Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

NATO - informace o tématu

Andor Šándor

Andor Šándor: Rusko přepnulo na válečnou výrobu. Jsme o pár kroků blíž třetí světové válce

Nikdo neví, jak Rusové přemýšlejí, říká Andor Šándor, generál, bývalý šéf tajné služby a nyní bezpečnostní expert. Západní podpora Ukrajiny může být v jejich očích důvodem, proč rozpoutat třetí světovou válku, říká. Klíčovou otázkou podle něj je, zda mohou Ukrajinci boj o svou zemi vůbec vyhrát. Šándor je v tomto ohledu skeptický. Ruský potenciál je podle něj nekonečný. Víc věří vyjednávání, které však musí být podpořeno vojenskými úspěchy Ukrajiny.

Přečíst článek
Centrála NATO v Bruselu na snímku z 16. listopadu 2022.

Česko konečně začne platit na obranu dvě procenta HDP. Trvalo to pouhých 24 let od vstupu do NATO

Přečíst článek

Zelenskyj naléhal na pozvání do NATO, prioritou je vítězství, odvětil šéf NATO Stoltenberg

Přečíst článek

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Přečíst článek
Finsko se oficiálně stalo 31. členskou zemí NATO

Finsko se oficiálně stalo 31. členskou zemí NATO

Finsko se dnes stalo 31. členem MATO, kam se rozhodlo vstoupit vloni v reakci na ruský vpád na Ukrajinu. Americký ministr zahraniční Antony Blinken převzal v Bruselu přístupový dokument podepsaný jeho finským protějškem Pekkou Haavistem, čímž pro skandinávskou zemi oficiálně skončil přijímací proces.

Přečíst článek
Summit NATO, na kterém se Turecko domluvilo na podmínkách vstupu Finska a Švédska do aliance.

Finsko má cestu do NATO volnou, Švédsko stále čeká

Turecký parlament jednomyslně ratifikoval vstup Finska do NATO, oznámily tiskové agentury. Turecko schvalovalo přijetí Finska jako poslední z členských zemí Severoatlantické aliance. Ratifikace se očekávala, podpořil ji prezident Recep Tayyip Erdogan.

Přečíst článek
Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Lukáš Kovanda: Si Ťin-pching v Moskvě Putinovi do náruče úplně nepadl. V otázce plynu volí vyčkávací taktiku

Čínský prezident Si Ťin-pching se při své právě skončené třídenní státní návštěvě Ruska snažil dávat světu zřetelně najevo, že je se svým hostitelem zajedno v celé řadě věcí. V tom pro Kreml opravdu důležitém byl však zdrženlivý. Nekývnul třeba na nabídku svého protějšku Vladimira Putina, aby Čína odebírala mnohem více plynu.

Přečíst článek
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Turecko i Maďarsko zahájí ratifikaci vstupu Finska do NATO. Švédko si počká

Švédsko, které rovněž usiluje o vstup do NATO, bude muset na začátek ratifikace v tureckém parlamentu ještě počkat.

Přečíst článek
Obytný dům a auta po ruském útoku 16. března 2022 na ukrajinský Charkov.

Rok ruské invaze na Ukrajině v datech: Připomeňte si hlavní milníky

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazí na Ukrajinu 24. února 2022 největší evropský vojenský útok od druhé světové války. Ruská armáda a rakety dosud zabily tisíce lidí, vyhnaly miliony z jejich domovů zejména do Evropy včetně Česka, otřásl geopolitickým pořádkem po studené válce a rozvířil globální trhy. Připomeňte si hlavní milníky ročního konflliktu.

Přečíst článek

Bukurešťská devítka žádá posílení východního křídla NATO

Státy „bukurešťské devítky”, kam patří i Česko, v závěrečném prohlášení po summitu s americkým prezidentem Joem Bidenem ve Varšavě podpořily členství Ukrajiny v NATO. Žádají také další posílení přítomnosti aliance na jejím východním křídle. Podle agentury Reuters to řekl poradce polského prezidenta Marcin Przydacz.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Politolog: Rusové bojují o zachování diktatury, Putin o sebe. A válka potrvá ještě měsíce

V pátek 24. února uplyne rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Nikdo tehdy nečekal, že Ukrajinci se dokážou postavit síle ruské armády. Stejně jako nikdo nepředpokládal, že ta je tak slabá, říká politolog Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně v rozhovoru pro Newstream. Kdy podle něj válka skončí? A jak se bude vyvíjet dál?

Přečíst článek

Putin se stáhl z dohody s USA o počtu jaderných hlavic. Z rozpoutání války viní Západ

Rusko pozastavuje svoji účast v dohodě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů, sdělil v úterním projevu k členům parlamentu a dalším představitelům vládnoucí elity ruský prezident Vladimir Putin. Stalo se tak těsně po návštěvě amerického prezidenta Joe Bidena na Ukrajině.

Přečíst článek
Velitelské shromáždění náčelníka Generálního štábu Armády ČR Karla Řehky k vyhodnocení hlavních úkolů armády v roce 2022, 21. února 2023, Praha. Vystoupila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Černochová: Podlehli jsme iluzi míru. Armádní technika z minulého století je toho důkazem

Události minulého roku zcela změnily bezpečnostní situaci, nejvíce od druhé světové války. Bylo jasné, jak moc jsme za posledních 30 let zaspali, řekla na úterním velitelském shromáždění ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Potvrdila jednotu Západu po ruské invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek

USA poskytnou Česku dalších 200 milionů dolarů na modernizaci armády

Spojené státy v rámci zahraniční vojenské spolupráce poskytnou České republice dalších 200 milionů dolarů (zhruba 4,4 miliardy korun) na modernizaci armády jako částečnou kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině napadené Ruskem. Balík finanční pomoci ohlásil nový americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. USA Česko obdobně podpořily už loni na podzim, tehdy přislíbily 106 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Přečíst článek
Reklama

News box

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka pronikli na server tajné politické policie KGB a zpřístupnili na internetu 4️⃣0️⃣ tisíc udání, jakož i nabídky dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v Česku a dalších zemích. 
Výbuch skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé, způsobilo velmi pravděpodobně 💥 nástražné zařízení poté, co pracovníci otevřeli bednu na paletě s municí. Napsal do dnes server Seznam Zprávy s odkazem na policejní usnesení o odložení případu. Policisté v úterý v tiskové zprávě uvedli, že považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. 
Čistý zisk čínské technologické společnosti Huawei Technologies v prvním čtvrtletí 📈 vzrostl o 564 procent na 19,65 miliardy jüanů (63,9 miliardy korun). Výnosy za leden až březen stouply o 37 procent na 178,5 miliardy jüanů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zprávu firmy pro regulační úřad.
Pražská burza dnes nenavázala na pondělní růst a 📉 oslabila, index PX odepsal 0,12 procenta na 1548,85 bodu. I když se dařilo většině titulů včetně ČEZ, Komerční banky či Erste, index srazily dolů hlavně akcie Monety a také pojišťovny VIG. Vyplývá to z informací na webu burzy. Trh se kvůli státnímu svátku znovu otevře ve čtvrtek.
Značka Becherovka a společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. dnes  dokončila přechod pod nového vlastníka. Od 1. května jejím majitelem bude polská skupina Maspex, která také vlastní značky jako Żubrówka, Relax, Tiger energy drink, Dr Witt či Kubík. Firmu odkoupila od dosavadního vlastníka, společnosti Pernod Ricard Group.
Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni 📉 prodělal 1,7 miliardy korun. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy korun. Výrazně v loňském roce klesly i tržby podniku, meziročně o více než 76 procent na tři miliardy korun. Hlavní příčinou propadu je podle Ekonomického deníku výpadek dodávek ruského plynu do střední Evropy cestou přes Německo.
Čínský vědec Čang Jung-čen, který na začátku roku 2020 jako první zveřejnil genom nového 😷 koronaviru SARS-CoV-2, zahájil protestní akci proti úřadům. Tvrdí, že byl se svým týmem vystěhován z laboratoře v Šanghaji, kde pracoval, informoval dnes list The Guardian a agentura AP.
Šéf strany srbského prezidenta Aleksandara Vučiče a dosavadní ministr obrany 👨 Miloš Vučević, který byl pověřen sestavením nové vlády, dnes představil složení svého nového kabinetu. Zasedne v něm řada dosavadních ministrů, většina z nich ale změní portfolia. Informovala o tom srbská média.

Americká nápojová společnost Coca-Cola v prvním čtvrtletí 📈 zvýšila tržby meziročně o tři procenta na 11,3 miliardy dolarů (265 miliard korun). Čistý zisk se pak zvýšil o dvě procenta na 3,2 miliardy dolarů (75 miliard korun). K růstu tržeb přispělo zejména zvýšení prodejních cen. Výsledky podle agentury Reuters překonaly očekávání analytiků, Coca-Cola navíc zlepšila odhad celoročních tržeb.

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's v prvním čtvrtletí zvýšil tržby o 1️⃣,9️⃣ procenta, což je méně, než se čekalo. Zákazníci méně utrácejí za jídlo v restauracích. Na Blízkém východě se firma uprostřed konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás navíc potýká s bojkotem.
Reklama
Reklama
Doporučujeme