Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlaťák. Jak si pošéfovat peníze.

Firmy mají tři roky na to, aby vyřešily nerovné odměňování, zaznělo na konferenci Equal Pay Day

Nespravedlivé rozdíly v platech mužů a žen vedou později k nespravedlivým rozdílům v penzích. Jsou i důvodem, proč ženy s nízkými platy neodcházejí od násilných partnerů. Je proto nutné, aby zmizely genderové rozdíly v odměňování a ženy získaly větší sebevědomí a odvahu si říci o zvednutí platu či odejít ze špatného vztahu. Aktivita musí vycházet nejen od žen samotných, ale i od firem, organizací a také od státu, zaznělo na 14. ročníku konference Equal Pay Day, která se koná v Praze až do neděle.  A že jde o aktuální téma, potvrzuje i ve čtvrtek schválená směrnice Evropského parlamentu o transparentnosti odměňování ve firmách.

Přečíst článek
Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Přečíst článek

Finanční úřady čekají nával daňových přiznání, prodlužují úřední hodiny

Přečíst článek

Češi se zbytečně zdráhají investovat skrze realitní fondy. Podle čeho vybírat a na co si dát pozor

Přečíst článek
nákup

UniCredit: S inflací vám může pomoci i banka

Inflace trápí Čechy už několik měsíců. Dramaticky navýšila ceny potravin i energií, především ale snižuje hodnotu peněz, které lidé drží na účtech. V nekončícím boji proti inflaci může pomoct i banka – UniCredit Bank pro své zákazníky nabízí řadu služeb, díky kterým mohou ochránit své peníze.

Přečíst článek

Daňové přiznání 2023. Co bude letos jinak, shrnuje daňová expertka

Začátek nového roku s sebou obvykle přináší v oblasti daní změny, které se pak promítají do každoroční povinnosti řady lidí vyplnit a podat daňové přiznání. Kromě povinnosti posílat daňové přiznání přes datovou schránku, nebo zvýšení odvodů a případných slev na dani, ale na podnikatele čekají podobné nástrahy jako loni. O jaké změny jde a na co by si lidé měli dát pozor, přibližuje Monika Lodrová, daňová poradkyně společnosti BDO.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Energie zlevňují. Lidé by ale neměli brát první nabídku pod úrovní stropu, neboť na jaře ceny dále spadnou

Lukáš Kovanda: Energie zlevňují. Lidé by ale neměli brát první nabídku pod úrovní stropu, neboť na jaře ceny dále spadnou

Mnozí tuzemští dodavatelé plynu a elektřiny domácnostem, nejnověji společnost innogy, začínají zlevňovat. Zohledňují tak dramatický pokles burzovních cen napříč EU, k němuž dochází od loňského srpna. Referenční cena plynu v EU, jež je určující i pro dodavatele v ČR a která je klíčová také pro ceny elektřiny, klesla od druhé poloviny loňského srpna do dneška, tedy za zhruba půl roku, o více než 85 procent, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Při sjednání hypotéky je proto vždy potřeba řešit i otázku pojištění.

Expert radí: Nepodceňujte pojištění hypotéky. A na co si dát ještě pozor

Banky při financování bydlení nechtějí nic riskovat. Proto sjednání hypotéky vždy podmiňují zástavou kupované nebo jiné vhodné nemovitosti, kterou mohou v případě dlouhodobého nesplácení úvěru zpeněžit a uspokojit tak svoji pohledávku. Jistí se i pro případ škod na nemovitosti, které snižují její reálnou tržní cenu. Při sjednání hypotéky je proto vždy potřeba řešit i otázku pojištění. Jaké pojištění je nutné uzavřít, podle čeho vybírat, co nepodcenit a na co si dát pozor, radí Miroslav Majer, CEO startupu hyponamíru.cz. 

Přečíst článek
V loňském roce se do Česka dovezlo 9,4 tuny zlata, nejvíce za posledních 11 let.

Česká zlatá horečka. Loni se ho dovezlo 9,4 tuny, nejvíce za posledních 11 let

V loňském roce se do Česka dovezlo 9,4 tuny zlata, což je o 352 kilogramů více než v roce 2021 a nejvíce za posledních 11 let. Hodnota dovezeného zlata dosáhla 12,2 miliardy korun, nejvíce od roku 1999, odkdy jsou k dispozici ucelená data. Vyplývá to z předběžných dat Českého statistického úřadu a výpočtů společnosti Zlaťáky.cz.

Přečíst článek
Daňové přiznání, ilustrační foto

Expertka radí: Jak si snížit daňový základ

Základ daně za rok 2022 si můžete snížit o takzvané nezdanitelné části základu daně nebo využít slevu na dani. O co přesně se jedná? Projděte si praktický přehled. Šest daňových tipů připravila Jana Jáčová, zakladatelka a šéfka účetní firmy UOL Účetnictví.

Přečíst článek
Objem hypoték v roce 2021 pádí směrem nahoru

Ceny některých bytů padají, úroky z úvěru na bydlení nikoli. Kdy zlevní hypotéky?

Hypoteční sazby přes mírný nárůst v únoru pokračují ve stagnaci. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu povyskočila na 6,37 procenta. Další výraznější růst sazeb by ale již přijít neměl. Kdy začnou sazby opět klesat?

Přečíst článek

Expertka radí: Jak na odpočet úroků hypotéky z daní

Hypotéka odčerpává z rodinného rozpočtu nemalou částku. Jednou ročně si ale mohou Češi splácející hypotékou snížit daňový základ o úroky zaplacené bance a ušetřit tak na daních až několik desítek tisíc korun. Jaké podmínky je potřeba splnit pro uplatnění daňového odpočtu úroků z úvěru na bydlení? Radí odbornice z hyponamiru.cz Veronika Kráčmar Hegrová.

Přečíst článek

Přehledně: Přiznání k dani z nemovitostí. Kdo a kdy ho podává

Blíží se konec ledna a s ním i uzávěrka pro daňové přiznání k dani z nemovitostí. Pokud vlastníte stavbu nebo pozemek, je nejvyšší čas si vyjasnit, zda a jak se vás tato povinnost týká. Daň z nemovitých věcí totiž musí zaplatit téměř každý vlastník nemovitosti, ne vždy však musí podávat daňové přiznání. Proč ale lidé v Praze platí více než v Aši a jak na to, když má nemovitost více majitelů? Udělejte si jasno s tímto přehledným průvodcem.

Přečíst článek
Vodafone od února zdraží mobilní paušální tarif o devět procent

Máte mobilní paušál od Vodafonu? Od února si připlatíte devět procent

Operátor Vodafone od konce února zvýší ceny paušálních mobilních tarifů pro domácnosti i firmy o devět procent. Důvodem jsou rostoucí ceny energií a dalších výdajů, například na údržbu sítě. Ceník se nezmění u předplacených karet, stávajících tarifů pevného internetu ani u služby Vodafone TV, uvedla firma.

Přečíst článek
Reklama

News box

Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Dánskému námořnímu dopravci Maersk v prvním čtvrtletí 📉 klesl hrubý provozní zisk EBITDA meziročně o 60 procent na 1,59 miliardy dolarů (37,3 miliardy korun). Firma, která je považována za barometr stavu globálního obchodu, to dnes uvedla ve zprávě o hospodaření. Výsledek je lepší, než čekali analytici, a firma také zlepšila celoroční výhled.
Max banka, která od předloňského podzimu patří do skupiny Creditas, vykázala v roce 2023 čistý zisk 3️⃣0️⃣4️⃣​​​​​​​ milionů korun. O rok dříve ještě jako Expobank CZ přitom vykazovala ztrátu 233 milionů korun. Bilanční suma Max banky se loni zdvojnásobila na 64 miliard korun. 
Škoda Auto 📈 zvýšila v prvním čtvrtletí dodávky vozů zákazníkům o 5,2 procenta na 220 500 aut. Nejprodávanějším modelem značky zůstává Octavia s 61 200 vozy, což představuje meziroční nárůst o 36 procent.
Energetická společnost ČEZ 📉 zlevní dodávky elektřiny a plynu. Od léta sníží ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou, a to nejprve v červnu zlevní plyn zhruba o 17 procent, následně v červenci i elektřinu o devět procent. Od května firma zlevňuje i fixované produkty. 
Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v dubnu výrazně zhoršily. Útlum táhl 📉 silný pokles ve výrobě a nových zakázkách. Index nákupních manažerů (PMI) klesl v dubnu na 44,7 bodu z březnových 46,2 bodu, uvedla dnes společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3️⃣,1️⃣ procenta, zatímco v únoru počítala s růstem o 2,9 procenta. Organizace to dnes uvedla ve svém aktualizovaném výhledu. Česká republika si povede nejhůře ze zemí Visegrádské skupiny (V4).
Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber čelí v Británii žalobě ze strany tradičních londýnských taxikářů, která by ho mohla stát více než 250 milionů liber (přes 7️⃣ miliard korun). Informuji o tom server BBC a list Financial Times.
Ukrajinské drony v noci na dnešek poškodily ⚡ energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. Útok bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské invazi, na energetické zařízení dnes oznámil i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval.
Nejméně 36 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část 🛣️ dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na čínské úřady o tom dnes informovala agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 24 mrtvých.
Reklama
Reklama
Doporučujeme