Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akciové žně nekončí. Indexy S&P 500 i Dow Jones zaznamenaly rekord

Wall Street
iStock
 ČTK

Akcie ve Spojených státech vystoupaly na rekordy. Širší index S&P 500 před 20:00 středoevropského času přidával dvě procenta a byl na maximu 5082 bodů. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, poprvé v historii překonal hranici 39 tisíc bodů, když posílil o procento.

Reklama

Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, rostl dokonce o 2,9 procenta na 16 032 bodu, a dosáhl tak největšího jednodenního zisku od února 2023.

Americké akcie zamířily vzhůru poté, co ve středu po skončení burzovního obchodování v USA zveřejnil hospodářské výsledky výrobce čipů Nvidia. Ten díky zájmu o umělou inteligenci (AI) zvýšil čtvrtletní zisk meziročně o 769 procent. Jeho akcie mají ve stejný čas k dobru přes 15 procent.

Japonský akciový index překonal rekord z roku 1989

Japonská burza je letos jak utržená ze řetězu. Nyní překonala rekord z roku 1989

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 poprvé překonal hranici 39 tisíc bodů, a zdolal tak rekord z roku 1989. K růstu pomohlo zejména posílení akcií výrobců čipů v reakci na výsledky americké společnosti Nvidia, které překonaly očekávání trhu. Japonský index uzavřel růstem o 2,19 procenta na 39 098,68 bodu, což je rekordní závěrečná hodnota. Přes den se dostal až na průběžné maximum 39 156,97 bodu, ukazují záznamy tokijské burzy.

Přečíst článek

Nvidia tak dnes zvýšila tržní hodnotu svých akcií o 250 miliard dolarů (5,9 bilionu korun) na více než 1,9 bilionu dolarů. Zaznamenala tedy největší jednodenní růst v historii Wall Street.

Obchodníci si do poledne amerického času mezi sebou vyměnili akcie společnosti Nvidia v hodnotě 47 miliard dolarů, což představovalo více než čtvrtinu všech obchodů s akciemi v indexu S&P 500. Nvidia se dnes také stala třetí nejhodnotnější společností na americkém akciovém trhu po Microsoftu a Applu. Předstihla Amazon a Alphabet.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme