Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

politika - informace o tématu

Atentát na Trumpa. Exprezident má poraněné ucho, střelec je mrtvý

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě Pensylvánie padlo několik výstřelů, po nichž zůstali dva mrtví včetně střelce. Střelba je vyšetřována jako pokus o zavraždění bývalého prezidenta, uvedla agentura AP s odvoláním na policii a pořádkové složky. Exprezident na své sociální síti potvrdil, že mu kulka poranila horní část pravého ucha a měl silné krvácení. Zabit byl jeden divák a další dva utrpěli kritická zranění. Střelce neutralizovaly bezpečnostní složky, uvedla Tajná služba Spojených států (USSS).

Přečíst článek
Zleva ministryně obrany Jana Černochová, ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Politický diář Jany Havligerové: Držte si peněženky, zasedají poslanci

Šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura dostal sprchu od bývalého ministra a exministryně financí, Kalouska a Schillerové. Těm se nelíbí, že letos, tak jak bylo zvykem v minulosti, resort nehodlá zveřejnit první návrh státního rozpočtu na příští rok.

Přečíst článek
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Erdogan chce napravit vztahy se Sýrií. Do země pozve Asada

Turecko hodlá v blízké době pozvat syrského prezidenta Bašára Asada k možným rozhovorům o narovnání vztahů mezi sousedními zeměmi. Podle tureckých médií to dnes řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vztahy mezi Sýrií a Tureckem byly prakticky zpřetrhány po vypuknutí syrské občanské války v roce 2011, v níž Ankara podporovala povstalce usilující o svržení Asada.

Přečíst článek
Rishi Sunak

Britští konzervativci nad propastí? Zdecimovaná strana hledá lídra i směr

Britská Konzervativní strana utrpěla ve čtvrtečních parlamentních volbách velký debakl. Nyní je v bezprecedentní krizi. Konzervativce čeká volba nového lídra, což bude ve ztenčeném poslaneckém klubu bez mnoha známých tváří nelehký úkol. Trnitá cesta za znovunabytím důvěry tím však teprve začíná.

Přečíst článek
Donald Trump

Biden i po zpackané debatě stáhl náskok na Trumpa v klíčových volebních státech

Náskok bývalého prezidenta Donalda Trumpa nad současným prezidentem Joem Bidenem ve státech, které by mohly rozhodnout listopadové prezidentské volby, se snížil. Ukázal to průzkum, který zveřejnila v sobotu agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer

Nový britský premiér Starmer: Služba národu je hlavní prioritou

Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany.

Přečíst článek
Robert Fico

Slovenská opozice kritizuje projev Fica. Vyhlásil válku demokracii a svobodě, zaznělo

Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica za jeho projev během pátečních oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ve kterém Fico hovořil také o potřebě vybudování hráze proti progresivistickým a liberálním ideologiím a přirovnal je k rakovině. Zmíněné oslavy na hradě Devín v Bratislavě byly první veřejnou akcí, které se Fico zúčastnil od poloviny května, kdy se stal terčem atentátníka.

Přečíst článek
Geert Wilders

K Babišově evropské frakci se přidá i pravicová PVV Geerta Wilderse

Krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se přidá k nově vznikající frakci v Evropském parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), kterou nedávno založila nacionálně konzervativní maďarská strana Fidesz, pravicově populističtí rakouští Svobodní a české hnutí ANO, informovaly o tom agentury AFP nebo DPA. Vstup oznámila i euroskeptická nacionalistická Dánská lidová strana.

Přečíst článek
Masúd Pezeškján

Írán má nového prezidenta. Pezeškján se zavázal zemi otevřít světu

Druhé kolo předčasných prezidentských voleb v Íránu vyhrál reformní kandidát Masúd Pezeškján. Oznámilo to íránské ministerstvo vnitra. Poslanec a kardiochirurg Pezeškján, který se zavázal Írán otevřít světu, zvítězil nad ultrakonzervativním politikem Saídem Džalílím. Vítězi voleb již pogratuloval například ruský prezident Vladimir Putin či vedoucí představitelé Saúdské Arábie. Washington podle agentury AP uvedl, že od výsledků voleb neočekává zásadní změnu.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Biden: Pro boj s Trumpem jsem nejlepší kandidát

Americký prezident Joe Biden se v rozhovoru se stanicí ABC prohlásil za nejkvalifikovanějšího kandidáta do nadcházejících prezidentských voleb, ve kterých stane proti exprezidentu Donaldu Trumpovi.

Přečíst článek
Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin

Orbán jednal v Moskvě s Putinem. Probírali jsme možnosti urovnání války, uvedl ruský prezident

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Moskvě jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem k nelibosti vrcholných představitelů Evropské unie, které tento půlrok jeho země předsedá.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme