Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

nafta - informace o tématu

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Češi tankují nejlevnější naftu od začátku války

Češi tankují naftu nejlevněji od počátku ruské invaze. A pohonné hmoty ještě zlevní. Nafta u tuzemských čerpaček stojí o čtyři koruny na litr míň než v Maďarsku. Je levnější i než v Polsku a na Slovensku.

Přečíst článek

Od zítra platí embargo na ruský diesel, i českým řidičům proto zdraží nafta, varuje britská poradenská firma

Přečíst článek

Přichází embargo EU na ruské ropné produkty. Akcie evropských rafinérií letí vzhůru, cena nafty také

Přečíst článek

Levnější benzín je tichem před bouří. Ropa zdraží ještě nad válečné ceny, varuje expert

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ruské hrozby přestávají ovlivňovat cenu českého benzinu. Rostou hrozby čínské

Pohonné hmoty v Česku zlevní kvůli strachu z nové celosvětové vlny covidu, která se masivně šíří z Číny. Riziko, že Putin Česku vypne ropovod Družba je malé, ale ne nulové.

Přečíst článek
Ceny benzinu začaly dramaticky růst krátce po startu válce na Ukrajině

Padají a padají. Ceny pohonných hmot se dostávají na předválčenou úroveň

Ceny benzinu jsou nejnižší za 11 měsíců. Nafta se na předválečnou úroveň zatím nedostala.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Litr za padesát? Dost možná už brzy. Zlevňování pohonných hmot končí

V roce 2023 pohonné hmoty zdraží. Je to kvůli vývoji v Číně a Indii. A nelze vyloučit ani dramatické zdražení opět k 50 korunám za litr.

Přečíst článek
Pohonné hmoty, ilustrační foto

Jako za starých časů. Benzin je levnější než před válkou na Ukrajině

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dál výrazně zlevnily, benzin už je levnější než před začátkem války na Ukrajině.

Přečíst článek
Ceny benzinu 5. března 2022

Maďaři už platí za naftu více než Češi. Brusel za to tentokrát nemůže

Po nouzovém zrušení zastropování cen Maďarům paliva „v mžiku“ skokově zdražila, z čehož Budapešť klamně viní Brusel.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Orbánův experiment s levným benzinem zkrachoval. Maďarsku došly pohonné hmoty

Maďarsko od úterních 23:00 nouzově ukončuje zastropování cen pohonných hmot. Orbánovu vládu k tomu dohnal kritický nedostatek paliv v zemi.

Přečíst článek
Viktor Orbán, maďarský premiér

Orbánova prohra. Maďarsko už připouští, že cenový strop u paliv může padnout

Palivová krize v Maďarsku přechází do kritické fáze. Vládní ministr Gergely Gulyas ve středu uvedl, že zprávy o nedostatku pohonných hmot v zemi jsou „vskutku znepokojivé“. To, zda vláda dále zachová stávající zastropování cen pohonných hmot, podle něj závisí na tom, zda se petrochemickému podniku MOL podaří zajistit dostatek dodávek paliv. O čemž ovšem lze pochybovat. 

Přečíst článek
Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďaři nemají dost benzínu. Orbán kapituluje před zákonem trhu

Čína zažívá největší lidové bouře od roku 1989, ropa proto prudce zlevňuje. To může těšit české motoristy, ne však ty maďarské – těm pohonné hmoty kvůli včerejšímu omezení stropů zdraží, komentuje dění na trzích na prahu nového týdne ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice (ilustrační foto)

Hrozí boj s nedostatkem nafty. Důsledky budou obrovské, varuje Bloomberg

Žádné palivo na světě není pro světovou ekonomiku tak důležité jako nafta. Pohání nákladní a osobní auta, autobusy, lodě a vlaky, ale také stroje ve stavebnictví, výrobě a zemědělství. Používá se také při vytápění domácností a vzhledem k vysoké ceně zemního plynu se na některých místech používá k výrobě elektřiny. V nejbližších měsících ale bude téměř každý region na této planetě bojovat s nedostatkem nafty, a to v době, kdy krize v zásobování téměř všech světových trhů s energie zhoršila inflaci a utlumila ekonomický růst. Důsledky mohou být obrovské, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek
čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují. Benzínky vyfukují přemrštěné marže

Čerpadláři opět „čarují“ s maržemi. Naftu naceňují o 10 korun na litr dráže než v předvečer invaze, přestože se nyní ropa v přepočtu do korun obchoduje za srovnatelnou cenu jako tehdy.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální agentura Médea je z rozhodnutí pražského městského soudu v úpadku. Firma napůl vlastněná podnikatelem Janem Čermákem a jejím zakladatelem Jaromírem Soukupem musí do deseti dnů sestavit a odevzdat insolvenčnímu správci doplněné seznamy svého majetku a závazků. O rozhodnutí informoval web MediaGuru. O způsobu řešení úpadku soud nerozhodl.

Smír ve sporu o evidenci Babiše jako agenta StB označil Fiala za politický handl. Babiš se podle českého premiéra dohodl se spřátelenými slovenskými politiky, napsal Fiala na síti X. 

Číst více
Příslušníkům bezpečnostních sborů by se měl příští rok zvednout plat o pět procent, tedy zhruba o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Po dnešním jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.
Z čela dozorčí rady firmy Tatra Trucks byla počátkem srpna odvolaná Denisa Materová, jejíž skupina Promet Group drží v automobilce 35procentní podíl. V čele rady stála od dubna. Na personální změnu upozornily Hospodářské noviny. Většinovým majitelem Tatry je zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Web Seznam Zprávy (SZ) Byznys uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že spor mezi akcionáři vznikl poté, co se Materové nelíbil obchod s ministerstvem obrany. Číst více
Praktičtí lékaři 👨‍⚕️👩‍⚕️  ruší svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Číst více

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX posílil 💪 o 0,01 procenta na 1627,52 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Monety a zbrojovky Colt. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie metalurgické společnosti Gevorkyan, které posílily o 0,78 procenta.

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB. Číst více
Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Generálním ředitelem největší městské firmy zatím zůstává. V představenstvu skončili také Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří čelí obvinění z korupce. Místo Witowského rada zvolila Jiřího Pařízka, pětičlenné představenstvo tak zůstává usnášeníschopné. Číst více
Poptávka po amerických dolarech 💲se minulý týden prudce zvýšila 📈 a investoři očekávají, že zájem před blížícími se prezidentskými volbami v USA vydrží. S odkazem na data investiční banky JPMorgan Chase & Co to uvedla agentura Bloomberg. Obchodníci proti americké měně prodávali zejména australské a singapurské dolary, což je známkou toho, že se zajišťují vůči měnám spojeným s Čínou.
Viktor Orbán hledá cestu z krize na trhu s bydlením. V Budapešti téměř zečtyřnásobí daň z krátkodobých pronájmů obytných nemovitostí, které se uskutečňují například prostřednictvím internetové platformy Airbnb, píše Bloomberg. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme