Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

nafta - informace o tématu

Potvrzeno. Zvýšení spotřební daně prudce zvedlo cena naftu o dvě koruny

AKTUALIZOVÁNO: Zvýšení spotřební daně prudce zvedlo cena naftu o dvě koruny. A bude hůř

Paliva v Česku dál značně zdražují, nafta dokonce za poslední týden o téměř dvě koruny. Nejprodávanější benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o 59 haléřů na 39,24 koruny za litr a nafta o 1,79 koruny na 36,71 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude zdražování paliv pokračovat i v následujících dnech.

Přečíst článek
Zdražování nafty včera nabírá na tempu

Lukáš Kovanda: Zdražování nafty nabírá na tempu, v srpnu cena vzrostla již o více než tři koruny

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nafta výrazně zdražuje, růst ceny jen tak neskončí. I kvůli burze v Rotterdamu a vývoji v USA

Přečíst článek
Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Přečíst článek
Nafta podraží. Senát schválil zvýšení spotřební daně.

AKTUALIZOVÁNO: Nafta podraží, možná až o pět korun na litr. Senát schválil zvýšení spotřební daně

Spotřební daň z nafty se během následujících měsíců zřejmě zvýší, a vrátí se tak na úroveň před loňským červnem. Zvýšení o 1,50 Kč na litr schválil Senát. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ale chce kvůli nižším cenám a kvůli vyšším příjmům rozpočtu zvýšit sazbu daně už nyní.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Po měsících cenového poklesu nyní hrozí výrazné zdražení pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Benzín v uplynulém týdnu zdražil o 13 haléřů na úroveň 37,52 koruny za litr a nafta o 16 haléřů na 32,74 koruny za litr. To však bylo patrně jen „zahřívací kolo“, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Nafta bude v Česku do srpna nejlevnější v regionu CEE

Lukáš Kovanda: Ceny pohonných hmot ve zbytku prázdnin porostou. Ale jen mírně

Pohonné hmoty v Česku zdražují. Litr benzínu stojí nejvíc od letošního dubna. U nafty je to podobně. Důvodů pro to je víc. Řidiči se však ve zbytku prázdnin výrazného zdražování bát nemusejí.

Přečíst článek
Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Benzín u Čechů vítězí, auta na elektřinu jsou pořád propadák

V Česku je přes sedm tisíc čerpacích stanic na naftu a benzín. To je číslo, které udává ministerstvo průmyslu, takže je potřeba k němu být poněkud rezervovaný, jelikož státní úřady jsou vždy ve svých statistikách poněkud opožděné a nepřesné. Nicméně, číslo sedm tisíc asi leze brát jako relevantní.

Přečíst článek
Nafta zřejmě zdraží, Sněmovna schválila zvýšení spotřební daně o 1,50 koruny za litr

Nafta zřejmě zdraží až o 1,80 koruny. Vláda schválila zvýšení spotřební daně

Spotřební daň z nafty se během léta zřejmě zvýší o 1,50 koruny na litr. Vrátí se tak na úroveň před loňským červnem. Zvýšení daně schválila Sněmovna. Podle analytiků může litr nafty zdražit o 1,80 koruny. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ale chce kvůli nižším cenám a kvůli vyšším příjmům rozpočtu zvýšit sazbu daně už nyní.

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Ceny pohonných hmot začaly stagnovat. Kde řidiči natankují nejlevněji?

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku po měsíci růstu začaly na začátku prázdnin stagnovat. Nejprodávanější benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil v průměru o dva haléře na 37,34 koruny za litr. Nafta stála ve středu průměrně 32,35 koruny ta litr a byla tak o haléř dražší než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Skokové změny cen analytik v příštích týdnech neočekává, měly by se pohybovat blízko současné úrovně.

Přečíst článek
Nafta bude v Česku do srpna nejlevnější v regionu CEE

Česko se stává tankovacím rájem, píší slovenská média

Do Česka nyní jezdí houfně tankovat nejen Slováci, ale i Němci a Rakušani. Český stát ovšem na levné naftě přichází o 17 miliard korun ročně, přidává ekonomický pohled na situaci Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: České řidiče čekají druhé nejlevnější prázdniny v historii

Pohonné hmoty budou v Česku o těchto prázdninách nečekaně levné. Alespoň tedy v poměru k hrubé měsíční mzdě. Řidiči totiž budou moci za částku odpovídající právě hrubé měsíční mzdě u tuzemských čerpacích stanic zakoupit více než 1200 litrů pohonných hmot.

Přečíst článek
čerpací stanice, ilustrační foto

Návrat vyšší spotřební daně na naftu konkurenceschopnost českých dopravců neohrozí

Spotřební daň z motorové nafty by se mohla na původní úroveň vrátit letos v srpnu, prohlásil v debatě České televize ministr dopravy Martin Kupka. Potvrdil tak dřívější záměr vlády. Opatření by jen letos přineslo veřejné kase čtyři miliardy korun navíc. Pomohlo by tedy stabilizovat veřejné finance, byť jen poměrně zanedbatelně. Přesto takový zásah dává smysl, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Benzin mírně zdražil. Přesto čeká motoristy nečekaně levné léto

Lukáš Kovanda: Motoristé, radujte se. Čeká vás nečekaně levné léto

Motoristy čeká nečekaně levné léto, za benzín platí o 10 korun na litr méně než loni, za naftu o 15 korun. A ceny půjdou níž, v USA totiž roste riziko recese, i kvůli včerejším slovům tamní centrální banky, míní hlavní analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Národnímu pivovaru Budějovický Budvar 🍺 loni vzrostly tržby meziročně o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun. Posílil jak domácí prodej piva, tak export, který tvoří 72 procent z celkové produkce. Zvýšením vývozu dokázal nahradit ruský trh, o který přišel v roce 2022 po zahájení války Ruska s Ukrajinou. Loni se pivovar prosadil nově v Kongu a Jihoafrické republice. 

Americký dolar 💲 oslabuje ke koši předních světových měn. Reaguje tak na vyjádření několika vrcholných představitelů Fedu, kteří zopakovali, že cyklus snižování úrokových sazeb je pozastavený do doby, než budou k dispozici nové ekonomické údaje. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesal o 0,1 procenta na 106,17 bodu. Euro vůči dolaru posilovalo o 0,2 procenta na 1,0647 dolaru.

Vláda schválila zákon o digitálních financích, který nastavuje regulaci trhu s kryptoaktivy a dává pravomoc dohlížet nad ním České národní bance (ČNB). Po jednání kabinetu to oznámil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle ministerstva financí zákon pomůže k ochraně spotřebitelů v této části finančního trhu. Zákon nyní posoudí Parlament.
Ceny ropy 🛢 se snižují 📉 po zprávě o překvapivě silném růstu zásob suroviny v USA. Severomořská ropa Brent vykazuje pokles o zhruba 1,6 procenta, když sestoupila pod 89 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácí 1,5 procenta a nachází se v blízkosti 84 dolarů za barel.
Pražská burza nepatrně vzrostla 💪. Index PX přidal 0,04 procenta na 1547,54 bodu a skončil na tzv. zelené nule. Pomohly mu hlavně akcie Erste Bank, zbrojovky Colt CZ a pojišťovny VIG. Ztrácela naopak energetická společnost ČEZ. 
Koruna stagnuje vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru se obchoduje v kurzu 25,26 koruny za euro, stejně jako v úterý v podvečer. K dolaru za stejnou dobu zpevnila 💪 o jeden haléř na 23,75 koruny za dolar
Rada České televize jmenovala ředitelkou studia ČT v Ostravě dosavadní ředitelku vnějších vztahů zdravotnické skupiny Agel Gabrielu Lefenda. Nastoupit by měla 6. května. Zvítězila v tendru, do kterého se přihlásilo devět uchazečů včetně dosavadního šéfa studia Miroslava Karase. 

První munici pořízenou v rámci české iniciativy by mohla Ukrajina získat již v červnu, uvedl po jednání v sídle NATO český premiér Petr Fiala. Šéf NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že Ukrajina potřebuje silnější protivzdušnou obranu. O větší a efektivnější pomoci Ukrajině hovořili i další účastníci schůzky, nizozemský premiér Mark Rutte a předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová.

Americká automobilka Tesla 🔌🚗 požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu korun). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware. Automobilka akcionáře vyzvala rovněž ke schválení plánovaného přesunu právního sídla podniku ze státu Delaware do státu Texas, píše Reuters. Číst více
Senát schválil zákonné vymezení toho, co lze považovat za dostupné nájemní bydlení. Rozhodl o tom i přes námitky senátorů vládních stran. Definici bude obsahovat novela, která má podle vlády zjednodušit podpory ze Státního fondu podpory investic (SFPI) a rozšířit okruh oblastí, v nichž bude možné peníze z fondu využívat. Fond bude moci financovat vznik nájemních bytů s nižším než tržním nájemným. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme