Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další selhání evropských automobilek. Odebíraly součástky od zakázané firmy z Číny

Evropské automobilky používaly součástky od zakázané čínské firmy
ČTK
 ČTK

Německé automobilky BMW a Volkswagen a také britská Jaguar Land Rover (JLR) používaly součástky vyrobené dodavatelem, který je na seznamu firem zakázaných kvůli vazbám na nucenou práci v Číně. Uvádí to zpráva amerického Kongresu, na kterou upozornil server zpravodajské televize BBC.

Reklama

Podle zprávy pracovníků úřadu předsedy finančního výboru Senátu Rona Wydena se do Spojených států dovezlo nejméně 8000 vozů BMW Mini Cooper se součástkami od zakázané čínské firmy Sichuan Jingweida Technology Group (JWD). Automobilka JLR pak dovážela náhradní díly s komponenty od JWD poté, co byla čínská firma zařazena na seznam zakázaných podniků.

Wyden rovněž vyzval americkou agenturu pro cla a ochranu hranic, aby posílila prosazování právních předpisů a zasáhla proti společnostem, které „podporují hanebné využívání nucené práce v Číně“.

Volkswagen a BMW varují před cly na dovoz elektromobilů z Číny do EU

Zavedením cel na dovoz elektromobilů z Číny se EU střelí do vlastní nohy, uvedl šéf BMW

Vedoucí představitelé německých automobilek Volkswagen a BMW varovali před zavedením nových cel na dovoz elektromobilů od čínských výrobců do Evropské unie.

Přečíst článek

JLR stanici BBC sdělila, že bere otázky lidských práv a nucené práce vážně a že má aktivní program ochrany lidských práv a opatření proti otroctví. Nyní podle svých slov identifikuje a likviduje zásoby se součástkou od zakázané firmy JWD po celém světě. BMW a Volkswagen na žádost o komentář bezprostředně nereagovaly.

Reklama

V únoru Volkswagen uvedl, že americké úřady zadržely tisíce jeho vozidel, včetně vozů Porsche a Bentley, protože v nich byla součástka, která porušovala zákony proti nucené práci. Volkswagen podle sdělení o problému dobrovolně informoval celní úřady.

Známý slovenský podnikatel Jozef Majský zemřel ve věku 78 let

Zemřel slovenský podnikatel Majský, někdejší šéf automobilky Liaz

Známý slovenský podnikatel Jozef Majský zemřel ve věku 78 let, oznámila slovenská média s odvoláním na jeho syna. Připomněla, že svého času byl ve své vlasti odsouzen za tunelování nebankovních společností. Majského společnosti Sipox na počátku tisíciletí patřila česká automobilka Liaz v Mnichově Hradišti a sám Majský si v českém vězení odpykával trest uložený na Slovensku, než byl podmínečně propuštěn.

Přečíst článek

Americký úřad schválil zákon o prevenci nucené práce Ujgurů (UFLPA) v roce 2021. Cílem je zabránit dovozu zboží z čínského regionu Sin-ťiang, o kterém se předpokládá, že bylo vyrobeno lidmi z ujgurské menšiny za podmínek nucené práce. Společnost JWD byla na seznam subjektů UFLPA zařazena v prosinci 2023. Zařazení na seznam znamená, že se předpokládá, že její výrobky byly vyrobeny za využití nucené práce.

Čína je obviňována, že v Sin-ťiangu v posledních letech zadržuje více než jeden milionů Ujgurů proti jejich vůli. Čínské úřady veškerá obvinění z porušování lidských práv v Sin-ťiangu odmítají.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme