Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc - informace o tématu

Italská premiérka Giorgia Meloniová

Jak na dluh? Češi škrtají, Italové žádají občany, aby skupovali dluhopisy

Se zajímavou prosbou předstoupila před občany italská premiérka Giorgia Meloniová. Žádá, aby zejména zástupci střední třídy nakoupili italské dluhopisy. Dosavadní korporátní držitelé italského dluhu se totiž cenných papírů zbavují. Na rozdíl od českého boje s dluhem, který se nese na vlně škrtů, ten italský podle Bloombergu povede k masivnímu nárůstu zadlužení země v dalších dekádách.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Miliardový pád IPC ukazuje, že Češi pořád nechápou pojem zodpovědnost

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Úterý ne, tak možná středa? Jak se čeká na schvální bitcoinových fondů

Přečíst článek
Bývalý český prezident Miloš Zeman

Stanislav Šulc: Občan Zeman pronesl projev. Nemá co nabídnout, ale nebezpečný zůstává

Exprezident Miloš Zeman ze své pracovny přednesl odložený projev. Původně jej měl národu nabídnout již v průběhu vánočních svátků, kvůli pietní atmosféře se však rozhodl svou filipiku na současné poměry o pár dnů odložit. Po dnešním zveřejnění několikaminutového vzkazu je zřejmé, že Zeman již nemá společnosti co nabídnout. Jen škodolibé podněcování k nepokojům.

Přečíst článek
Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Proč Fialova vláda zvyšuje daně? Ostatní řešení by byla bolestivější

Blíží se 1. leden a spolu s ním také největší změny v daních za poslední dekádu. Důvodů pro to má vláda opravdu dost. Nicméně fakt je i ten, že měnit daně je oblíbená disciplína všech vlád. Přitom právě daně by měly být stabilním základem fungování společnosti.

Přečíst článek
Guvernér ČNB Aleš Michl

Stanislav Šulc: Inflace 7,3 procenta dál motá hlavu ekonomům. Pokles sazeb ČNB spíš oddálila

Již tuto středu odstartuje týden, během něhož zasednou po celém světě centrální bankéři. A budou rozhodovat o tom, s jakou měnovou politikou zakončí svět 2023. Obecně se očekává, že ve většině významných ekonomik zůstanou sazby na stávajících úrovních. Výjimku tvoří latinsko-americké státy, Norsko a také Česká republika. Rozhoupou se radní ČNB ke snížení sazeb? O jakých poklesech se spekuluje? A jak se na tom podepsala dnes zveřejněná inflace ve výši 7,3 procenta?

Přečíst článek
Lukáš Vašek, zakladatel pekárny na croblihy

Stanislav Šulc: Pád koblihárny Oh Deer Bakery ukazuje na nelidskost dnešního malého podnikání

Populární koblihárna vznikla teprve v roce 2017. V pátek 15. prosince budou její pobočky zavřené. Zakladatel a majitel neukočíroval tlak, který přinesl úspěch. Předal řízení firmy dál. A po roce úspěšný projekt končí. Malý příběh ukazuje velké problémy současného podnikání.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Elektřinu chceme všichni. Bordel, který přináší, ale nechce nikdo. Jaderný odpad nemá v Česku řešení

Kam s ním? Z otázky budoucnosti úložiště jaderného odpadu se stává významné politikum. A je to tak dobře.

Přečíst článek
Louisianský řetězec rychlého občerstvení Popeyes otevřel na Václavském náměstí svou první českou pobočky

Stanislav Šulc: V Praze a Brně se otevírá jeden podnik za druhým. Jsou ale Češi ochotni pustit chlup?

Česko zasáhla nákupní horečka. Alespoň to vypadá podle toho, kolik nových obchodů, restaurací, bister a dalších provozů se v posledních týdnech otevřelo. Je to známka optimismu, že konečně bude líp? Nebo je to nedocenění statistik, které jasně ukazují, že Češi šetří?

Přečíst článek
Počet podvodů na webu roste

Vánoce přinášejí novou vlnu kyberútoků. Podvodníci opět zneužívají značku České pošty a dalších přepravců

S blížícími se Vánoci roste počet pokusů o internetový podvod. Zločinci zneužívají toho, že lidé mají objednány dárky z mnoha e-shopů a využívají služby přepravních společností typu České pošty, DHL a dalších. Právě značky a vizuální identity těchto firem se nyní stávají dalšími oběťmi podvodníků. Je proto potřeba neustále kontrolovat webové adresy, na nichž se uživatelé pohybují.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Češi už zase budou slavit, že sousedovi chcíply dvě kozy

Ministerstvo práce a sociálních věcí se rozhodlo připravit novelu zákoníku práce. Jedním z navrhovaných ustanovení bude také možnost zjistit, kolik berou vaši kolegové. A když to na stejné pozici bude výrazně víc, budete mít právo se zeptat, proč. Dobré úmysly tentokrát zastírá fakt, že půjde jen o další růst závisti ve společnosti, které nevadí, když trpí, hlavně když vedle trpí víc.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Elon Musk zpoplatněním Twitteru ukazuje cestu českému školství

Elon Musk ode dneška testuje revoluční novinku. Ve dvou zemích budou muset uživatelé platit 1 dolar ročně. Za to nedostanou vůbec nic, kromě toho, že budou moci zcela normálně „tweetovat“. Jde o symbolickou částku, která Muskovi vynese hodně peněz. Totéž by přitom mělo zkusit i české ministerstvo školství u vysokoškoláků.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Stanislav Šulc: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. To by si občas měla připomenout vláda Petra Fialy

Vládní opatření na vyvážení dopadů inflace se občas opravdu nepovedou. Aktuálně to v přímém přenosu můžeme sledovat u návrat spotřební daně na předválečnou úroveň. Akt, který vynese stamiliony do státního rozpočtu, dokázal ještě něco jiného: další zpomalení poklesu inflace.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Google rozdal vyhazov 👋 28 zaměstnancům, kteří okupovali kancelář šéfa na protest proti vojenskému kontraktu, který Google spolu s Amazonem uzavřely s izraelskou vládou, píše BBC. Projekt Nimbus v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (28,4 miliardy korun) poskytuje izraelské vládě a armádě  infrastrukturu pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI).
Reklama
Reklama
Doporučujeme