Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

krize - informace o tématu

Fotovoltaickou elektrárnu si plánuje nově pořídit zhruba 42 procent firem v Česku.

Fotovoltaiku nově plánuje 42 procent tuzemských firem, ukazuje průzkum. Hlavním cílem je pokrytí vlastní spotřeby

Fotovoltaickou elektrárnu si plánuje nově pořídit zhruba 42 procent firem v Česku. Jde hlavně o firmy ze zemědělství či stavebnictví. Dalších 27 procent z těch, které ji už mají, ji chce rozšířit. Jejich hlavním cílem je pokrytí vlastní spotřeby. Vyplývá to z průzkumu společnosti Raiffeisen - Leasing. Podle dalšího průzkumu firmy Persola je zvýšení energetické soběstačnosti při pořízení fotovoltaiky hlavním motivem i pro domácnosti.

Přečíst článek
Česko překonalo recesi a vrací se k růstu, míní analytici. (Na snímku výroba ve společnosti GZ Media)

Češi znovu začali důvěřovat ekonomice. Překonali jsme recesi a vracíme se k růstu, míní analytici

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty nezlevní. Dostupné byty by umožnila výstavba mrakodrapů, které brání památkáři

Přečíst článek

Ceny energií pro odběratele se ještě sníží, míní experti. Ale na úroveň roku 2020 už neklesnou

Přečíst článek
Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, loni v Česku dosáhla 40 912 korun.

Na důstojný život je potřeba mzda 41 tisíc, vypočetli experti. V Praze víc

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, loni v Česku dosáhla 40 912 korun. V Praze činila 42 776 korun, zejména kvůli vyšším nákladům na bydlení v hlavním městě. Zástupci platformy pro minimální důstojnou mzdu ale upozornili, že na minimální důstojnou mzdu, která podle platformy představuje odměnu za práci za běžnou pracovní dobu, nedosáhne 63 procent pracovních úvazků.

Přečíst článek
USA se krizi již nejspíš nevyhnou

Lukáš Kovanda: Krize v USA už je téměř nevyhnutelná. Dopadne i na Čechy

V USA klesají úvěry nejvíce v historii. Zvyšuje se tak riziko recese v USA, která by neblaze dolehla i na Česko.

Přečíst článek
Těžba ropy - ilustrační snímek

Rusko šetří ropou. Denně těží o 700 tisíc barelů méně

Kvůli sankcím a klesající ceně ropy se Rusko rozhodlo od března omezit těžbu ropy o půl milionu barelů denně. Reálné úspory jsou však podle dat, která získala agentura Bloomberg, ještě vyšší. Již v květnu se přitom mají výrazně snížit dodávky ropy ze zemí OPEC, které chtějí denní produkci omezit o 1,6 milionů barelů denně.

Přečíst článek
aMAZON

E-shopy čeká složitý rok, ukazují data za první kvartál

Obrat tuzemských internetových obchodů v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 13 procent. Důvodem je ekonomická nejistota zákazníků a trvající vysoká inflace. Vyplývá to z údajů internetového srovnávače Heureka.cz.

Přečíst článek
ČNB varuje před rostoucím množstvím podvodů.

Podvodů přibývá, varuje ČNB. Lidé by měli být obezřetní, radí

Česká národní banka (ČNB) zaznamenává rostoucí počet podvodů v platebním styku. Zatímco v roce 2021 nepřijala žádnou stížnost, v uplynulém půlroce se na ni obrátily stovky lidí, ze kterých se podvodníci snažili vylákat peníze. Viceguvernér ČNB Jan Frait zároveň představil vzdělávací web Peníze na útěku, na kterém ČNB upozorňuje na podvodné praktiky a radí, jak se podvodníkům bránit.

Přečíst článek
Do čela největší švýcarské banky UBS Group se vrací bývalý ředitel Sergio Ermotti (62), aby řídil rozsáhlé převzetí banky Credit Suisse. Ermotti byl šéfem UBS již v letech 2011 až 2020.

Návrat spasitele? Do čela UBS kvůli převzetí Credit Suisse míří bývalý šéf Ermotti

Do čela největší švýcarské banky UBS Group se vrací bývalý ředitel Sergio Ermotti (62), aby řídil rozsáhlé převzetí banky Credit Suisse. UBS dnes oznámila, že Ermotti od 5. dubna nahradí současného generálního ředitele Ralpha Hamerse (57).

Přečíst článek
Euro kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá.

Obětí je i euro, kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá

Euro na devizových trzích prudce klesá, k dolaru v pátek po poledni ztrácelo asi jedno procento a prodávalo se zhruba za 1,0720 USD. Obchodníci mají obavy o bankovní sektor, kde se objevilo několik negativních informací. Situaci nezlepšila ani relativně příznivá statistika o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně.

Přečíst článek
Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Švýcarská národní banka v Bernu

I přes pád Credit Suisse švýcarská centrální banka opět zvýšila úrokové sazby

Švýcarská centrální banka kvůli snaze bojovat s inflací zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,50 procenta. Uvedla také, že další zvyšování úrokových sazeb nevylučuje. Ke zpřísnění měnové politiky sáhla navzdory krizi kolem druhé největší švýcarské banky Credit Suisse.

Přečíst článek
Saúdská národní banka, největší akcionář Credit Suisse, utrpěla značné ztráty.

Saúdové krvácejí. Z investice do Credit Suisse odepíšou miliardu dolarů

Saúdská národní banka, největší akcionář Credit Suisse, utrpěla značné ztráty. Pád Credit Suisse stál banku se sídlem v Rijádu miliardu dolarů, tedy 22,3 miliardy korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

Více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ lidí zatkla německá policie při pátečních střetech, které doprovázely propalestinskou demonstraci a pokus zřídit protestní stanový tábor ve vládní čtvrti v Berlíně. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na policii. Demonstranti mimo jiné požadují, aby Německo přestalo podporovat Izrael ve válce proti palestinskému hnutí Hamás.
Australská těžařská společnost BHP Group zvažuje, že 📈 vylepší nabídku na převzetí svého britského rivala Anglo American. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. BHP tento týden za Anglo American nabídla 31,1 miliardy liber (zhruba 913 miliard korun), britský podnik ale nabídku odmítl jako nedostatečnou. Spojením firem by vznikl největší producent mědi na světě.
Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon 👎 zhoršovat. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj to dnes uvedl s tím, že o této skutečnosti informoval také západní spojence na virtuálním zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Ruská armáda mezitím oznámila, že dobyla dvě vesnice v Doněcké oblasti a že dosáhla průlomu v ukrajinské obraně.
Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu 👨 Martina Chlumského. Chlumský organizaci dočasně vedl již od březnové rezignace Hany Moučkové v souvislosti s mnohamilionovým podvodem. Byl jediným kandidátem na pozici starosty. 
Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo  nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Navalnyj v Rusku patřil k nejostřejším Putinovým kritikům.  Číst více
Tisíce lidí z celého Španělska dnes zamířily do Madridu na manifestaci na  podporu premiéra Pedra Sáncheze. Ten ve středu oznámil, že zvažuje rezignaci v souvislosti s vyšetřováním možného střetu zájmů své manželky. Informovala o tom agentura Reuters.
Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné 📜 sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.
Itálie si dnes předvolala ruského velvyslance v reakci na oznámení Moskvy, že ruskou pobočku firmy Ariston Thermo Group nyní převezme dceřiná společnost ruského 🏭 plynárenského podniku Gazprom. S odkazem na sdělení šéfa italské diplomacie Antonia Tajaniho to uvedla agentura AFP.
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme