Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zdražování - informace o tématu

Inflace, ilustrační foto

Inflace se za březen přiblížila 13 procentům. A zdražování se jen tak nezastaví, míní ekonomové

Odhady březnové inflace připomínají kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině sázku do loterie. Nejistý je podle redakcí oslovených ekonomů i dlouhodobější výhled. Jisté každopádně je, že zdražování se nezastaví. Přesný údaj o inflaci zveřejní Český statistický úřad zítra.

Přečíst článek
Rusové vybírají hotovost v obavách ze sankcí západu.

Život v Rusku je s každým dalším týdnem invaze nákladnější. Ceny potravin rostou i o desítky procent

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Lednová inflace je masakr. Analytici obří číslo čekali

Proč je lednová inflace tak důležitá? Protože mezi prosincem a lednem řada firem mění ceníky a promítá do cen rostoucí náklady. Letošní lednový růst byl ostře sledovaný. Čekal se obří skok. Zatímco v minulých letech šlo o dvě až tři procenta, nyní se s napětím čekalo, jestli padne desítka. Údaj mimo jiné rozhodne o tom, zda budou v Česku dál zdražovat půjčky.

Přečíst článek
Ruské tanky

Invaze na Ukrajinu přinese další zdražování

Burzy se boji ruské invaze na Ukrajinu jako nikdy, uklidnit je může jen dnešní telefonát Bidena a Putinem. Barel ropy stojí poprvé od roku 2014 přes 2000 korun, rekordně zdražuje hliník.

Přečíst článek
Dolary, ilustrační foto

USA svírá nejvyšší inflace za 40 let, vystoupala na 7,5 procenta

Míra inflace ve Spojených státech v lednu vystoupila na 7,5 procenta, a dostala se tak nejvýše od února 1982. Prudce rostly opět zejména ceny energií, uvedlo americké ministerstvo práce. Jak zareaguje Fed?

Přečíst článek
fúze a akvizice, ilustrační foto

Trh fúzí a akvizic je na rekordu. Doba přeje prodávajícím

Loni se na celém světě uskutečnily fúze a akvizice za rekordních 5,9 bilionu dolarů (125,3 bilionu korun), uvedla poradenská společnost Bain & Company. Akviziční boom by podle ní měl pokračovat i letos.

Přečíst článek
bavlna

Oblečení v Česku zdražuje nejrychleji od 90. let. Cena bavlny je na desetiletém maximu

Ceny oděvů a obuvi v ČR loni poskočily nejvýrazněji od 90. let. Podle ČSÚ vzrostly o 6,5 procenta. Znatelně tak překonaly svůj nárůst z roku 2020, o 3,7 procenta, který byl přitom pro celé toto milénium, tedy pro období od roku 2000, rekordní.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Česko začátkem roku okusí inflaci nad deset procent, varuje ČNB

Inflace v prosinci ještě zrychlila, z listopadových šesti procent na 6,6 procenta. Takový růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v září 2008, uvádí Český statistický úřad. A bude hůř. Česká národní banka nevylučuje, že v prvních měsících letošního roku inflace dosáhne dvouciferných hodnot.

Přečíst článek
CEOs, ilustrační foto

Průzkum PwC: Tři čtvrtiny českých firem loni zvyšovaly ceny

Tři čtvrtiny českých firem v loňském roce zvyšovaly ceny, téměř třetina přitom přistoupila ke zdražení o více než deset procent. Generální ředitelé firem navíc očekávají, že rychlý růst cen vydrží i letos, vyplývá z aktuálního průzkumu PwC CEO Survey mezi 185 šéfy českých firem.

Přečíst článek
eura, inflace

Inflace v eurozóně je nejvýš v historii, zastavila se těsně před pěti procenty

Meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu vystoupila na 4,9 procenta. To je vůbec nejvíc v celé dvacetileté historii jednotné evropské měny. Nahoru ji táhly zejména ceny energií.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Inflace v Německu vystoupila na šest procent, je nejvýš od roku 1992

Meziroční růst spotřebitelských cen v Německu v listopadu zrychlil na šest procent, a dostal se tak na maximum od roku 1992. Na základě předběžných údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie to dnes oznámil spolkový statistický úřad.

Přečíst článek
káva, ilustrační foto

Milovníci kávy se musí připravit na razantní zdražování

Cena kávy letí nahoru. Může za to malá úroda v Brazílii i problémy s její lodní přepravou z Vietnamu. Tíži zdražování ponesou zákazníci v kavárnách i obchodech. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme