Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chorvaté se umoudřili a zlevňují. Nejvíc na Istrii

Město Rovinj
iStock
Petra Jansová

Nízká obsazenost ubytovacích zařízení donutila chorvatské hoteliéry a pronajímatele zlevnit. Nejrazantněji se ceny propadly na Istrii, píše chorvatský deník Danas.

Reklama

Až o 60 procent spadly ceny za ubytování na severu Chorvatska. Ubytovaní v apartmánu pro čtyři podle deníku Danas vyjde na 100 eur (v přepočtu kolem 2400 korun) na den. Tedy na cenu srovnatelnou s loňskou sezónou a zároveň únosnou i pro domácí turisty. Na rozdíl od června tak aktuálně na Istrii jsou ubytovací kapacity naplněny.

„Všichni ti, co nastřeli nerealistické ceny, nyní rychle zlevňují,“ konstatuje Barbara Marković, prezidentka chorvatské asociace privátních ubytovatelů.

Podle Igora Macana, majitele agentury na pronájem, ale není cena tím nejpodstatnějším. Pronajímatelé by se měli snažit zkvalitnit ubytování a připspět k atraktivitě lokality. 

Pobyt u Balatonu už je pro běžné Maďary nedostupný luxus. Řecko i Itálie jsou levnější

Pobyt u Balatonu už je pro běžné Maďary nedostupný luxus. Řecko i Itálie jsou levnější

Omezení cestování, nedostatek pohonných hmot a propad maďarského forintu přinesl jezeru Balaton za pandemie nemoci covid-19 zvýšenou popularitu, což tam ale vedlo k obrovskému nárůstu cen. Stále lukrativnější byznys u Balatonu znamenal výstavbu nových hotelů, pláží a jachtařských klubů. Posun směrem k bohatším návštěvníkům a divoká maďarská inflace nyní způsobily, že se plážové občerstvení, nemluvě o ubytování, stává u Balatonu pro průměrného Maďara luxusem, píše Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Mnozí místní obyvatelé si už podle něj nemohou dovolit tam bydlet.

Přečíst článek

Chorvaté razantně zlevnili ubytování

„Důvěra turistů je křehká, takže bychom měli být velmi opatrní, abychom o ni nepřišli. Pokud nebudou hosté spokojeni s poměrem ceny a kvality, ovlivní to zcela jistě i příští sezónu,“ dodal Boris Žgomba, šéf chorvatské Asociace cestovního ruchu.

Letošní turistickou sezónu nastartovali chorvatští podnikatelé v cestovním ruchu výrazným zdražením, což kritizovala i tamní média. Kvůli přemrštěným cenám v některých letoviscích mělo docházet i k rušení rezervací ze strany samotných Chorvatů.

Ostrov Murter ve střední Dalmácii.

Chorvati využili eura a razantně zdražili. Týdenní ubytování ve Splitu vyjde i na 55 tisíc korun

Chorvatsko tradičně patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace českých turistů. Loni jich na jadranskou riviéru zavítalo 850 tisíc. A podobně tomu bude pravděpodobně i letos, navzdory tomu, že dovolená se tam Čechům prodraží.

Přečíst článek

Pro průměrnou chorvatskou rodinu je zkrátka téměř nemožné strávit léto na pobřeží Jadranu, a tak stále častěji „utíká“ do levnějších zemí, psal ještě v červenci deník Slobodna Dalmacija. Za týdenní ubytování v soukromí by čtyřčlenná rodina zaplatila v Chorvatsku 1200 eur (asi 28 600 korun).

Češi se od podzimu dostanou do Vietnamu přímo z Prahy.

Exotika je pro Čechy dostupná: Nově mohou létat přímo Vietnam, za 11 hodin a 30 tisíc na týden

Zájem o vzdálené exotické destinace roste. Ve srovnání s rokem 2019 i o více než 50 procent. Po Thajsku, Dominikánské republice nebo Zanzibaru nově Češi přímo z Prahy doletí i do Vietnamu a na Kubu.

Přečíst článek

Bruce Springsteen

REPORTÁŽ: Springsteen do Vídně přivezl skvělou hudbu, radost i dojetí. A možná i inflaci

Bruce Springsteen letos objíždí Evropu. Navzdory přibývajícím létům stále ukazuje, proč je žijící legendou. I úterní koncert ve Vídni byl prvotřídním hudebním výkonem, ale i příležitostí k zamyšlení. Ten si ostatně našli i ekonomové.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Už i Chorvaté utíkají z jadranského pobřeží do Egypta. I pro ně je doma draho

Už i Chorvaté utíkají z jadranského pobřeží do zahraničí. I pro ně je doma draho

Přečíst článek
V Chorvatsku i Maďarsku e krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce ve světě

V Chorvatsku i Maďarsku je krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce v Evropě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme