Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jsem Maďar, kdo je víc? Orbán chce potlačit vliv Západu a Sorose na maďarskou politiku

Jsem Maďar, kdo je víc? Orbán chce potlačit vliv Západu a Sorose na maďarskou politiku
Profimedia
 ČTK

Maďarská vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána poslala do parlamentu návrh zákona, který má podle ní omezit zahraniční vliv na politické dění v zemi. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž návrh přichází v době, kdy Fidesz přitvrzuje kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Kritici normy, k jejímuž přijetí má vláda v parlamentu pohodlnou většinu hlasů, se obávají dalšího omezování nezávislých médií či opozičních politických uskupení.

Reklama

Zákon o „ochraně národní suverenity“ podle Reuters iniciuje vznik nového orgánu, který má odhalovat a řešit možná rizika zahraničního vlivu na politiku. Norma rovněž počítá s tresty až do tří let vězení za porušení zákazu zahraničního financování pro strany a další uskupení kandidující ve volbách.

Viktor Orbán

Netancujme, jak pískají. Orbánův Fidesz nechal vylepit billboardy proti šéfce Evropské komise

Strana Fidesz premiéra Viktora Orbána nechala po Maďarsku nainstalovat billboardy namířené proti předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. Agentura Reuters napsala, že Fidesz takto zahájil kampaň před volbami do Evropského parlamentu naplánovanými na červen příštího roku.

Přečíst článek

Orbánova národně-konzervativní vláda je dlouhodobě ve sporu s Evropskou komisí i řadou členských států Evropské unie kvůli omezování nezávislosti justice, akademických svobod, činnosti nevládních organizací či plurality médií v zemi. Maďarský premiér tvrdí, že se jej opozice snaží odstavit od moci za pomoci peněz ze zahraničí, zejména od amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose. Opoziční skupiny či kritická média naproti tomu v novém návrhu vidí další snahu o omezení své činnosti.

Orbán je u moci od roku 2010 a v loňských volbách s převahou obhájil parlamentní většinu, když stavěl kampaň na obhajobě maďarských národních zájmů a kritice EU. Už v minulosti prosadil zákon namířený proti nevládním organizacím získávajícím finance ze zahraničí. Soud EU v roce 2020 rozhodl, že zákon je v rozporu s unijním právem a Maďarsko jej poté obměnilo.

Fico nám nezavře ústa, bojkotem médií kopíruje Orbána, píší Sme a Denník N

Fico versus slovenská média. Učí se od Orbána, ale ústa nám nezavře, píší tamní deníky

Slovenský premiér Robert Fico nám nezavře ústa, napsaly slovenské listy Sme a Denník N. Reagovaly tak na Ficovo oznámení, že je bude spolu s nejsledovanější televizí Markíza a zpravodajským portálem Aktuality.sk bojkotovat.

Přečíst článek

Pedro Sanchéz

Karel Pučelík: Sanchéz znovu premiérem. Je „Orbánem z jihu“ nebo zachráncem před populismem?

Staronový španělský premiér Pedro Sanchéz si k funkci pomohl dohodou s katalánskými (i jinými) separatisty. Konzervativní opozice je konsternována, lídra socialistů srovnává s Orbánem a žaluje na něho i v Bruselu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Viktor Orbán

Netancujme, jak pískají. Orbánův Fidesz nechal vylepit billboardy proti šéfce Evropské komise

Přečíst článek
Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme