Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Washington uvalí nové sankce na Írán. Spojenci jej budou brzy následovat

Washington uvalí nové sankce na Írán. Spojenci jej budou brzy následovat
Profimedia
 ČTK

Spojené státy uvalí nové sankce na Írán po jeho víkendovém útoku proti Izraeli. Cílit mají mimo jiné na výrobu raket a dronů, uvedl podle agentur poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Očekává, že se spojenci budou krok USA brzy následovat.

Reklama

Írán v noci ze soboty na neděli vypustil stovky bezpilotních letounů a raket směrem k Izraeli. Ten s pomocí spojenců naprostou většinu ze stovek přilétajících objektů zničil, útok tak nezpůsobil významné škody. Tento bezprecedentní útok byl reakcí na úder připisovaný Izraeli proti íránskému konzulátu v Damašku z 1. dubna.

V nejbližších dnech Spojené státy uvalí nové sankce zaměřené na Írán, včetně jeho dronových a raketových programů", citovala ze Sullivanova prohlášení v úterý agentura AFP. Cílem sankcí budou podle něj také íránské Revoluční gardy a ministerstvo obrany.

Již v úterý oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, že Evropská unie začne v reakci na žádosti některých členských států pracovat na rozšíření sankcí proti Íránu. Návrh by podle Borrella rozšířil sankční režim, jehož cílem je omezit dodávky íránských bezpilotních letounů do Ruska, tak, aby zahrnoval i dodávky střel a mohl by se vztahovat i na dodávky prostředníkům na Blízkém východě.

Jaká bude reakce Izraele na útok Íránu? Válečný kabinet se zatím na postupu neshodl

Izraelský válečný kabinet v neděli několik hodin jednal o reakci na noční íránský dronový a raketový útok na Izrael, na postupu se však zatím neshodl, uvádějí s odvoláním na své zdroje izraelská i zahraniční média. Podle agentury Reuters se členové kabinetu přiklánějí k odvetě, na jejím rozsahu a načasování však shoda není.

Přečíst článek

ropa brent, ilustrační foto

Ropa po íránském útoku na Izrael zlevňuje

Ceny ropy se dnes snižují poté, co víkendový útok Íránu na Izrael způsobil pouze omezené škody. Severomořská ropa Brent kolem v pondělí dopoledne vykazovala pokles o zhruba 0,6 procenta, sestoupila tak pod 90 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela zhruba 0,7 procenta a nacházela se blízko 85 dolarů za barel.

Přečíst článek

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme