Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

krize - informace o tématu

Společnost innogy zlevní 320 tisíc svých stávajících zákazníků dodávky plynu pod vládní cenový strop.

Innogy zlevňuje, spolu s dalšími se vydala pod cenový strop

Energetická společnost innogy, která je s více než 1,1 milionu klientů největším dodavatelem plynu v Česku, zlevní 320 tisíc svých stávajících zákazníků dodávky plynu pod vládní cenový strop. Sleva, která bude platit zpětně od začátku února, zajistí podle ní úsporu zhruba 240 Kč za megawatthodinu (MWh). Zákazníci, kteří plynem vytápí rodinný dům tak v průměru ušetří asi tři tisíce korun za rok. U klientů, kteří plyn používají na vaření, bude sleva 34 procent. Ceny energií pod vládní strop v posledních dnech snižují i další velcí dodavatelé.

Přečíst článek

Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu a bude v tom pokračovat

Přečíst článek
Česko premiantem Evropy. Má nejnižší nezaměstnanost

Česko premiantem Evropy, má nejnižší nezaměstnanost. Nejhůř je ve Španělsku a Řecku

Přečíst článek
Britský premiér Sunak tři roky bez EU interpretuje jako příležitost.

Chmurný obraz, brexit stojí Velkou Británii 100 miliard liber ročně

Před třemi lety opustila Velká Británie společný trh Evropské unie (EU) a teď přišel účet: ekonomové spočítali, že Spojené království tratí 100 miliard liber ročně (2,7 bilionu korun), přičemž dopady zahrnují vše od obchodních investic až po nedostatek pracovních sil, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Philips s revolučním přístrojem šlápl vedle. Musí propustit dalších šest tisíc lidí

Nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips hodlá v příštích dvou letech zrušit 6000 pracovních míst. Firma to oznámila při prezentaci svých výsledků hospodaření. V říjnu již Philips oznámil zrušení zhruba 4000 pracovních míst. Včetně tohoto propouštění tak společnost opustí celkem 10 tisíc pracovníků, což je asi 13 procent současné celkové pracovní síly firmy.

Přečíst článek
Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Špatná zpráva pro české firmy. Německá ekonomika ke konci roku překvapivě klesla, míří k recesi

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu kvartálu nečekaně klesl o 0,2 procenta. Uvádí to v dnes zveřejněném rychlém odhadu spolkový statistický úřad. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že německá ekonomika bude stagnovat. Německo je přitom nejdůležitějším trhem pro české firmy.

Přečíst článek
Cena cukru prudce stoupla.

Válka o cukr. Nekula žádá vysvětlení vysoké ceny, svaz to považuje za skandál

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v dopise vyzval obchodní řetězce, aby vysvětlily vysoké ceny cukru. Upozornil na to, že loni na podzim ceny prudce stouply a obchody by podle něj neměly současné ekonomické situace zneužívat k neúměrnému navyšování zisku. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) považuje vyjádření ministra za skandál.

Přečíst článek
Spotify propustí šest procent lidí

Twitter, Amazon, Google...a teď i Spotify. Propustí šest procent lidí

Švédská společnost Spotify, která je provozovatelem největší světové služby pro streamovaní hudby, má v úmyslu propustit zhruba šest procent zaměstnanců, což představuje kolem 600 pracovních míst. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Připojila se tím k řadě dalších technologických podniků, které snižováním počtu zaměstnanců reagují na zhoršené hospodářské vyhlídky.

Přečíst článek
Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Na trhu se již brzy objeví desítky tisíc IT specialistů. Velké firmy jako Microsoft, Amazon a Meta Platforms, která provozuje Facebook či Instagram, zahájily výrazné propouštění. Nyní se k nim přidává Google, který propustí 12 tisíc lidí. To je šest procent všech zaměstnanců. 

Přečíst článek
Žádné velké propouštění se nechytá, uvedly firmy v průzkumu.

Firmy se chystají nabírat, ukazuje průzkum. Krizi navzdory

Zhruba čtyři pětiny firem s více než desítkou zaměstnanců v Česku hodnotí svou situaci i přes nynější krizi jako dobrou. Zhoršení hospodářského výsledku očekávají tři z deseti podniků. Případné propouštění plánuje 11 procent zaměstnavatelů. Nejvíc ohroženi jsou lidé s nízkou kvalifikací. Naopak 79 procent firem se chystá nabírat. Stále jim chybějí kvalifikovaní specialisté. Ukázal to rozsáhlý průzkum o situaci na trhu práce, do kterého se loni v listopadu a prosinci zapojilo téměř 40 200 zaměstnavatelů.

Přečíst článek
Microsoft, ilustrační foto

Microsoft se připravuje na krizi. Propustí 10 tisíc lidí

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje letos propustit asi 10 tisíc zaměstnanců, což je téměř pět procent její pracovní síly. Firma to uvedla ve zprávě pro regulační orgány a dodala, že v této souvislosti mimořádně zaúčtuje asi 1,2 miliardy dolarů (26,4 miliardy korun). O chystaném propouštění v Microsoftu začátkem týdne spekulovala některá média.

Přečíst článek
Libra (ilustrační foto)

Inflace v Británii v prosinci zpomalila na 10,5 procenta

Míra inflace v Británii v prosinci klesla o 0,2 procentního bodu na 10,5 procenta, zůstává ale v blízkosti nejvyšších hodnot zhruba za 40 let. V předběžné zprávě to uvedl britský statistický úřad. Nadále se zvyšují zejména ceny potravin, zatímco pohonné hmoty zlevnily.

Přečíst článek
Kancléř Scholz: Teď už věřím, že se recesi vyhneme

Kancléř Scholz: Teď už věřím, že se recesi vyhneme

Zatímco česká ekonomika již v technické recesi podle ekonomů je, té německé se podaří propadu HDP vyhnout. „Je to zejména díky nižší poptávce po energiích způsobené příznivým počasím. Nové zdroje energií zvládají vykrýt propad dodávek z Ruska,“ prozradil německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Americký prezident Joe Biden dnes schválil nový balík vojenské pomoci pro Ruskem napadenou Ukrajinu v hodnotě 400 milionů dolarů (9️⃣,2️⃣ miliardy korun), informovala agentura Reuters. Podle serveru Politico zahrnuje zbraně a munici, které již jsou v amerických zásobách, na Ukrajinu se tedy dostanou výrazně rychleji.
Americký dolar dnes na devizových trzích 📈 posiluje po zprávě o květnovém vývoji spotřebitelské nálady ve Spojených státech. Je přitom na cestě k prvnímu týdennímu zisku po dvou týdnech poklesu po sobě. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 18:30 středoevropského letního času přidával asi 0,1 procenta na 105,32 bodu.
Německá 👮 policie dnes zasahovala proti demonstrantům, kteří se snažili proniknout do továrny amerického výrobce elektromobilů Tesla v obci Grünheide u Berlína. Podle organizátorů se do dnešních protestů zapojilo kolem 800 lidí, informovala agentura Reuters. 
Skupina Home Credit, která patří české investiční společnosti PPF, prodává své podnikání v Indii. Za 80 milionů eur (téměř 2️⃣ miliardy korun) je získá skupina investorů vedená společností TVS Holdings. 
Valné shromáždění OSN 👍 přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace. Schválený návrh uvádí, že je k tomu připravená, a vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby návrh v tomto směru schválila. Minulý měsíc takový postup v Radě bezpečnosti vetovaly Spojené státy.
Federální odvolací soud ve Washingtonu dnes  potvrdil čtyřměsíční trest vězení pro Stevea Bannona, který bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa dostal v roce 2022 za neuposlechnutí obsílky od Kongresu. Bannon odmítl vypovídat před kongresmany, kteří vyšetřovali vpád Trumpových příznivců do Kapitolu po volbách v roce 2020.
Vývoz osobních automobilů z Číny v dubnu pokračoval v silném růstu a vyšplhal se na další rekord. Meziročně se zvýšil o 3️⃣8️⃣ procent a dosáhl 417 tisíc vozidel. S odvoláním na údaje Čínské asociace osobních automobilů (CPCA) o tom dnes informovala agentura Reuters.
Rakouští občané volby do Evropského parlamentu (EP)  nepovažují za hlasování druhého řádu. V těch nadcházejících, které se v této alpské republice uskuteční 9. května, se dá očekávat, že by účast mohla přesáhnout 60 procent. 
Ústecký krajský soud zamítl návrh na reorganizaci děčínské firmy České loděnice a prohlásil na společnost konkurz. Věřitelé přihlásili pohledávky za 7️⃣6️⃣ milionů korun, dnes odpoledne odvolali konkurzního správce a zvolili nového. Návrh na prohlášení úpadku podalo na začátku roku 23 zaměstnanců společnosti, která staví a opravuje nákladní lodě. Na mzdách dluží firma přes milion korun.
Porcelánka Thun 1794 z Nové Role na Karlovarsku definitivně  zavřela svůj závod v Klášterci nad Ohří. Důvodem byl velký pokles počtu zakázek v loňském roce a na začátku letošního. Společnost dosáhla vloni tržeb 394 milionů korun, je to ale o téměř 100 milionů korun méně než v předešlém roce. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme