Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

politika - informace o tématu

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová

Jourová: Že mají Češi v EU slabý hlas? To jsou jen mindráky, pojďme se na ně vykašlat

Češi za 20 let v Evropské unii pochopili, že EU není charita ani bankomat, ale organizace, kde platí jasná pravidla, práva a povinnosti. A ten, kdo to pochopí, se může výrazně podílet na rozhodování celého spolku, uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Od vstupu Česka do Evropské unie v roce 2004 se také změnila pověst země. K tomu podle Jourové výrazně přispělo české předsednictví v Radě EU ve druhé polovině roku 2022, kdy se Češi ukázali jako schopní profesionálové.

Přečíst článek

Už žádná holubice míru, spíše válečný jestřáb. Co stojí za proměnou Emmanuela Macrona?

Přečíst článek

Karel Pučelík: Evropa má prvního premiéra tmavé pleti. Jeho úspěch je nejistý

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Více než 30 milionů volebních hlasů pro Putina bylo zfalšovaných, tvrdí ruský opoziční web

Přečíst článek
předseda strany PRO Jindřich Rajchl

Naštvané zemědělce vystřídá naštvaný Rajchl. Jeho strana svolala protest proti vládě

Na sobotu odpoledne svolal spolek Česko proti bídě a strana PRO (Právo Respekt Odbornost) demonstraci proti vládě Petra Fialy (ODS), cílem je dát kabinetu pomyslnou výpověď a vyřešit vnitrostátní problémy, řekli předseda strany PRO Jindřich Rajchl a bývalý místopředseda ČSSD a nově člen vedení PRO Michal Hašek. Zaplnit chtějí Václavské náměstí, Rajchl doufá, že lidí přijde více než na předchozí akce.

Přečíst článek
Šéf ANO Andrej Babiš

Dalibor Martínek: Babiš jako nepřítel státu? Omyl. Babiš je nový „český Papež“

Andrej Babiš vyslal přes svoji MF Dnes veřejnosti vzkaz, že je pro zachování územní celistvosti Ukrajiny. A že je prozápadní, pro NATO a pro EU. Je to samozřejmě účelové sdělení před sněmovní debatou o bezpečnostních otázkách.

Přečíst článek
Arménský premiér Nikol Pašinjan

Další konflikt na obzoru? Napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem roste

Pokud Arménie nepřistoupí na kompromis s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která Jerevan kontroluje od 90. let minulého století, mohla by vypuknout válka. Podle agentur Reuters a TASS to prohlásil arménský premiér Nikol Pašinjan při setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš, který se nachází na severovýchodě země u hranic s Ázerbájdžánem. S Pašinjanem v Jerevanu jednal generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, jenž vyzval k dosažení dohody o normalizaci vztahů mezi Jerevanem a Baku.

Přečíst článek
Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Maďarská opozice u příležitosti státního svátku uspořádala v Budapešti protivládní demonstraci, které se podle odhadů agentury AP zúčastnilo asi 10 tisíc lidí. Nový opoziční lídr Péter Magyar, podnikatel s někdejšími vazbami na vládní stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, během protestů oznámil, že se chystá založit novou stranu s cílem zbavit Fidesz po 14 letech moci. Orbán předtím během oslav vyzýval voliče ke vzpouře proti Bruselu a varoval před zatažením Maďarska do války s Ruskem.

Přečíst článek
Bývalá britská premiérka Theresa Mayová

Karel Pučelík: Nejlepší z nejhorších. Expremiérka Mayová končí v parlamentu

Theresa Mayová se stala britskou premiérkou hned po brexitovém referendu, aby uklidila nepořádek, který nezpůsobila. Ačkoli za to jako respektovaná a pracovitá politička úplně nemůže, započala tím útrpnou sérii konzervativních kabinetů, na které historie rozhodně nebude pohlížet s uznáním.

Přečíst článek
Ruské prezidentské volby jsou na okupovaných územích neplatné, uvedl Kyjev

Ruské volby na okupovaných územích jsou neplatné, uvedl Kyjev. Hlasování tam probíhá pod nátlakem

Za nezákonné a neplatné ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo pořádání nadcházejících ruských prezidentských voleb v částech Ukrajiny, které okupuje ruská armáda. Mezinárodní spojence Kyjev vyzval, aby výsledky hlasování neuznávali, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko jde volit. Válečná putinomika funguje překvapivě skvěle

Volby v Rusku vyhraje stávající prezident Vladimir Putin. Reální protikandidáti buďto byli diskvalifikováni, nebo zemřeli za podezřelých okolností. Válka proti Západu Putinovi nahnala další body. A co je pro Putina neméně příznivé – Rusko ekonomicky nadále funguje. Válečná ekonomika totiž přináší pozitivní dopady pro obyvatele. Ale Rusko si zadělává na obří ekonomický problém pro dobu po Putinovi.

Přečíst článek
Prezident Petr Pavel (vpravo) a filipínský prezident Ferdinand Marcos mladší (vlevo), který je na oficiální návštěvě ČR

Pavel se zastal Filipín. Česko podporuje nároky země v Jihočínském moři, uvedl

Česko je plně na straně Filipín, pokud jde o nárok země na volnost pohybu zboží, ale i námořní dopravy v Jihočínském moři, řekl prezident Petr Pavel po jednání se svým filipínským protějškem Ferdinandem Marcosem mladším. Jedná se podle něj o princip, který zaručuje nejen regionální, ale i globální stabilitu.

Přečíst článek
Svět čeká velký volební rok, do kterého zasáhne tryskem se rozvíjející AI

Zmatené lidstvo. Do volebního roku 2024 razantně promluví dezinformace a deepfakes

Svět letos čeká na pět desítek volebních klání, ve kterých patrně bude možné sledovat šíření dezinformací s využitím umělé inteligence (AI), která se rozvíjí závratnou rychlostí. Prakticky kdokoli s nekalými úmysly vybavený chytrým telefonem může snadno stvořit příspěvek, který oklame voliče. Zvláště nebezpečné budou takzvané deepfakes, tedy uměle vytvořené nebo zmanipulované obrázky, zvukové nahrávky nebo videa, píše agentura AP.

Přečíst článek
Předseda ANO Andrej Babiš a nový místopředseda Robert Králíček

Median: Hnutí ANO dominuje. Dokáže si udržet své příznivce a získává prvovoliče

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO s 31 procenty hlasů, druhá ODS by měla 12,5 procenta a třetí Piráty by volilo 11 procent lidí. Do Sněmovny by prošly ještě SPD s 9,5 procenta, hnutí STAN s devíti procenty a TOP 09 se ziskem 5,5 procenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory.
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem.
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů.
Reklama
Reklama
Doporučujeme