Opatrné oživení. Místo řízku z alobalu volí Češi posezení v restauraci
Dubnové slunce zvedlo tržby české gastronomie, nejvíce na venkově. Češi zase hledají zážitky mimo města. Provozovatelé ale zůstávají při zemi – růst nákladů stále brzdí jejich návrat k ziskovosti.
Po slabém začátku roku přinesl duben gastro sektoru tolik potřebný impuls. Podle dat společnosti Dotykačka vzrostly tržby meziročně o šest procent, přičemž podniky v nejmenších obcích zaznamenaly až 13procentní růst. Tahounem byly pozdější Velikonoce i chuť Čechů trávit čas aktivně – mimo domov a mimo město.
„Češi si opět zvykají utrácet za kvalitní gastronomii. Zejména na venkově už lidé místo řízků v alobalu volí posezení v restauraci,“ shrnuje Petr Menclík, šéf Dotykačky.
Náklady drží marže při zemi
Z pohledu provozovatelů ale důvody k optimismu zůstávají omezené. „V mnoha případech jde o růst z velmi nízké základny. Náklady jsou stále vysoko a ziskovost je minimální,“ upozorňuje Luboš Kastner z Hospodářské komory ČR. Nadějí může být stabilizace inflace – meziročně se ceny v gastru zvedly o pouhá tři procenta, což je nejmírnější růst za posledních pět let.
Oběd už netáhne, víkend ano
Změny se odehrávají i v nákupním chování. Obědy ve všední dny ztrácejí na významu – počet hostů od pondělí do čtvrtka klesl meziročně o deset procent. Lidé si vystačí s hlavním jídlem, na polévky či nápoje šetří. Zato o víkendech utrácejí víc a chtějí zážitek – kvalitní servis, pohodlí a čas strávený s blízkými.
Počasí rozhodne
Výrazným faktorem dalšího vývoje bude počasí. „V turistických lokalitách může hezké počasí zvýšit tržby až o desítky procent. A pokud se naplní předpovědi rekordně teplého léta, mohl by to být největší pomocník pro venkovské podniky,“ říká ředitel tržního a datového výzkumu Dotykačky Vladimír Sirotek.
Pro gastro sektor tak duben znamená naději. Ale k opravdovému obratu bude potřeba víc než jen slunečné víkendy – především návrat zákaznické důvěry a stabilní ekonomické prostředí.
Když jí bylo 17, vyhrála populární televizní kuchařskou show MasterChef. Odmaturovala a zamířila do prestižní školy Le Cordon Bleu v Londýně. V anglické metropoli načas zůstala, sbírala zkušenosti v michelinské restauraci Story. Aktuálně se Kristína Nemčková pohybuje mezi filipínskou Manilou a japonským lyžařským střediskem Niseku. Prací v kuchyni si plní sny, ten největší si ale splní, až si otevře svůj vlastní podnik.
Šéfkuchařka Kristína Nemčková: Smažáku se všichni ve světě smáli. Nakonec se po něm zaprášilo
Enjoy
V rámci rodinného výletu v Brně jsme stanuli před rozhodnutím, kam zajít na dobré jídlo. A volba padla na restauraci LENZ – Social Dining. Takže jsme vyrazili do Vídně.
REPORTÁŽ: Kam v Brně na jídlo? Do Vídně
Enjoy
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.