Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právníci diskutují daňové dopady konsolidačního balíčku na podnikatele

 nst
nst

Jaké konkrétní změny přináší konsolidační balíček pro fyzické i právnické osoby, například v oblastech daní z příjmů, sociálního zabezpečení a zdravotní pojištění nebo DPH, pohovoří hosté podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners.

Reklama

V červnu 2023 předložila vláda Poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů; pro nějž se vžilo zjednodušené označení „konsolidační balíček“. Jedná se o rozsáhlou novelu více než šesti desítek předpisů, zejména spadajících do oblasti daní a veřejnoprávního pojištění, jejíž hlavním cílem je konsolidace veřejných financí a snížení strukturálního deficitu státního rozpočtu.

Konsolidační balíček byl během podzimu přijat Parlamentem. Dnes novelu, která má vládě pomoci zlepšit hospodaření státního rozpočtu, podepsal prezident republiky Petr Pavel. 

Senátoři schválili konsolidační balíček. Míří k podpisu prezidenta

Konsolidační balíček prošel Senátem. Už chybí jen podpis prezidenta

Senát ve středu po dlouhé rozpravě schválil vládní konsolidační balíček. Už chybí jen podpis prezidenta Pavla. Toho na úterní schůzce šéf odborářů Josef Středula vyzval, aby soubor převážně daňových změn vetoval.

Přečíst článek

Většina změn proto nabyde účinnosti již od 1. ledna 2024, tedy za několik týdnů. O tom, jaké konkrétní změny balíček přináší pro fyzické i právnické osoby, příkladem v oblastech daní z příjmů, sociálního zabezpečení a zdravotní pojištění nebo DPH, pohovoří hosté Martina Frolíka, daňoví poradci AK PRK Partners Jan Bürger a Martin Švalbach.

Na rozhovor s hostem tradičně naváže Kristýna Faltýnková s přehledem posledních legislativních a judikaturních novinek. Nastíní, co přinese mimo jiné návrh novely zákona o znalcích, návrh rozsáhlé novely zákona o zdravotních službách, návrh novely zákona o základních registrech či návrh novely zákona o myslivosti.

Z judikatury shrne rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (č. j. 4 As 327/2021-82), které se týká povinnosti zřídit místa zpětného odběru elektrozařízení. Dále rozebere plenární nález Ústavního soudu (sp. zn. Pl. ÚS 23/22), jenž se týká návrhu skupiny senátorů na zrušení části cenového rozhodnutí ERÚ o stanovení zeleného bonusu pro některé solární elektrárny. Dále představí nález Ústavního soudu (sp. zn. Il. ÚS 2225/23), ve kterém Ústavní soud připomíná, že je třeba vždy zjistit názor dítěte ve věku blízkém dospělosti a ústavní výchovu nelze v žádném případě chápat jako formu trestu, kterou si rodiče vyžádají.

Aktuální díl právního podcastu Právo k Ranní Kávě si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku či na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.  

PRK, užito se svolením

Prezident Pavel podepíše konsolidační balíček

Prezident Pavel: Veto konsolidačního balíčku by napáchalo mnohem větší škody

Prezident Petr Pavel ve středu podepsal vládní konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit hospodaření státního rozpočtu. O svém rozhodnutí podepsat balíček nejprve informoval ve videu na sociální síti X.

Přečíst článek

Digitalizace HR. Právníci diskutují přednosti i nedostatky novely zákoníku práce

Digitalizace HR. Právníci diskutují přednosti i nedostatky novely zákoníku práce

Ústředním tématem dnešního dílu Práva k Ranní Kávě se stává novela zákoníku práce, která do pracovního práva vnáší doposud chybějící prvky umožňující výraznější digitalizaci HR dokumentů.

Přečíst článek

Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Právníci řeší bezemisní budoucnost budov

Klimatické změny otřásají nejen okolním světem, ale také právními řády. Jedním z příkladů legislativní reakce na klimatické změny je velmi rozsáhlý balíček různých předpisů přijímaný pod taktovkou Evropské unie, souhrnně nazvaný Fit for 55. Jednou z oblastí je také bezemisní budoucnost budov, které se věnuje aktuální díl právního podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří PRK Partners.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme