Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

politika - informace o tématu

Bývalá britská premiérka Theresa Mayová

Karel Pučelík: Nejlepší z nejhorších. Expremiérka Mayová končí v parlamentu

Theresa Mayová se stala britskou premiérkou hned po brexitovém referendu, aby uklidila nepořádek, který nezpůsobila. Ačkoli za to jako respektovaná a pracovitá politička úplně nemůže, započala tím útrpnou sérii konzervativních kabinetů, na které historie rozhodně nebude pohlížet s uznáním.

Přečíst článek
Ruské prezidentské volby jsou na okupovaných územích neplatné, uvedl Kyjev

Ruské volby na okupovaných územích jsou neplatné, uvedl Kyjev. Hlasování tam probíhá pod nátlakem

Přečíst článek
Předseda ANO Andrej Babiš a nový místopředseda Robert Králíček

Median: Hnutí ANO dominuje. Dokáže si udržet své příznivce a získává prvovoliče

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO s 31 procenty hlasů, druhá ODS by měla 12,5 procenta a třetí Piráty by volilo 11 procent lidí. Do Sněmovny by prošly ještě SPD s 9,5 procenta, hnutí STAN s devíti procenty a TOP 09 se ziskem 5,5 procenta.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Bez konkurence. Putin míří za snadným vítězstvím v prezidentských volbách

Rusové budou od pátku do neděle hlasovat ve volbách, které zajistí současnému prezidentovi země Vladimiru Putinovi dalších šest let v Kremlu. Výsledek hlasování je téměř jistý a nedokáže ho zvrátit ani skutečnost, že ruská armáda se potýká se značnými ztrátami ve válce na Ukrajině, ani to, že Rusko se kvůli své invazi do sousední země propadlo do nevídané izolace od zbytku světa, podotkla agentura AP. Hlasování Rusko vypsalo i na okupovaných ukrajinských územích. Podobné snahy Moskvy už dříve opakovaně Kyjev i Západ odsoudily jako protiprávní.

Přečíst článek
TikTok

V USA jsou o krok blíž k zákazu TikToku

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu po zrychleném projednávání přijala návrh, který by umožnil ve Spojených státech zakázat sociální síť TikTok. Krok vychází z obav, že platformu skrze čínského majitele kontroluje Peking a může ji zneužívat proti Američanům. Sociální síť označuje návrh za protiústavní, podobně jako někteří zákonodárci i experti.

Přečíst článek
Prezidentský kandidát Ivan Korčok

Korčok: Slovensko se dostává do nepříjemné situace, které nechci jen přihlížet

Podle kandidáta na slovenského prezidenta Ivana Korčoka se Slovensko dostává do složité a nepříjemné situace, které tento exministr zahraničí nechce nečinně přihlížet. To nejdůležitější je, zda celá moc bude v jedněch rukách, prohlásil Korčovk na dnešním mítinku v Bratislavě.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Kauza Lipavský. Kvůli e-mailu Andreje Babiše se mimořádně sejde Sněmovna

Lídři pěti koaličních stran se dohodli na svolání mimořádné schůze Sněmovny ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová sdělila, že podpisy potřebné pro svolání schůze by měli šéfové klubů dodat během středy.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Lež a vážná urážka. Biden svým výrokem o Orbánovi naštval Maďary

Maďarské ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance Spojených států Davida Pressmana a protestovalo proti výrokům amerického prezidenta Joea Bidena o maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi, uvedl šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. Biden o Orbánovi řekl, že usiluje o nastolení diktatury.

Přečíst článek
Hamás se udrží ještě roky, Netanjahu možná ne, očekávají americké tajné služby

Hamás bude trápit Izrael ještě roky, zato Netanjahu by nemusel ustát tlak, tvrdí americká rozvědka

Izrael bude čelit palestinskému hnutí Hamás ještě dlouhá léta, zatímco premiér Benjamin Netanjahu by nemusel ustát tlak veřejnosti na svou demisi a vypsání předčasných voleb. Uvádí to zpráva amerických tajných služeb, o níž informoval server The Times of Israel.

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Česká vláda oznámila, že se rozhodla přerušit konzultace s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová zahraniční témata. A premiér Fiala vzápětí nato v Kramářově vile přijal lídra slovenské opozice, předsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku. Předseda české vlády zřejmě ví něco, co obyčejným smrtelníkům uniká. Možná dokonce ví, co bude dál.

Přečíst článek
Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Sněmovní volby by na přelomu února a března vyhrálo hnutí ANO, dostalo by 38,5 procenta hlasů. Je to nejvyšší zisk od roku 2014, kdy agentura Kantar s průzkumem začala. Druhá ODS by měla 14,5 procenta, Piráti by dostali 9,5 procenta hlasů a hnutí SPD by volilo devět procent lidí.

Přečíst článek
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Výroky Andreje Babiše? Začíná být bezpečnostním ohrožením pro Česko, uvedl Lipavský

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) začíná být podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Lipavský to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Babiš v tomto týdnu kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenskou vládou. Uvedl, že premiér Petr Fiala (ODS) úplně ničí česko-slovenské vztahy. Šéf ANO v reakci označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty.

Přečíst článek
Reklama

News box

Spojené státy odložily dodávku bomb Izraeli, potvrdil ministr obrany Lloyd Austin. Vláda podle něj přehodnocuje vojenskou pomoc kvůli vývoji v Rafáhu.

Číst více
Zástupci členských zemí Evropské unie se v Bruselu shodli, že💸💸💸​​​​​​​ výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě využijí k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci této země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Informovalo o tom belgické předsednictví. Číst více
Rakouská 👮👮👮policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého kryptoměnového podvodu. Mezi zadrženými je také 34letý Čech. Informoval o tom spolkový kriminální úřad, který je součástí rakouského ministerstva vnitra. Škoda, kterou skupina způsobila, se podle zprávy odhaduje na šest milionů eur.
Británie investuje téměř 200 milionů liber (5,8 miliardy korun) do výstavby prvního evropského zařízení na výrobu ☢️☢️☢️uranu s vysokým obsahem a nízkým obohacením označovaným HALEU. Toto palivo bude podle vlády potřebné pro příští generaci projektů v jaderné energetice. Informovala o tom  britská vláda.
Úterní hrozba💣💣💣 pumovými útoky na více než 1500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve čtvrtek pokračovat, informovaly slovenské úřady. Po autorovi e-mailové výhrůžky, která se podle dřívějších informací slovenské policie týkala i budov bank a prodejen elektrotechniky, kriminalisté pátrají. Policejní prezidium uvedlo, že šlo spíše o kybernetický útok než o reálnou hrozbu.
Premiér Petr Fiala považuje za nutné postupovat nad rámec migračního paktu a odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy vůbec přicházeli. Česko podle ministerského předsedy patří do skupiny zemí, které chtějí nelegální migraci čelit důrazně. Zástupci států EU dnes potvrdili shodu na konečné podobě balíčku, Česko se zdrželo. Podle expremiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše způsobila podobu balíčku Fialova vláda, Česko mělo hlasovat proti. Kabinet podle Babiše "zradil české občany".

Evropská komise povolila českému holdingu 🍞🍞🍞Agrofert získat kontrolu nad rumunskou společností East Grain, která obchoduje s obilím a olejninami. Transakce se týká především obchodu s obilovinami, olejnatými semeny, krmivy pro zvířata a minerálními hnojivy.

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje vybudovat v americkém státě Wisconsin moderní 📊📊📊datové centrum za 3,3 miliardy dolarů. Informoval o tom Bílý dům s tím, že plány Microsoftu dnes při návštěvě Wisconsinu oznámí americký prezident Joe Biden. Datové centrum Microsoftu bude na stejném místě, kde tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn plánoval postavit továrnu za deset miliard dolarů.
Německému výrobci luxusních 🚗🚗🚗automobilů BMW v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním o 18,9 procenta na 4,16 miliardy eur. Pokles způsobily vyšší náklady související mimo jiné s obměnou důležitého modelu řady 5 a vyšší podíl plně elektrických vozů, které zatím nejsou tak ziskové. 
Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil verdikt Evropské komise o schválení státní pomoci německé✈️✈️✈️ letecké společnosti Condor. Ta pomoc získala po úpadku své mateřské firmy Thomas Cook. Soudci druhého nejvyššího soudu EU podle dnešního sdělení rozhodli, že EK měla před schválením zahájit oficiální vyšetřovací řízení. Proti rozhodnutí je možné se odvolat.
Reklama
Reklama
Doporučujeme