Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlaťák. Jak si pošéfovat peníze.

Na vládní konsolidační balíček nejvíc doplatí rodiny s malými dětmi a průměrnými příjmy

Potvrzeno daňaři: Vládní balíček nejvíc poškodí rodiny s průměrnými příjmy

Vládní konsolidační balíček, jehož cílem je snížit deficit veřejných financí, se dotkne většiny obyvatel České republiky. Nejvíce však zasáhne rodiny s průměrnými příjmy, vypočítali daňoví experti z poradenské společnosti BDO.

Přečíst článek

Daň z nemovitosti. V čem se nejčastěji chybuje

Na konci května 2023 vyprší termín pro uhrazení daně z nemovitých věcí. Na některé chyby, kterých se poplatníci v této souvislosti dopouštějí, upozorňuje Petr Koubovský, daňový poradce z kanceláře Rödl & Partner.

Přečíst článek

Daň z nemovitosti se blíží. Kde hledat platební údaje

Finanční správa v těchto dnech rozesílá informace k dani z nemovitých věcí. Zatímco dříve byla standardem složenka, je tato forma nyní na ústupu. Kde hledat údaje pro zaplacení? Jaký je nejzazší termín pro jejich obdržení. A do kdy musím daň zaplatit? Vše se dozvíte v průvodci připraveném daňovou poradkyní ze společnosti KODAP.

Přečíst článek
Jak začít podnikat v Evropě? Je to snadné

Jak začít podnikat v Evropě? Je to snadné

Podnikání v Evropě je pro mnoho lidí lákavou příležitostí. Zvláště v posledních letech se stává stále oblíbenějším způsobem, jak si vydělat na živobytí. Může to být ale také náročné a vyžaduje to pečlivou přípravu. Jak začít podnikat v Evropě a jaké jsou nejdůležitější kroky, které musíte udělat?

Přečíst článek
hacker

Krádeže firemních dat i vydírání. Jak jim předejít, radí experti

Kyberprostor se může - dost možná nepozorovaně - proměnit v bitevní pole, na němž budete svádět bitvu o přežití vaší firmy. Nedejte se útočníkům lacino, chraňte svá data. Jak na to, radí experti ze společnosti ANECT.

Přečíst článek
Desetina Čechů nesplácí půjčky včas. A jejich počet roste

Desetina Čechů nesplácí půjčky včas. A jejich počet roste

Nějaký závazek po splatnosti má deset procent obyvatel ČR. Proti loňskému roku se podíl zvýšil o tři procentní body. Nejčastější příčinou neschopnosti splácet závazky je stejně jako loni ztráta zaměstnání. Ukázal to průzkum společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Přečíst článek
Půjčky v rodinách už se vyčerpaly. Češi kvůli hypotékám hledají jiné zdroje pro financování

Půjčky v rodinách už se vyčerpaly. Češi kvůli hypotékám hledají jiné zdroje pro financování

Pětina lidí stále plánuje si v nejbližších letech vzít hypotéku. Oproti minulosti se však lidé připravují nejen na vyšší splátky, ale i na vyšší sumu, kterou musí našetřit na dofinancování koupě nemovitosti. V rodině si ovšem může podle expertů už půjčit méně lidí než dřív. Vyplývá to z březnového reprezentativního průzkumu agentury IPSOS pro Českou bankovní asociaci (ČBA).

Přečíst článek
topení

Nové rozúčtování je přehlednější. Nájemcům a vlastníkům bytů pomáhá s porovnáním spotřeby

Období rozúčtování je v plném proudu, řada vlastníků bytu již údaje o loňské spotřebě vody a tepla obdržela. V dokumentech na ně přitom oproti minulým rokům čeká řada nových informací. Může za to vyhláška, která mění dosavadní předpisy. Co všechno uživatelé mohou nově na vyúčtování nalézt? A k čemu tyto poznatky využít? Odpovídá Josef Haumer, expert ze společnosti Enbra, specialisty v oblasti technického zařízení budov.

Přečíst článek
Výplata

Brusel chce, aby firmy zveřejňovaly mzdu v inzerátech na práci. K čemu to povede?

Povinnost uvádět v pracovních inzerátech, kolik člověk bude na dané pozici brát, má pomoci k rovnosti odměňování mužů a žen. Může ale vést i k nespokojenosti zaměstnanců, varují personalisté.

Přečíst článek
video

FreshStart: Z vlastní potřeby vyvinuli aplikaci Nekrachni. Generaci Z pomáhají finančně dospět

Nápad na aplikaci vzešel z běžného života. „Uvědomila jsem si, že se musím odstěhovat od rodičů, a platit si všechno sama, ale nevěděla jsem jak na to,“ říká spoluzakladatelka projektu Nekrachni Maria Šimůnková. Se spolužákem Jakubem Rychlým vytvořili výukové plány pro školy, ze kterých se později vyvinula mobilní aplikace. 

Přečíst článek

Firmy mají tři roky na to, aby vyřešily nerovné odměňování, zaznělo na konferenci Equal Pay Day

Nespravedlivé rozdíly v platech mužů a žen vedou později k nespravedlivým rozdílům v penzích. Jsou i důvodem, proč ženy s nízkými platy neodcházejí od násilných partnerů. Je proto nutné, aby zmizely genderové rozdíly v odměňování a ženy získaly větší sebevědomí a odvahu si říci o zvednutí platu či odejít ze špatného vztahu. Aktivita musí vycházet nejen od žen samotných, ale i od firem, organizací a také od státu, zaznělo na 14. ročníku konference Equal Pay Day, která se koná v Praze až do neděle.  A že jde o aktuální téma, potvrzuje i ve čtvrtek schválená směrnice Evropského parlamentu o transparentnosti odměňování ve firmách.

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením o šest miliard korun. Na sociální síti to dnes uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Na vzdělávání na veřejných vysokých školách je nyní určeno 30,9 miliardy korun. Navýšení peněz pro vysoké školství potvrdila také předsedkyně České konference rektorů Milena Králíčková. 
Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil 🔥požár, se  zřítila, uvedl mluvčí 🚒 dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla. Požár těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i velkou část střechy. Při dnešním zřícení fasády nebyl nikdo zraněn, uvádějí dánské noviny Jyllands-Posten.
Pražský dopravní podnik 🚌obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě vyčíslil advokát případnou škodu na 1,31 miliardy korun a vyzval k dodržení původní dohody
Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme