Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon se stane součástí akciového indexu Dow Jones

aMAZON
Michael Tomeš / Newstream.cz
 ČTK

Americký internetový prodejce Amazon se stane součástí akciového Dow Jonesova indexu, kde nahradí řetězec drogerií a lékáren Walgreens Boots Alliance. Změna proběhne v pondělí 26. února, uvedl poskytovatel indexu S&P Dow Jones Indices.

Reklama

Akcie Amazonu po oznámení, že se stanou součástí indexu Dow Jones, vzrostly o 1,3 procenta, zatímco akcie Walgreens, které index opustí, o tři procenta klesly.

Zařazení akcií Amazonu zvýší expozici Dow Jonesova indexu vůči maloobchodu se spotřebním zbožím, což odráží změny v americké ekonomice, uvedla společnost S&P. Ke změně složení indexu dal rozhodnutím rozštěpit své akcie podnět řetězec supermarketů Walmart.

O váze jednotlivých titulů v Dow Jonesově indexu nerozhoduje tržní kapitalizace, ale cena akcií. Štěpení akcií Walmartu v poměru 3:1 a z toho vyplývající nižší cena jednotlivých akcií by snížily význam maloobchodního sektoru v indexu.

Dow Jonesův index zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, jejich hodnoty odráží od roku 1896. Index patří k hlavním ukazatelům vývoje cen akcí ve Spojených státech, hojně jej sledují i drobní investoři. Naproti tomu institucionální investoři častěji porovnávají svou výkonnost s indexem S&P 500. Walgreens byl součástí Dow Jonesova indexu teprve několik let.

Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Jsou drahé akcie Nvidie ospravedlnitelné? Odpověď dostanou investoři dnes v noci

Čipařské společnosti Nvidia a Arm vyrostly extrémně rychle, dílem se svezly na vlně optimismu z AI, dílem díky zkušenosti z čipové krize. Dokážou na tento možná až nezdravý růst navázat? Jak dlouho může masivní růst společnosti vydržet? Wall Street bude hledat odpověď v komentáři generálního ředitele Nvidie Jensena Huanga ke kvartálním výsledkům společnosti, jež firma zveřejní dnes po uzavření americké burzy.

Přečíst článek

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Amazonu se dařilo, zisk prudce rostl. I díky cloudu

Vánoční sezona se v Amazonu povedla. V předešlém čtvrtletí internetovému prodejci prudce vzrostl zisk. Dařilo se i jeho cloudové divizi.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadalla jako kovbojové

Sedm statečných, co vydělává a vydělávat bude dál

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, jimž patří dnešek i budoucnost, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme