Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Navalná: Sankce na porážku Putina nestačí

Julia Navalná
ČTK
 ČTK

„Pokud vážně chcete porazit Putina, musíte začít být inovativní. A přestat být nudní,“ řekla Navalná europoslancům.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin je šéfem zločinecké organizace a pokud chce na něj Evropská unie najít recept, musí být inovativní. Další sankce podobné těm dosavadním nebo nová rezoluce nestačí. Poslancům Evropského parlamentu to dnes řekla Julija Navalná, vdova po vůdci ruské opozice Alexeji Navalném, který zemřel předminulý týden v sibiřském trestaneckém táboře. Podle Navalné není jisté, zda bude na pátek oznámený pohřeb poklidný, nebo dojde na zatýkání.

„Pokud vážně chcete porazit Putina, musíte začít být inovativní. A přestat být nudní,“ prohlásila Navalná, podle níž její manžel neustále přicházel s novými nápady, jak bojovat s Putinovým represivním režimem, jeho cenzurou a potlačováním opozice.

Navalná dnes ve Štrasburku uvedla, že Putinovi lidé manžela mučili tři roky, zavinili jeho smrt a poté zneužili jeho tělo, které dlouho odmítali vydat matce.

Zesnulý opoziční vůdce Alexej Navalný

Ruské úřady daly matce Navalného ultimátum. Požadují tajný pohřeb

Ruské úřady daly matce zesnulého opozičního vůdce Alexeje Navalného ultimátum: buď svolí k tajnému pohřbu svého syna bez účasti veřejnosti, anebo bude Navalnyj pochován ve vězení, kde před týdnem za nejasných okolností zemřel. Uvedla to dnes Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Ljudmila Navalná ultimátum podle ní odmítla.

Přečíst článek

Pohřeb Navalného

Navalnyj podle úřední zprávy zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Úřady vydaly tělo jeho matce podle médií až 24. února. Do té doby ho odmítaly předat s tvrzením, že pokračuje vyšetřování příčin smrti.

Poslední rozloučení s Alexejem Navalným se bude konat v pátek odpoledne v Moskvě. Uvedla to ve středu Navalného mluvčí Kira Jarmyšová, podle které bude poté kritik Kremlu pohřben na Borisovském hřbitově na jižním okraji ruské metropole.

„Alexejův pohřební obřad bude v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino 1. března ve 14:00 (12:00 SEČ). Přijďte včas. Pohřeb se bude konat na Borisovském hřbitově,“ uvedla Jarmyšová. V úterý oznámila, že se jí a dalším Navalného spolupracovníkům nedaří najít místo pro veřejné rozloučení, přičemž některá místa je podle ní přímo odmítla po zmínce opozičníkova jména.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval Putinův režim. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

V Rusku zatkli přes sto lidí na pietních akcích za Navalného

Navalnyj je po smrti, potvrdila jeho mluvčí. Na pietních akcích bylo zatčeno přes tři sta lidí

Téměř 360 lidí již bylo zatčeno při shromážděních, která se konala zhruba ve třicítce ruských měst na počest opozičního politika Alexeje Navalného, který podle úřední zprávy v pátek zemřel ve vězení. Uvedl to dnes specializovaný server OVD-Info, který monitoruje aktivity ruských bezpečnostních složek a problematiku lidských práv. Smrt opozičního politika potvrdila i jeho mluvčí Kira Jarmyšová s odkazem na informace sdělené Navalného matce Ljudmile. Ta navštívila vězeňskou kolonii IK-3, kde Navalnyj zemřel.

Přečíst článek

Navalná: Ruské úřady čekají, až z manželova těla vyprchá novičok

Navalná: Ruské úřady čekají, až z manželova těla vyprchá novičok

Vdova po ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném obvinila z manželovy smrti ruského prezidenta Vladimira Putina. Ve videovzkazu uvedla, že chce pokračovat v práci svého muže a bojovat za svobodné Rusko. Putin Navalného podle jejích slov zabil, protože "ho nedokázal zlomit". Julija Navalná se v Bruselu účastní zasedání unijních ministrů zahraničí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme