Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie ČEZ vyletěly tak vysoko, jak nebyly od finanční krize 2008. Trhy vyhlížejí tučnou dividendu

Akcie ČEZ vyletěly tak vysoko, jak nebyly od finanční krize 2008. Trhy vyhlížejí tučnou dividendu
 ČTK

Akcie energetické firmy ČEZ se dostaly na nejvyšší cenu téměř za 15 let. Zdražily o 1,83 procenta na 1222 korun za akcii. Vyšší byla jejich cena naposledy v září 2008. Index PX pražské burzy právě hlavně díky růstu emise ČEZ stoupl o 0,42 procenta na 1389,99 bodu.

Reklama

 ČEZ ve čtvrtek zveřejní své hospodářské výsledky za první čtvrtletí a zřejmě také návrh dividendy pro akcionáře z loňského rekordního zisku. Právě chystané zveřejnění výsledků firmy nyní podle analytiků lákalo burzovní obchodníky k nákupu cenných papírů ČEZ.

Broker, burza,

Akcie ČEZ jsou nejdražší za tři čtvrtě roku, burza sedmý den rostla

Pražská burza už sedm dní v řadě roste. Index PX dnes stoupl o 1,06 procenta na 1381,33 bodu. Nahoru burzu v posledních dnech táhnou především akcie energetické firmy ČEZ, které jsou nyní nejdražší za zhruba tři čtvrtě roku.

Přečíst článek

„Z mého pohledu je to dáno čtvrtečním kvartálním reportem a spekulací na silné výsledky nebo na oznámení vysoké dividendy,” sdělil ke zdražení akcií analytik Komerční banky Bohumil Trampota. „Připomínám, že k návrhu dividendy nemusí ve čtvrtek dojít, ale čtvrtletní prezentace je výborná příležitost k návrhu distribuce loňských zisků,” doplnil.

Většinovým akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií firmy.

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o cenách energií.

Fiala zakročil. Energogiganti budou muset odkrýt, kolik si účtují

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o skutečných cenách elektřiny a plynu než dosud. Statistiky by měly zahrnovat platby všech zákazníků. Uvedl to předseda vlády Petr Fiala (ODS) po jednání se zástupci tuzemských dodavatelů, Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Transakce s akciemi ČEZ tvořily většinu aktuálních obchodů na pražské burze. Zároveň cenné papíry firmy zaznamenaly nejvýraznější růst z hlavních emisí burzy. Posílila přesně polovina z deseti hlavních emisí. Kromě ČEZ si polepšily například akcie výrobce nápojů Kofola ČS o 0,82 procenta na 246 korun nebo akcie Moneta Money Bank o 0,52 procenta na 78 korun.

Největší propad postihl cenné papíry zbrojovky Colt CZ, a to o 0,67 procenta na 595 korun. V červených číslech skončily také třeba akcie bankovní skupiny Erste, které zlevnily o 0,44 procenta na 752,80 koruny.

Dalibor Martínek: Rekordní zisk ČEZ je systémová chyba. Stát se nechá řídit managementem své firmy

Daniel Beneš seděl na křesílku hned vedle bývalého prezidenta Miloše Zemana před volbou prezidenta před pěti lety. Byl to jasný vzkaz. Vzkaz prezidenta, že po jeho boku stojí jeho věrní. Byl tam Mynář se svojí krásnou dívkou, moderátorkou televize. Byl tam Nejedlý, ztepilý tajemný muž, který nikdy neodpoví otevřeně na žádnou otázku. Byla to taková hradní partička. Tak jak se tam spolu družili, ztratili kontakt s podhradím, s námi ostatními.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme