Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

turismus - informace o tématu

Večerní pohled na Dubaj a její nejznámější ikonu Burdž Chalífa

Dubaj už láká turisty i na dostupnější a levnější alkohol

Dubaj zrušila třicetiprocentní daň z alkoholu a vyžadovat přestala i poplatek za licenci nutnou k nákupu alkoholu v nákupních a turistických centrech. Na sociálních sítích to oznámily firmy African+Eastern a MMI, což jsou v Dubaji dva největší dodavatelé alkoholických nápojů. Krok má podle nich podpořit odvětví turistiky. Změny ve zdanění začaly platit v neděli, zkušebně zatím na rok, informují místní média.

Přečíst článek

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Přečíst článek
Dovolené o Vánocích jdou na dračku. Vítězí Egypt, Maledivy či Kanáry
video

Dovolené o Vánocích jdou na dračku. Vítězí Egypt, Maledivy či Kanáry

Navzdory nejisté ekonomické situaci Češi na cestování nezanevřeli, a i o letošních Vánocích vyrazí do zahraničí. A ve srovnání s předchozími covidovými sezónami jich bude cestovat mnohem víc.

Přečíst článek
Nové trendy a změny v hotelnictví

Nové trendy a změny v hotelnictví

Hoteliéři si pomalu zvykají na novou normalitu a na to, jak utváří moderní hotelovou současnost. Dnešní doba podněcuje k zamyšlení se nad stávajícími procesy, ale zároveň skýtá i skvělou příležitost implementovat nové technologie a služby a tím zvýšit zisky v ubytovacích zařízeních. Nastal tedy čas podniknout kroky potřebné k tomu, aby váš hotel držel tempo zrychleného vývoje. Představujeme vám některé z nových trendů a změn v hotelnictví.

Přečíst článek
Danilo Turletto, Sound´s Travel & Leisure Sarl

Jak se dělá hotelový byznys v exotických zemích

Madagaskar je opravdu překrásná země a turisté ji zatím ještě příliš neobjevili. Nechceme však, aby se stala turistickým skanzenem. Jde nám především o to, abychom co nejvíce zachovali původní přírodu, rozmanitost krajiny a atmosféru ostrova. To je ta jedinečná, autentická hodnota, kterou Madagaskar má a kterou chceme zachovat a představovat i našim klientům, říká mi při dálkovém letu z Nosy Be do Prahy Danilo Turletto, Director of Sales and Marketing a partner madagaskarské turistické a investiční skupiny Sound´s Travel & Leisure Sarl Group.

Přečíst článek
Zatímco Katar se potýká s obrovským kulturním střetem a logistikou akce, Dubaj (na snímku), relativně liberálnější městský stát, je zaplaven příznivci, kteří chtějí mít snadný přístup k pivu, levnějšímu ubytování a prostředí zvyklému na západní cestovní ruch více než muslimské Dauhá.

A vítězem fotbalového mistrovství světa v Kataru se stává... Dubaj

Konzervativní muslimský Katar si od fotbalového mistrovství světa slibuje vyšší prestiž, příliv turistů a peněz. Vítězem turnaje – alespoň co se týče zájmu turistů – je však nedaleká Dubaj ve Spojených arabských emirátech. Město i díky každodenní letecké kyvadlové dopravě přitahuje fotbalové fanoušky díky volnějším pravidlům pití alkoholu, levnějšímu a dostupnějšímu ubytování a mírnějšímu přístupu k menšinám, zatímco Katar je pro mimořádně tvrdý postup vůči homosexuálům terčem kritiky, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Fanoušci na MS v Kataru se přece jen svého piva, i když v omezených prostorech, dočkali.

Fotbalových fanoušků je v Kataru moc. Spí ve stanech i přepravních kontejnerech

Očekávaná účast fotbalových fanoušků na mistrovství světa v Kataru, kterých by postupně mělo dorazit na dva miliony, odpovídá dvěma třetinám populace hostitelské země. Množství návštěvníků také výrazně převyšuje počet hotelových pokojů, takže Katar nabízí ubytování v dočasných fanouškovských vesnicích na spodním konci cenové stupnice. Některé typy ubytování pro mistrovství světa v Kataru v podobě stanů a přepravních kontejnerů v poušti však vyvolávají smíšené pocity a kritiku, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Mikulov

Stanislav Šulc: Thajsko či Egypt? Zapomeňte. Rájem pro seniory je podle zahraničních expertů levné Česko

Pro spousty tuzemských seniorů splňuje představou o ideálním trávení penze permanentní dovolená v Thajsku nebo Egyptě. Rozpálené pláže, přísun kvalitního jídla a žádné starosti. Pro penzisty z většiny zemí pak paradoxně k dokonalým místům na trávení důchodu patří jiná země: Česko. Alespoň to vychází ze žebříčku bedekru Enjoy Travel. Přes jistou pochybnost zdroje na tom něco je. Nevěříte? Tady jsou hlavní argumenty pro to, proč je Česká republika v tomto žebříčku šestá a proč většina zemí z první desítky leží v Evropě. 

Přečíst článek
turisté v Praze

Tržby ve službách rostou. Dařilo se cestovkám, pohoršili si filmaři a hudebníci

Tržby ve službách v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně stouply o 6,9 procenta. Rostou tak už šest čtvrtletí v řadě. Zvýšení tržeb zaznamenala všechna hlavní odvětví služeb kromě ubytování a stravování. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Nadále se velmi dařilo cestovním agenturám a kancelářím, kterým stouply tržby skoro na dvojnásobek.

Přečíst článek
Cestovní ruch se zotavuje. Turistů v Česku bylo v létě téměř stejně jako v době před covidem

Cestovní ruch se zotavuje. Turistů v Česku bylo v létě téměř stejně jako v době před covidem

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním třetím čtvrtletí ubytovalo 7,3 milionu hostů, meziročně o 11 procenta víc. Proti létu roku 2019, ve kterém cestovní ruch ještě neovlivňovala epidemie koronaviru, byla návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení jen o tři procenta nižší, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Počet přenocování hostů se ve sledovaném období meziročně zvýšil o 7,4 procenta na 20,4 milionu nocí.

Přečíst článek
Las Vegas Strip

REPORTÁŽ: Turisté se vracejí do Las Vegas, a to je problém

Světová metropole hazardu se po covidovém kolapsu opět plní. Jenže chybí ti nejbonitnější návštěvníci a stejně tak zaměstnanci. To hotelům na slavném, neony posetém Stripu znemožňuje vyrovnat se s náporem návštěvníků.

Přečíst článek
Americká společnost Airbnb zprostředkovává ubytování v soukromí.

Airbnb vydělala za tři měsíce miliardu dolarů, její akcie přesto klesly

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, zveřejnila horší než očekávaný výhled na závěrečný kvartál a její akcie proto po úterním uzavření burzy oslabily. Zisk ve třetím čtvrtletí se ale zvýšil o 46 procent na 1,2 miliardy dolarů (29,7 miliardy korun) a překonal odhady analytiků. Firma to uvedla ve svém sdělení.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ruská Černomořská flotila dál 📉 řídne, píší ukrajinská média po oznámení ukrajinského námořnictva o potopení ruské minolovky Kovrovec v noci na dnešek. Námořnictvo se zdrželo podrobností, podobně i ukrajinský generální štáb, který se o zničení lodi zmínil v situačním přehledu, a ukrajinské ministerstvo obrany poblahopřálo bojovníkům, kteří se postarali o „další špatný den Černomořské flotily“.
Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica také s verzí, že střelec  nebyl osamělým vlkem. Vyplývá to z dnešního vyjádření slovenského ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka a zástupce civilní tajné služby SIS Pavola Gašpara. 
Francie a Německo jsou hluboce  znepokojeny situací v Gruzii, kde parlament schválil kontroverzní zákon o zahraničním vlivu, proti kterému v Tbilisi v posledních týdnech demonstrovaly desetitisíce lidí. Podle agentury AFP to v dnes zveřejněném prohlášení uvedli francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz. Norma podle nich není v souladu s evropskými hodnotami.
Vrtulník, v němž letěl íránský prezident Ebrahím Raísí, měl dnes  tvrdé přistání, uvedla podle agentury AP íránská státní televize, aniž by ihned uvedla podrobnosti o následcích nehody. Problém nastal při přesunu z Ázerbájdžánu, kde se íránský prezident dopoledne zúčastnil slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem.
Jádro by podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) mohlo do budoucna tvořit až 6️⃣0️⃣ procent energetického mixu ČR, v současné době je to 38 procent. Podmínkou je výstavba nových bloků jaderných elektráren, mohou být až čtyři. Jádro pak mají doplňovat hlavně obnovitelné zdroje, dočasně pak elektrárny spalující plyn. Ministr to dnes řekl v pořadu televize Nova Za pět minut 12.
Vietnamská komunistická strana nominovala na funkci prezidenta země současného ministra veřejné bezpečnosti 👴 To Lama. Informovala o tom agentura Reuters. V březnu se pouhý rok po nástupu do úřadu vzdal funkce prezident Vo Van Thuong. To Lam stál v čele ministerstva veřejné bezpečnosti i v roce 2017, kdy byl z Německa přes Slovensko unesen do vlasti vietnamský podnikatel.
Dva lidé zemřeli při nehodě 🛳️ lodi na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla dnes podle agentury AP policie. Dalších pět osob se pohřešuje.
Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je  mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice.
Rusko i Ukrajina shodně uvedly, že se v noci na dnešek staly terčem 🚀 vzdušných útoků. Kyjev oznámil sestřelení všech 37 útočících ruských dronů, ruská protivzdušná obrana odvracela dronový a raketový útok na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym a také v Krasnodarském kraji na jihu země.
Česko bylo za první čtvrtletí letošního roku na pátém místě na světě v nákupech 🥇 zlata. Česká národní banka (ČNB) ho nakoupila pět tun, loni za stejné období skončila šestá se dvěma tunami. Centrální banky byly už tradičně největšími nákupčími zlata vůbec.
Reklama
Reklama
Doporučujeme