Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Japonská burza je letos jak utržená ze řetězu. Nyní překonala rekord z roku 1989

Japonský akciový index překonal rekord z roku 1989
iStock
 ČTK

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 poprvé překonal hranici 39 tisíc bodů, a zdolal tak rekord z roku 1989. K růstu pomohlo zejména posílení akcií výrobců čipů v reakci na výsledky americké společnosti Nvidia, které překonaly očekávání trhu. Japonský index uzavřel růstem o 2,19 procenta na 39 098,68 bodu, což je rekordní závěrečná hodnota. Přes den se dostal až na průběžné maximum 39 156,97 bodu, ukazují záznamy tokijské burzy.

Reklama

Dosavadní rekord indexu byl z 29. prosince 1989, tedy z doby takzvané bubliny na japonském akciovém trhu. Ceny akcií a nemovitostí tehdy vzrostly na neudržitelně vysoké úrovně a tehdejší rekord se mezi analytiky považoval za nepřekonatelnou hodnotu. Rekordní závěr tehdy činil 38.915,87 bodu a nejvyšší dosažená hodnota byla 38.957,44 bodu.

Japonský index postupně roste od loňského ledna, za tu dobu si připsal asi 52 procent. Pomohlo mu hlavně oživení technologických společností, změny ve vedení firem a růst zisku vývozců podpořený slabým kurzem japonského jenu.

Nachystejte peněženky, dividendy jsou zpět

Nachystejte peněženky, dividendy jsou zpět

Zuckerbergova Meta možná otevřela stavidla: polozapomenutý trend dividend se vrací na scénu. Objem peněz v dividendových fondech roste, dozvíte se se v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Akcie amerického výrobce čipů Nvidia ve středu večer zpevnily asi o šest procent. Firma po uzavření trhů v USA představila výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí, které ukázaly prudký růst tržeb a které překonaly očekávání. Rovněž výhled vývoje tržeb na první letošní čtvrtletí byl vyšší, než odhadovali analytici. Firma těží hlavně ze silné poptávky po jejích čipech, které dominují trhu s umělou inteligencí (AI).

„Pro nás obchodníky to znamená příchod nové éry,“ řekl analytik makléřské společnosti au kabu.com Securities Cutomu Jamada. „Mám pocit, jako by nám akciový trh říkal, že jsme se konečně vymanili z deflace a otevřel se nám nový svět,“ dodal.

Akcie společnosti Tokyo Electron stouply o šest procent, zatímco akcie výrobce zařízení pro testování čipů Advantest vzrostly o 7,5 procenta. Ze zájmu o čipy těžily také firmy Screen Holdings a Softbank Group. Akcie Screen Holdings posílily o více než deset procent a Softbank o více než pět procent.

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadalla jako kovbojové

Sedm statečných, co vydělává a vydělávat bude dál

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, jimž patří dnešek i budoucnost, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Z celkem 225 firem v indexu Nikkei jich za dnešek 170 posílilo, 54 oslabilo a jedna zůstala beze změny. Nejhůře si vedl sektor výrobců léků, který klesl o 0,59 procenta.

Někteří obchodníci sázejí na další růst indexu. „Očekávám, že dalším cílem indexu Nikkei bude úroveň 40 tisíc bodů,“ uvedl analytik společnosti IG Tony Sycamore. Pokud se tituly, které nyní hýbou trhem, zapojí ještě více, mohl by podle něj index v krátkém horizontu stoupnout až na úroveň 42 tisíc bodů.

Reklama

Související

Masivní výprodej na Wall Street se přelil i na asijské parkety. Oslabily zejména akcie v Tokiu

Přečíst článek
Wall Street

Slabší duben zanechal na letošním růstu akciových indexů zatím jen malý zub

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme