Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odbory. Mocná zbraň zaměstnanců

Z Liberty Ostrava je „město duchů“, lidé se bojí o práci

Nekonečný příběh. Zaměstnanci Liberty Ostrava zůstanou doma další týden

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se posunuje o další týden. Po jednání s vedením podniku to řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Nový parní generátor, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií, chce huť spustit nejpozději koncem února.

Přečíst článek
Předseda Odborového svazu Kovo (OS KOVO) Roman Ďurčo

Situace v Liberty Ostrava je závažná a může zasáhnout až 100 tisíc lidí, varují odbory

Situace ostravských hutí Liberty Ostrava je velmi vážná, negativní sociální dopady mohou zasáhnout až 100 tisíc lidí, řekl předseda Odborového svazu Kovo (OS KOVO) Roman Ďurčo. Odbory proto vyzvaly vládní i opoziční politiky, aby při jednáních o firmě postupovali jednotně. Oslovili i velvyslanectví Velké Británie, kde má mateřská firma Liberty sídlo.

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Vláda zvýšila minimální mzdu. Od ledna 2024 to bude 18 900 korun

Minimální mzda od ledna vzroste o 1600 korun na 18 900 korun, tedy o 9,2 procenta. Zvednou se i čtyři z osmi stupňů zaručené mzdy, která se vyplácí podle náročnosti, odpovědnosti a odbornosti práce. O 1600 korun se zvýší tři nejnižší stupně a o 3200 korun pak ten nejvyšší. Nařízení ve středu schválila vláda. Po jednání kabinetu to na tiskové konferenci oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Odbory prosazovaly výraznější růst všech částek. Podle zaměstnavatelů by měla minimální mzda růst pomalejším tempem stejně jako ostatní výdělky v Česku a zaručené mzdy by se od ní měly odpojit.

Přečíst článek

Hollywood se opět rozbíhá. Hereckou stávku ukončila dohoda studií s odbory

Členové amerických hereckých odborů schválili dohodu s filmovými studii, která ukončila čtyřměsíční stávku v Hollywoodu. S tříletou smlouvou souhlasilo 78 procent odborářů, uvedla dnes agentura AP. Herecký protest spolu se stávkou scénáristů letos ochromily americký zábavní průmysl.

Přečíst článek
Rozplizlost odborářské stávky dokládá, že Fialova vláda má stále značné šance na úspěch u dalších voleb

Lukáš Kovanda: Rozplizlá stávka odborů dává šanci Fialovi. V Česku mění věci jen plný Václavák

Včerejší stávka dokládá, že i když lidé v hospodě nebo na sociálních sítích zhusta remcají a kritizují vládu, mají-li možnost dát svůj postoj vskutku najevo, příliš tak nečiní. Rozhodně tedy ne v nějaké opravdu zásadnější míře. Vždyť odboráři nedokázali zaplnit ani Malostranské náměstí, mnohem menší, než je Václavské náměstí.

Přečíst článek
Středula

Odboráři vyhrožují dalšími protesty, pokud vláda nezačne jednat

Odboráři jsou připraveni pokračovat v protestních akcích, pokud s nimi vláda nebude jednat. V úvodu demonstrace proti krokům vlády to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Premiér Petr Fiala (ODS) už dopoledne řekl, že kabinet nemůže pod tlakem ustoupit od snahy o ozdravení veřejných financí. „Ustoupili bychom od dobré budoucnosti,“ prohlásil premiér v Brně v den stávky ve školství a dalších odborářských protestů.

Přečíst článek
Předák odborů automobilky Jaroslav Povšík na tiskové konferenci k vyhlášení stávky odborů KOVO

Průmysl stávkuje. V pondělí na hodinu zastaví výrobu stovky firem, včetně Škody Auto

Do pondělní (27. listopadu) stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se výroba zastaví ve všech výrobních závodech Škody dokonce na dvě hodiny. Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to řekli předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík (na snímku).

Přečíst článek
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula

Vetujte konsolidační balíček, naléhal Středula na Pavla. Bavili se i o nadcházejícím protestu

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula vyzval prezidenta Petra Pavla, aby vetoval vládní balíček ke konsolidaci veřejných financí.

Přečíst článek
Odborář Josef Středula kritizuje vládní úsporný balíček.

Středula: Odbory budou chtít růst mezd o osm až deset procent

Odbory budou doporučovat při kolektivních vyjednáváních pro příští rok růst průměrný růst mezd v privátní sféře o osm až deset procent. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi (ČT) to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Jedním z důvodů pro tento růst je podle něho očekávaná inflace, kterou odbory odhadují v roce 2024 na 5,5 až šest procent.

Přečíst článek
Stávka hollywoodských scenáristů končí. Ale herci protestují dál

Stávka hollywoodských scenáristů končí. Ale herci protestují dál

Pětiměsíční stávka scenáristů v Hollywoodu se blíží ke svému konci. Se studii se předběžně dohodli na nových podmínkách. Natáčení filmů a seriálů ale stojí dál, protože dohoda se netýká stávkujících herců.

Přečíst článek
ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Odbory hazardují s opětovným roztočením inflace

Největší odborová organizace v Česku, Českomoravská konfederace odborových svazů, opět prokazuje, že má jen málo pochopení pro obecnou celospolečenskou shodu. Pro rok 2024 totiž žádá razantní navýšení minimální mzdy, a to ze stávajících 17 300 korun na 19 500 korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

Skupina tuzemských nemovitostních fondů ZDR Investments vstoupila na slovinský trh, kde koupila tři maloobchodní parky za 6️⃣0️⃣0️⃣ milionů korun. Jde o více než 15 tisíc metrů čtverečních maloobchodní plochy ve městech Slovenj Gradec, Prevalje a Ravne v severní části Slovinska. Rakouská Raiffeisen banka na akvizici skupině půjčila 60 procent částky. 
Kurz japonského 💴 jenu se dnes propadá na několikaletá minima vůči americkému dolaru a euru. Investoři čekají na zasedání japonské centrální banky na konci týdne a podle agentury Reuters vyhodnocují, nakolik pravděpodobná je její intervence na podporu jenu.
Americká zbrojovka Lockheed Martin v prvním čtvrtletí meziročně 📈 zvýšila tržby o téměř 14 procent na 17,2 miliardy dolarů (přes 400 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Lockheed Martin těží z geopolitického napětí, v jehož důsledku se zvyšují výdaje na zbrojení. Výsledky podniku jsou považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu, napsala agentura Reuters.
Americký výrobce elektrovozů Tesla  zruší v gigafactory u Berlína 400 pracovních míst. To odpovídá asi třem procentům tamní pracovní síly. Firma to podle agentury DPA uvedla v dnešním sdělení. Podnik propouští kvůli malému zájmu o elektromobily celosvětově.
Bývalý český ministr životního prostředí 👨 Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi, potvrdila dnes unijní exekutiva. Stal se tak jedním z nejvýše postavených českých úředníků v unijních institucích. Výběrové řízení mělo několik kol a Dusík porazil množství uchazečů z několika států.
Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než 🔟 firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.
Největší ruská banka Sberbank vyplatí za loňský rok na dividendách rekordních 7️⃣5️⃣0️⃣ miliard rublů (191 miliard korun). Oznámil to generální ředitel banky German Gref. Většinovým vlastníkem Sberbank je stát, dividendy banky jsou tak významným příspěvkem do státního rozpočtu.
Ruská armáda 📈 zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.
Čistý zisk americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí letošního roku 📈 vzrostl o 2️⃣4️⃣,4️⃣ procenta na 2,97 miliardy dolarů (70,3 miliardy korun). Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem, zvláště pickupů a dalších modelů s vyšší ziskovostí. Automobilka současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila výhled na celý rok.
Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5️⃣,4️⃣ miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme