Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

NATO - informace o tématu

Putin se stáhl z dohody s USA o počtu jaderných hlavic. Z rozpoutání války viní Západ

Rusko pozastavuje svoji účast v dohodě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů, sdělil v úterním projevu k členům parlamentu a dalším představitelům vládnoucí elity ruský prezident Vladimir Putin. Stalo se tak těsně po návštěvě amerického prezidenta Joe Bidena na Ukrajině.

Přečíst článek

Babiš je u Poláků znovu v nemilosti. Za výrok, který později odvolal

Polská média i uživatele Twitteru zaskočilo tvrzení kandidáta na českého prezidenta Andreje Babiše, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské země české vojáky na pomoc určitě neposlal. V reakci na výroky bývalého premiéra v nedělní televizní debatě s jeho konkurentem Petrem Pavlem se v Polsku pozastavují nad tím, zda Babiš zapomněl na české závazky plynoucí z členství v NATO.

Přečíst článek
Dmitrij Medveděv

Jaderné mocnosti nikdy neprohrávají, varoval NATO Medveděv

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv varoval Severoatlantickou alianci, že porážka Ruska na Ukrajině by mohla vyvolat jadernou válku. Podle agentury Reuters vyjádření odráží míru znepokojení Moskvy nad zvýšenými dodávkami západních zbraní Ukrajině.

Přečíst článek
Jana Černochová, ministryně obrany

Vláda chce uzákonit dvě procenta HDP na obranu

S vydáváním dvou procent hrubého domácího produktu (HDP) na obranu státu nebo shromažďováním údajů pro případný odvod občanů počítá nová vojenská legislativa, kterou ve středu schválila vláda.

Přečíst článek

Ruské rakety podle USA usmrtily na východě Polska dva lidi. Jak odpoví NATO?

Při výbuchu na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou přišli v úterý odpoledne o život dva lidé. Podle nejmenovaného vysoce postaveného představitele amerických tajných služeb na místo dopadly ruské rakety, informuje agentura AP. Ve středu se kvůli incidentu sejdou na žádost Polska velvyslanci NATO.

Přečíst článek
Pemiér Petr Fiala a Jan Lipavský, šéf české diplomacie

Opusťte Rusko, v zemi není bezpečno, vyzvalo Čechy ministerstvo zahraničí

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká diplomacie zároveň varovala před cestami na ruské území. Zhoršení bezpečnosti může nastat zejména pro občany států Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), uvedlo ministerstvo v oznámení na webu.

Přečíst článek
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podal žádost o urychlené přijetí do NATO. Rusko je slabé, vzkazuje šéf aliance Stoltenberg

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že jeho země podává žádost o urychlené přijetí do Severoatlantické aliance, informují tiskové agentury. Zelenskyj se tak vyjádřil krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil anexi čtyř Moskvou okupovaných ukrajinských regionů a s jejich proruskými vůdci podepsal v Kremlu smlouvy o připojení těchto ukrajinských území k Ruské federaci. Západ anexi odmítá. Ukrajinský prezident rovněž prohlásil, že Kyjev nebude jednat s Ruskem, dokud bude jeho prezidentem Putin. Budeme jednat s novou hlavou státu, uvedl Zelenskyj.

Přečíst článek
Poslanecká sněmovna

Sněmovna schválila vstup Finska a Švédska do NATO

Sněmovna souhlasila se vstupem Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO). Oba severské státy o vstup do aliance požádaly počátkem července kvůli ruské invazi na Ukrajinu, a rozhodly se tak ukončit svou neutralitu. Senát schválil rozšíření NATO o Finsko a Švédsko už dřív, zbývá podpis prezidenta. Zeman vstup obou zemí do aliance podle dřívějšího vyjádření jeho mluvčího od začátku podporoval.

Přečíst článek
Aleksandar Vučić

Napětí mezi Srbskem a Kosovem zesiluje. NATO uvažuje o posílení tamní mise

Srbští představitelé působící v kosovských institucích opustí své funkce, pokud budou dále pronásledováni. V mimořádném prohlášení k národu to  uvedl srbský prezident Aleksandar Vučić. Podle něj by se o bezpečnost kosovských Srbů měla postarat Severoatlantická aliance, v opačném případě tak učiní Srbsko.

Přečíst článek
Joe Biden, americký prezident, při ratifikaci finské a švédské přihlášky do NATO

Biden podepsal přihlášky Finska a Švédska do NATO. Česko vyzval k akci

Spojené státy v úterý dokončily ratifikaci finské a švédské přihlášky do NATO, když příslušný návrh po schválení v Kongresu podepsal americký prezident Joe Biden. USA jsou 23. členem aliance, který rozšíření o skandinávskou dvojici odsouhlasil. Zbývá ještě dalších sedm zemí včetně Česka, přičemž Biden tyto spojence vyzval, aby co nejrychleji následovali USA a další státy.

Přečíst článek
NATO sjezd

Zástupci NATO podepsali protokol o přistoupení Finska a Švédska

Zástupci třiceti členských zemí Severoatlantické aliance podepsali protokoly o přistoupení Finska a Švédska, čímž učinili zásadní krok k jejich přijetí do aliance. Oznámil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož budou obě země přínosem pro bezpečnost této obranné organizace. Helsinky a Stockholm se rozhodly pro vstup v obavách z dopadů ruské invaze na Ukrajinu, Moskva jejich rozhodnutí nese nelibě.

Přečíst článek
Reklama

News box

Izraelská vláda jednomyslně schválila ❌❌❌ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.
V připravovaném 14. sankčním balíku Evropské unie vůči Rusku bude i mediální platforma 📻📻📻Voice of Europe. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Česká vláda tuto společnost koncem března zařadila na národní sankční seznam, podle českých tajných služeb se platforma snažila ovlivnit evropské volby.
Českomoravská konfederace odborových svazů svolala na 21. května do Prahy 🪧🪧🪧​​​​​​​protestní akci proti změnám, které chystá vláda v zákoníku práce a v oblasti důchodů. Vymezit se chtějí například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do důchodu. Odborový svaz o tom informoval na svých webových stránkách. Proti případnému návrhu uzákonit možnost propuštění bez udání důvodu chystá kampaň také aliance 14 odborových svazů. Číst více
Vláda odvolala českého 🕊️🕊️🕊️velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničních věcí doplnilo, že Pivoňka skončí ke konci května. Lipavský již dříve Pivoňkovi za jeho působení v Moskvě osobně poděkoval, doplnila diplomacie.
Od teroristického útoku hnutí Hamás a dalších extremistů z Pásma Gazy na ✡️✡️✡️Izrael a po odvetné izraelské akci propukla celosvětově nejhorší vlna antisemitismus od druhé světové války. Pokud bude tento trend pokračovat, nemuseli by Židé v budoucnosti mít v západním světě zaručenou bezpečnost a svobodu své identity. Uvádí se to ve výroční zprávě o antisemitismu, kterou zveřejnila univerzita v Tel Avivu a americká Liga proti hanobení (ADL).
Provozovatelé 🛍️🛍️🛍️obchodů ve Spojených státech mění způsob používání samoobslužných pokladen. Některé firmy je zcela ruší, jiné, jako Target, Dollar General a regionální řetězec Schnucks, omezují počty položek, které si zákazníci mohou k samoobslužným pokladnám přinést. Chtějí tak snížit ztráty z krádeží, zlepšit zkušenosti zákazníků a ulevit personálu, píše list The Wall Street Journal (WSJ).
Tornáda🌪️🌪️🌪️ jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno až tři tornáda ročně. V posledních dvou letech po silném tornádu na jižní Moravě bylo odhaleno tornád více, ale spíše než klimatická změna mají na počet zaznamenaných tornád vliv média, uvedl meteorolog Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Meteorologové se dle něj díky tomu v posledních dvou letech rychle dozvěděli i o těch nejslabších tornádech, které se v Česku vyskytly.
Průměrná výše výkupného, které firmy zaplatily 🖥️🖥️🖥️hackerům za odblokování svých počítačových systémů, se za poslední rok zvýšila pětkrát na dva miliony dolarů, tedy asi 47 milionů korun. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů na obnovu systémů. Ty bez započítání výkupného dosáhly 2,73 milionu dolarů, což je nárůst téměř o milion dolarů. Vyplývá to z globálního průzkumu bezpečnostní firmy Sophos mezi 5000 vedoucími pracovníky v oblasti kybernetické bezpečnosti a IT, který byl proveden mezi lednem a březnem letošního roku. Číst více
Statisíce fanoušků přišly v sobotu večer na pláž Copacabana v brazilském Riu de Janeiro na bezplatný koncert pod širým nebem americké zpěvačky Madonny a proměnily rozlehlý písečný pás v obrovský taneční parket. Město odhadlo, že 65letou popovou hvězdu si přišlo poslechnout 1,6 milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Brazilský koncert uzavřel turné Celebration, které královna popu odstartovala loni v říjnu v Londýně.
Madonna
Madonna profimedia.cz
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) není ❌❌❌proti výstavbě dostupného nájemního bydlení na zemědělské půdě, stavět by na ní ale měly obce, nikoli soukromí developeři. Hladík to uvedl v rozhovoru s ČTK. Vládní novelu omezující výstavbu na nejkvalitnější zemědělské půdě v pátek schválila Sněmovna. Právnické osoby, tedy právě soukromí developeři, mohou za určitých podmínek na stavbu dostupného bydlení získat i státní dotaci.
Reklama
Reklama
Doporučujeme