách Wave Makers.

Když to vyšlo Zelenskému, zkusí to i na Tchaj-wanu. Seriálová kandidátka zasáhne i do reálných prezidentských voleb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme