Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zdražování - informace o tématu

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB: V inflaci nyní převažují zahraniční vlivy

Červnová meziroční inflace byla o 2,2 procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) v květnové prognóze. Důvodem byl především větší než očekávaný růst jádrové inflace, což je inflace očištěná o sezonní vlivy, a růst cen potravin a pohonných hmot, uvedl ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

Přečíst článek
Smažený sýr, ilustrační foto

Smažák už stačit nebude. Aby restaurace krizi překonaly, musí nabídnout víc

Přečíst článek

Dalibor Martínek: O kolik zdraží na podzim život? Užijme si léto, nemysleme na to. Bude to masakr

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Další velké zdražování elektřiny přijde po podzimních volbách

Přečíst článek
Číšnice, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Pivo za 70? Tak to budeme pít doma aneb Hospody čeká boj o zákazníky

Přečíst článek
sklizeň (ilustrační foto)

Štěpán Křeček: Zdražování v zemědělství je předzvěstí dalšího nárůstu cen potravin

V květnu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o astronomických 27,9 procenta. Nejvíce se zvýšily ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Téměř 40procentní nárůst cen zemědělských výrobců předznamenává další zdražování potravin.

Přečíst článek
restaurace, ilustrační foto

Petr Dufek: Inflační rallye pokračuje. Rekordně zdražily restaurace

Ani květen nepřinesl žádnou inflační úlevu, když se zvýšily ceny téměř všeho - a rozhodně ne symbolicky. Oproti předchozímu měsíci si spotřebitelé připláceli především za potraviny, jejichž ceny se za jediný měsíc zvýšily o 3,4 procenta, opět dražší bylo i bydlení a oblečení. Zapomenout nelze ani na hotely a restaurace, které v posledním měsíci přirazily ke svým cenám další tři procenta.  

Přečíst článek
Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Náklady na stavbu rodinného domu meziročně vzrostly téměř o pětinu. U menšího rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu se cena stavby za rok zvýšila o více než 873 tisíc korun. Vyplývá to z analýzy firmy ÚRS CZ, která se zabývá sledováním stavebních zakázek či tvorbou rozpočtů pro stavby.

Přečíst článek
Galeria Kaufhof

Jak za ropné krize. Inflace v Německu je skoro osm procent

Inflace v Německu v květnu vystoupila na 7,9 procenta. Je nejvyšší od 70. let, kdy svět svírala první ropná krize. Na vině je válka na Ukrajině, která prodražuje nejen energie.

Přečíst článek
Linka ve drůbežím závodu

Kuřecí maso jako luxus? Cena tomu napovídá. Viníkem ale není jen válka na Ukrajině

Kuřecí maso v poslední době zdražuje po celém světě, vliv má více faktorů - válka na Ukrajině, ptačí chřipka a obecně vysoká inflace. Kuřecí je nejčastěji konzumovaným masem na světě, spotřebitelé od New Yorku přes Prahu až po Singapur ale zjišťují, že je dražší než bývalo, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Zpátky v devadesátkách. Dvojciferná inflace bude určitě i po zbytek roku, míní ekonomové

Zdražování předčilo očekávání analytiků. Tuzemská inflace, která patří mezi nejvyšší v Evropské unii, výrazně snižuje kupní sílu úspor českých domácností a může podle ekonomů vést k zániku firem, které nebudou schopny přenášet zvýšené náklady do koncových cen.

Přečíst článek
Miroslav Singer

Bývalý guvernér ČNB Singer: Přestaňme si hrát na bídu. Žádná krize není

Už mě nebaví odpovídat pořád dokola na otázky kolem inflace. Ceny prostě rostou, je válka. Česko to však určitě přežije. Přestaňme neustále žádat stát o pomoc, a začněme se snažit každý sám za sebe, říká bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. I kdyby Rusové vypli plyn, zvládneme to, říká muž, který si před lety vysloužil nelichotivá přízviska za to, že v boji s hrozící deflací držel tři roky českou měnu v kurzu nad 27 korun za euro.

Přečíst článek
pneumatika, ilustrační foto

Nedostatek ruských sazí a návrat covidu v Číně radikálně zdraží pneumatiky

Řidiči s koncem zimy opět přezouvají. Letní pneumatiky ale kvůli dubnovému ochlazení zatím nasadila jen zhruba pětina z nich. Každopádně ať už využívají pneu letní, zimní či celoroční, letos si nebývalé připlatí. A bude hůř.

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Inflace v USA vystoupila na 8,5 procenta, je nejvýš za posledních 40 let

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v březnu zrychlil na 8,5 procenta z únorových 7,9 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od prosince 1981 a je mírně vyšší, než čekali analytici, uvádí zpráva amerického ministerstva práce.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Jan Bureš: Vrchol inflace teprve přijde. Může být až kolem 15 procent

Česká inflace láme nové rekordy. Spotřebitelské ceny rostly v březnu o 12,7 % meziročně, což je 2,9procentního bodu nad poslední zimní prognózou centrální banky (a 0,4procentního bodu nad naším odhadem), a to zdaleka nebude ještě inflační vrchol.

Přečíst článek
Reklama

News box

Německé podniky hodlají v letošním roce 📉 snižovat investice. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil mnichovský ekonomický institut Ifo. Index investičních očekávání v březnu podle průzkumu klesl na minus 0,1 bodu z listopadových 1,2 bodu. 
Indonéské ministerstvo dopravy dnes po několika silných erupcích 🌋 sopky Ruang uzavřelo mezinárodní letiště Manado, které je od vulkánu vzdálené asi 100 kilometrů. Stovky lidí také uposlechly příkaz úřadů a opouštějí ohroženou oblast na severní straně ostrova Sulawesi. Příkaz k evakuaci ve středu dostalo na 11 tisíc lidí.
Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na 🏛️ ministerstvo zemědělství. Snaží se tak bránit tomu, že musel vrátit dotaci 1,6 milionu korun, kterou Česko nedostane proplacenou z fondů Evropské unie kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).  Číst více
Chorvatské parlamentní volby 🥇 vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) premiéra Andreje Plenkoviče, která získala 60 křesel ve 151členném parlamentu. Opoziční koalice neformálně vedená prezidentem Zoranem Milanovičem a jeho Sociálnědemokratickou stranou (SDP) bude mít 42 křesel. 
Americká ministryně financí Janet Yellenová dnes zdůraznila závazek administrativy prezidenta Joea Bidena poskytnout Ukrajině potřebnou pomoc a zároveň označila republikánské průtahy při jejím schvalování za  neomluvitelné. Yellenová se tak vyjádřila po setkání s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem při konferenci o Ukrajině.
Reklama
Reklama
Doporučujeme