Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Opatrné oživení. Místo řízku z alobalu volí Češi posezení v restauraci

Roznáška jídla v restauraci
ČTK
Zdeněk Pečený

Dubnové slunce zvedlo tržby české gastronomie, nejvíce na venkově. Češi zase hledají zážitky mimo města. Provozovatelé ale zůstávají při zemi – růst nákladů stále brzdí jejich návrat k ziskovosti.

Po slabém začátku roku přinesl duben gastro sektoru tolik potřebný impuls. Podle dat společnosti Dotykačka vzrostly tržby meziročně o šest procent, přičemž podniky v nejmenších obcích zaznamenaly až 13procentní růst. Tahounem byly pozdější Velikonoce i chuť Čechů trávit čas aktivně – mimo domov a mimo město.

Češi si opět zvykají utrácet za kvalitní gastronomii. Zejména na venkově už lidé místo řízků v alobalu volí posezení v restauraci,“ shrnuje Petr Menclík, šéf Dotykačky.

Náklady drží marže při zemi

Z pohledu provozovatelů ale důvody k optimismu zůstávají omezené. „V mnoha případech jde o růst z velmi nízké základny. Náklady jsou stále vysoko a ziskovost je minimální,“ upozorňuje Luboš Kastner z Hospodářské komory ČR. Nadějí může být stabilizace inflace – meziročně se ceny v gastru zvedly o pouhá tři procenta, což je nejmírnější růst za posledních pět let.

Oběd už netáhne, víkend ano

Změny se odehrávají i v nákupním chování. Obědy ve všední dny ztrácejí na významu – počet hostů od pondělí do čtvrtka klesl meziročně o deset procent. Lidé si vystačí s hlavním jídlem, na polévky či nápoje šetří. Zato o víkendech utrácejí víc a chtějí zážitek – kvalitní servis, pohodlí a čas strávený s blízkými.

Počasí rozhodne

Výrazným faktorem dalšího vývoje bude počasí. „V turistických lokalitách může hezké počasí zvýšit tržby až o desítky procent. A pokud se naplní předpovědi rekordně teplého léta, mohl by to být největší pomocník pro venkovské podniky,“ říká ředitel tržního a datového výzkumu Dotykačky Vladimír Sirotek.

Pro gastro sektor tak duben znamená naději. Ale k opravdovému obratu bude potřeba víc než jen slunečné víkendy – především návrat zákaznické důvěry a stabilní ekonomické prostředí.

Šéfkuchařka Kristína Nemčková

Šéfkuchařka Kristína Nemčková: Smažáku se všichni ve světě smáli. Nakonec se po něm zaprášilo

Když jí bylo 17, vyhrála populární televizní kuchařskou show MasterChef. Odmaturovala a zamířila do prestižní školy Le Cordon Bleu v Londýně. V anglické metropoli načas zůstala, sbírala zkušenosti v michelinské restauraci Story. Aktuálně se Kristína Nemčková pohybuje mezi filipínskou Manilou a japonským lyžařským střediskem Niseku. Prací v kuchyni si plní sny, ten největší si ale splní, až si otevře svůj vlastní podnik.

Přečíst článek

LENZ – Social Dining

REPORTÁŽ: Kam v Brně na jídlo? Do Vídně

V rámci rodinného výletu v Brně jsme stanuli před rozhodnutím, kam zajít na dobré jídlo. A volba padla na restauraci LENZ – Social Dining. Takže jsme vyrazili do Vídně.

Přečíst článek

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

Doporučujeme