Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

legislativa - informace o tématu

Pražský hrad z Karlova mostu

Stanislav Šulc: Amnestie, vedení ČNB či vyznamenání. Jak prezident ovlivňuje ekonomiku?

Prezidentská volba se blíží a už za deset dní budeme vědět, kdo postoupil do druhého kola. Při naplnění nepravděpodobných scénářů pak možná budeme vědět jméno toho, kdo v březnu na Hradě nahradí Miloše Zemana. Devítka kandidátů odpovídá téměř všude na všemožné otázky včetně toho, jestli na pizzu patří ananas. Ale o reálných ekonomických plánech víme pomálu. Přitom toho prezident může v ekonomice docela dost. Nevěříte? Tady jsou jeho hlavní ekonomické pravomoci. 

Přečíst článek

Klára Dostálová: Stavební zákon, který ministr Bartoš předělal, bude dál brzdit výstavbu bytů

Přečíst článek
Ondřej Boháč, šéf IPRu

Stát se chová jakoby nepotřeboval funkční města, říká šéf pražských plánovačů Boháč

Ondřej Boháč šéfuje Institutu a plánování rozvoje hlavního města Praha pět let. K hlavním úkolům jeho úřadu bezpochyby patří tvorba Metropolitního plánu. Ten ale ani po deseti letech stále není hotov a platit zřejmě nezačne ani za dva roky. Na vině je podle Boháče i zastaralý stavební zákon.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta. Letošní schodek rozpočtu bude až 375 miliard

Sněmovna v úterý hlasy poslanců vládní koalice přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana a stvrdila novelu letošního státního rozpočtu. Schodek rozpočtu vzroste z původních 280 miliard na 375 miliard korun.

Přečíst článek
Novostavba se soláry na střeše

Češi si budou moci sdílet energii. Ministerstvo na to chystá zákon

Členové energetických společenství budou mezi sebou navzájem moci sdílet energii, kterou si vyrobí. Členy budou moci být například společenství vlastníků jednotek (SVJ), domácnosti, obce, školy, úřady nebo například celé malé podniky.

Přečíst článek
Miloš Zeman, prezident

Zeman odmítl novelizovaný rozpočet na letošek. Sněmovna veto přehlasuje

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu rozpočtu na letošní rok. Vadí mu, že příjmy jsou nižší, než by mohly být, pokud by byla nejprve přijata novela zákona o daních z příjmů. Zeman to uvedl v dopise, který poslal předsedkyni sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Na webu Pražského hradu to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Přečíst článek
Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

S novou verzí stavebního zákona má problém téměř každý, říká šéf stavařů Nouza

Nepovažuji za šťastné, že každá nová politická reprezentace vždy zasahuje do systému stavebního řízení, říká Jiří Nouza, šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Připouští nicméně, že na to všichni noví vítězové voleb mají právo. S Jiřím Nouzou jsme natáčeli další díl našeho realitního podcastu.

Přečíst článek
Miloš Zeman, prezident

Prezident Zeman podepsal pět zákonů, včetně příspěvku 5000 korun na nezletilé dítě

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal zákony, které se týkají podpory uprchlíků z Ukrajiny i rodin s dětmi. Stvrdil také roční odklad fungování Nejvyššího stavebního úřadu.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Průlomový verdikt: Kryptoměny jsou věc, ne peníze, prodej se musí danit, rozhodl soud

Když prodáte bitcoin a dostanete za něj koruny, není takový zisk osvobozený od daně z příjmů fyzických osob. Konstatoval to Krajský soud v Brně, když ve dvou prakticky shodných případech posuzoval výjimku podle zákona o daních z příjmů. Ta se vztahuje na kurzový zisk vzniklý při směně peněz z účtu v cizí měně, uvedl server Peníze.cz. Jde o první rozsudky českých soudů k prodeji kryptoměn z hlediska daně z příjmů fyzických osob, zdůrazňuje Zuzana Setunská, daňová poradkyně Deloitte Advisory.

Přečíst článek
zelená nafta

Česko končí s biosložkou v palivech, rozhodla sněmovna

Povinné přimíchávání biosložky do motorové nafty a benzinu zřejmě od letošního července skončí. Omezí se i okruh vozidel, za která se musí platit silniční daň. Zaměstnanci, kteří můžou k soukromým účelům využívat služební nízkoemisní vozidla, například elektromobily, by se měli dočkat daňového zvýhodnění. Počítá s tím vládní předloha, kterou ve středu ve zrychleném režimu v prvním čtení schválila sněmovna.

Přečíst článek
Pohonné hmoty, ilustrační foto

Benzin i nafta zlevní. Vláda schválila návrh novely o snížení spotřební daně z pohonných hmot

Vláda schválila návrh novely zákona o dočasném snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,5 koruny na litr. Premiér Petr Fiala to oznámil po jednání kabinetu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) před týdnem uvedl, že opatření by mělo platit v období od 1. června do 30. září. U nafty přitom ministerstvo financí zvažuje zavést snížení trvale.

Přečíst článek
Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Dalibor Martínek: Stát selhává, nechává slabé na pospas dravcům. Energie jsou posledním příkladem

Jiří Písařík chtěl být bohatý, mít hodně peněz. Což se mu povedlo. Ostatně, kdo by nechtěl mít hodně peněz. Za jeho podnikáním s energiemi zůstal téměř milion nešťastných lidí, bývalých klientů Bohemia Energy. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Viceguvernér České národní banky (ČNB) Jan Frait a člen bankovní rady Tomáš Holub zvažovali rychlejší uvolňování měnové politiky. Nakonec se ale na květnovém jednání připojili k většině bankovní rady a podpořili pokles základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Vyplývá to ze záznamu z jednání, který dnes ČNB zveřejnila. Ze záznamu rovněž plyne, že část bankovní rady má obavy z rychlejšího tempa růstu cen služeb.
Prezident antivirové společnosti Gen Digital Ondřej Vlček odstoupil z funkce. Zůstane členem představenstva. Důvodem jeho odchodu je úspěšné dokončení fúze Avastu a NortonLifeLock, ze kterých Gen Digital vznikl.  Číst více
Tržby ve službách v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stouply o 1,3 procenta, předtím evidovaly tři čtvrtletí v řadě pokles. Ze šesti hlavních odvětví služeb se v období od ledna do konce března tržby meziročně snížily pouze v oblasti nemovitostí, všechna ostatní odvětví zaznamenala meziroční růst. Uvedl to Český statistický úřad.
Průmyslová produkce Slovenska se v březnu meziročně snížila 📉 o 6,9 procenta po únorovém revidovaném růstu o 0,1 procenta. Klíčový sektor slovenské ekonomiky tak zaznamenal první pokles od loňského srpna. Nedařilo se ani stavebnictví, které ve třetím letošním měsíci kleslo téměř dvouciferně. Uvedl to slovenský statistický úřad.
Britská ekonomika se v prvním čtvrtletí vymanila z recese a dařilo se jí lépe, než se očekávalo. Hrubý domácí produkt se za leden až březen zvýšil o 0,6 procenta po poklesu o 0,3 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil britský statistický úřad.
Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla 📉 na 3,7 procenta, v březnu byla o 0,2 procentního bodu vyšší. Pokles způsobil hlavně rozjezd dalších sezonních prací. Úřady práce evidovaly ke konci dubna 280 078 uchazečů o práci, meziměsíčně o 8545 méně.  Číst více
Argentinská centrální banka zavádí novou bankovku v hodnotě 10 000 pesos (zhruba 262 korun). Je to pětkrát vyšší hodnota, než jakou měla v této jihoamerické zemi dosud nejhodnotnější bankovka. Zavedením bankovky s vysokou nominální hodnotou reaguje banka na devalvaci, za kterou stojí dlouhotrvající vysoká inflace. Ta patří k nejvyšším na světě a kvůli špatné hospodářské situaci byla ve čtvrtek v zemi generální stávka.
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravuje zavedení cel na dovoz elektromobilů 🔌🚗 z Číny. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg, podle níž krok oznámí vláda příští týden. Ochranná opatření se mají týkat i baterií či solární techniky. Číst více
Polský prodejce obuvi 👠👢 CCC v prvním čtvrtletí zvýšil hrubý provozní zisk na 304 milionů zlotých (1,8 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 244 procent. Tržby v období od února do dubna meziročně vzrostly o devět procent na 2,26 miliardy zlotých. Přispěla k tomu jak nejnovější firemní značka, řetězec HalfPrice, tak i stejnojmenná značka CCC.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme