Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Je lepší si půjčit u rodiny, nebo u finanční instituce?

Je lepší si půjčit u rodiny, nebo u finanční instituce?
Komerční spolupráce

Rozbité auto, porouchaná lednice nebo akutní rekonstrukce koupelny? Nečekané situace, které si žádají větší investice. Co dělat, když momentálně nemáte dostatek volných financí? Jedním z řešení je půjčka. Je lepší o půjčku požádat někoho z rodiny, nebo raději finanční instituci?

Reklama

Výhody a nevýhody rodinných půjček

Pokud si plánujete půjčit v rodině, dobře zvažte, zda se do tohoto rizika pustíte. Narušené rodinné vazby totiž nemusí být jednoduché dát znovu dohromady. Proto se vyplatí vědět, jaké výhody a nevýhody taková půjčka přináší.

Výhody:

  • rodina po vás zřejmě nebude chtít úrok,
  • na termínech splácení se dohodnete tak, aby vyhovovaly oběma stranám,
  • volnější budou i další pravidla,
  • nemusíte o půjčku žádat v bance.

Nevýhody:

  • vaše vztahy se zákonitě promění, protože do nich vstoupí finanční rovina,
  • obě strany nemusí být dobře informovány o finanční situaci toho druhého,
  • pokud jedna strana přestane dodržovat dohodu (dlužník neplatí, poskytovatel potřebuje peníze splatit dříve), může dojít ke konfliktu, který se jen těžko napraví.

Když si nechcete půjčovat u rodiny

Pokud nechcete ohrozit dobré vztahy ve svojí rodině, zažádejte o klasickou půjčku u banky nebo se rozhodněte pro nebankovní půjčku. Pokud půjdete do banky, počítejte s administrativní zátěží. Banka na vás může mít různé požadavky. Podmínkou pro získání půjčky může být například zřízení běžného účtu nebo ručitel.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Lukáš Kovanda: Stát chystá nemorální zásah u hypoték. Poškodí klienty bank a přiživí bonusy bankéřů

Pokuta za předčasné splacení hypotéky trestá zodpovědnost a svědomitost. Banky si umí riziko ošetřit samy, stát k tomu nepotřebují. Jeho zásah okrádá svědomité občany a jen přiživuje už tak tučné bonusy bankéřů.

Přečíst článek

Flexibilnější přístup nabízí nebankovní instituce. Nebankovní půjčky vyřídíte z pohodlí domova. Stačí jen připojení na internet nebo telefon. O nebankovní půjčku můžete zažádat ihned po zjištění, že budete potřebovat finanční podporu. Obvykle postačí, když u sebe máte doklad totožnosti a ještě druhý doklad. Získat můžete půjčku v hodnotě až 250 tisíc korun na cokoliv.

Nebankovní finanční společnosti je ale potřeba si pečlivě prověřit. Co byste si měli pohlídat?

  • Historii společnosti – poskytovatel by měl mít dlouhou historii a známé jméno.
  • Index odpovědného úvěrování – pokud je poskytovatel na tomto seznamu ohodnocený alespoň 4 hvězdičkami, vybrali jste si společnost s odpovědným chováním směrem k zákazníkům.
  • Licence od ČNB – od roku 2018 musí mít všechny nebankovní instituce licenci od ČNB. Díky tomu máte jistotu, že společnost je pod dohledem a splňuje vše pro bezpečné poskytování půjček.
  • Jasně napsaná smlouva a RPSN – vhodnou instituci poznáte i podle toho, že má jasně a srozumitelně napsanou smlouvu, která obsahuje RPSN. Právě hodnota RPSN totiž informuje o tom, kolik za půjčku dohromady zaplatíte.

Bezpečné investování znamená vytvoření finanční rezervy a zvážení rizik

Bezpečné investování znamená vytvoření finanční rezervy a zvážení rizik

Zvyšující se inflace přiměla řadu lidí přehodnotit své finanční návyky. Peníze ležící na běžných nebo i spořicích účtech začaly rychle ztrácet hodnotu a velkým tématem se tak stalo investování. Jenže začínající investoři často bojují s obavami a také s množstvím investičních produktů, mezi kterými si těžko vybírají. Hlavní roli by měla hrát bezpečnost, na což upozorňuje i Lukáš Blažek, obchodní ředitel společnosti Ronda Invest, zabývající se zejména financováním nemovitostních projektů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Paušální daň je propadák. Lidé kvůli ní mohou mít potíže v bankách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme