Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lihovary čeká v novém roce zdražovaní až o 20 procent

Ilustrační foto
Profimedia.cz
 ČTK

Produkce lihovarů zdraží po novém roce o 15 až 20 procent. Odvětví zasahují zvyšující se ceny energií, protože většina podniků používá při výrobě pálenek plyn. Navíc rostou náklady na výrobu skla, do kterého se destiláty stáčí. Řekl to tajemník Unie destilatérů ČR Jakub Gottwald. Jako jeden z velkých problémů celého odvětví vidí černý trh s pálenkami, který podle něj může být stejně velký jako ten oficiální.

Reklama

Lihovary, které se v Česku věnují výrobě ovocných destilátů, podle Gottwalda vznikaly často z takzvaných pěstitelských palíren, kde si mohou lidé nechat vypálit alkohol z vlastní sklizně. Naučit se řemeslo trvá poměrně dlouho, doplnil. Sám sleduje hlavně produkci takzvaně řemeslných lihovarů, což jsou spíše menší podniky, které se specializují na ovocné destiláty. V Česku jich je kolem 40.

Trh ovocných destilátů podle něj velmi trpí na černý trh, tedy například domácí palírny a nelegální výroba je stejně rozsáhlá jako oficiální trh. Jako velký problém vidí nedostatečné pravomoci státu a celní správy ho kontrolovat. „Stát to neřeší. Řeší černou palírnu jen, když vybouchne kotel a vyhoří,“ řekl s tím, že zákonné postihy sice existují, ale jsou jen malé a velmi špatně vymahatelné.

Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA

Týden tradera: Letošní rok na burzách? Chce to silné nervy

Událostí číslo jedna uplynulého týdne bylo zveřejnění amerických ukazatelů inflace, výrobní i spotřebitelské. Data trhy přežvýkaly negativně, a to s vidinou dalšího výrazného růstu sazeb. Klíčový americký index S&P 500 se propadnul pod letošní minima na úrovni 3600 bodů. Co to znamená pro další vývoj burzy? A jaká jsou aktuální data o růstu domácí cenové hladiny?

Přečíst článek

Destiláty mají vysokou spotřební daň

Černý trh lze podle něj spojit i s tím, že na destiláty je uvalena vysoká spotřební daň - na rozdíl od piva a vína, které takto zdaněné není vůbec, což podle Gottwalda vytváří nesrovnatelné podmínky. Upozornil také na to, že když dodává pálenky do restaurací, musí nejprve složit půl milionu korun kauci a je s tím spojená velká byrokratická zátěž, protože musí vyplňovat pro každý podnik formuláře pro celní správu.

Poznamenal také, že se již objevily pěstitelské palírny, které kvůli růstu nákladů skončily, protože se jim provoz nevyplatil. Lidé a podniky, kteří se věnují ovocným pálenkám, mají také často hlavní zdroj příjmů někde jinde, než v lihovarnictví, dodal.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Pro oblast ovocných pálenek vidí příležitost v rozvoji produkce pro gastronomii, která je v současnosti ve velkých problémech a potřebuje si udržet hosty. Právě ovocné pálenky mohou podle Gottwalda být zajímavým produktem, protože existuje velké množství druhů, které lze vyrobit. Uvedl, že nejpopulárnější je stále slivovice, velmi populární je také hruškovice.

Unie destilatérů ČR je dobrovolnou stavovskou organizací destilatérů. Sídlo má ve Vizovicích na Zlínsku.

Inflace, ilustrační foto

Průzkum: Životní úroveň klesá. Polovina Čechů musí kupovat levnější zboží

Pokles své životní úrovně vnímá sedm lidí z deseti. Každý druhý Čech začal kupovat levnější zboží. Podle reálných dat Češi omezili výdaje například na oblečení ve prospěch výdajů na jídlo, energie či dopravu. Vyplývá to z dat Banky Creditas o reálných finančních tocích klientů a z průzkumu agentury Ipsos.

Přečíst článek

Supermarket Albert

Máslo za 65 korun. Většina základních potravin opět zdražila

Čtvrtka másla za 65 korun, kilo chleba za 37,50, vejce za 41,30 koruny. Průměrné ceny většiny základních potravin v uplynulém týdnu opět zvedly svá maxima, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu. Mléko, eidam či vepřová pečeně naopak zaznamenaly mírný pokles, i tak jsou stále vysoko. Důvodem je přetrvávající inflace mající vliv na ceny od energií až po obaly či hnojiva.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Saké: vynikající a gastronomicky unikátní nápoj

Pavel Maurer: Saké je vynikající a gastronomicky unikátní nápoj, který má svá pravidla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme