Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

UBS zaplatí ve Spojených státech miliardovou pokutu kvůli hypotečním cenným papírům

Největší švýcarská banka UBS
iStock
 ČTK

Největší švýcarská banka UBS a její americké dceřiné společnosti se dohodly, že ve Spojených státech zaplatí na pokutách celkem 1,43 miliardy dolarů (zhruba 31,5 miliardy korun). Urovnají tak obvinění z podvodu při prodeji hypotečních cenných papírů.

Reklama

Americké ministerstvo spravedlnosti tak završilo rozsáhlé vyšetřování praktik při prodeji hypotečních cenných papírů, které přispěly ke vzniku finanční krize z let 2007 až 2009.

Banka UBS dosažení dohody o urovnání obvinění potvrdila. Upozornila, že na zaplacení pokut si již dříve vytvořila dostatečné finanční rezervy.

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj, Vít Rakušan, ministr vnitra, Petr Fiala, premiér, Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, politik

Lukáš Kovanda: Balíček bez škrtů v benefitech vládě pořádně zavaří

Pokud vláda ponechá v balíčku zvýhodnění benefitů, sníží své šance na volební úspěch, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Voliči pětikoaličních stran totiž volají po úsporách a i oni těžko vstřebají, proč se má šetřit na důchodcích, a ne na zaměstnancích. Změny daní v balíčku jinak zvýší inflaci, dodává ekonom s tím, že slábnoucí koruna přitom nepomůže.

Přečíst článek

Ministerstvo již dříve podobné dohody uzavřelo s řadou dalších předních bankovních společností. Německá bankovní jednička Deutsche Bank se v roce 2016 například dohodla, že za urovnání obvinění spojených s prodejem hypotečních cenných papírů zaplatí 7,2 miliardy dolarů. Dohody o urovnání ministerstvo sjednalo také s dalšími bankami, včetně firem Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan a Morgan Stanley.

V dnešní zprávě ministerstvo uvedlo, že dohoda s UBS představuje konec poslední kauzy, kterou iniciovala jeho pracovní skupina pro vyšetřování praktik při prodeji hypotečních cenných papírů, jež vedly k finanční krizi. Dodalo, že banky mu již kvůli těmto praktikám zaplatily celkově přes 36 miliard dolarů (zhruba 800 miliard korun).

ČEZ přes svůj fond podpořil izraelský startup, který řeší plýtvání s vodou

Společnost Inven Capital ze skupiny ČEZ investovala do izraelské společnosti WINT zaměřené na úspory vody. Start-up se zabývá využitím umělé inteligence, která kontroluje plýtvání s vodou. V posledním kole, které Inven Capital vedl společně s dalším investorem Insight Partner, získal start-up od investorů celkem 35 milionů dolarů (asi 772,8 milionu korun). Kolik přesně Inven Capital zainvestovala, firma neuvedla. 

Přečíst článek

Firmu UBS ministerstvo spravedlnosti zažalovalo v roce 2018. Americká vláda tehdy uvedla, že banka v letech 2006 a 2007 poskytovala investorům zavádějící informace o kvalitě hypotečních úvěrů, na kterých byly nabízené cenné papíry založeny.

„V důsledku finanční krize řada lidí po celé zemi zažila finanční kolaps a emoční újmu. Ještě téměř 15 let poté se z toho mnozí zotavují," uvedla v dnešní zprávě advokátka ministerstva Vanita Guptaová. „Tato dohoda o urovnání demonstruje, že náš úřad zůstává odhodlán pohnat k zodpovědnosti ty, kteří porušují zákony a podkopávají blahobyt amerických rodin," dodala. Podle státního zástupce Ryana Buchanana sehrály praktiky UBS významnou roli při vzniku finanční krize, která poškodila miliony Američanů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

JPMorgan Chase, sídlo

Rozdílné čtvrtletní výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase zvýšila zisk

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme