Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

krize - informace o tématu

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Průmyslová výroba v Německu se v dubnu meziměsíčně zvýšila o 0,3 procenta, zatímco v březnu o 2,1 procenta klesla, oznámil dnes německý statistický úřad. Je to slabší růst, než se čekalo. Statistika tak po pondělní zprávě o nečekaném poklesu zakázek německého průmyslu přispívá k chmurnému výhledu německé ekonomiky, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Schodek rozpočtu v květnu je nejvyšší v historii ČR. Musíme šlápnout na brzdu, prohlásil Stanjura

Přečíst článek
Platební neschopnost USA postihne celý svět. A na řešení zbývá pouhý týden

Platební neschopnost USA postihne celý svět. A na řešení zbývá pouhý týden

Ani osobní schůzka amerického prezidenta Joea Bidena se šéfem Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym v pondělí v noci zatím nepřinesla dohodu o navýšení dluhového stropu Spojených států, která by odvrátila hrozící platební neschopnost federální vlády. Po jednání v Bílém domě to podle agentur AP a Reuters uvedl McCarthy. Nenavýší-li Kongres limit pro zadlužení USA, mohla by platební neschopnost nastat už 1. června. A důsledky by pocítil celý svět, uvedla agentura AP.

Přečíst článek
Objem nespláceného dluhu poprvé za deset let vzrostl

Češi nemají na splátky. Objem nespláceného dluhu poprvé po deseti letech vzrostl

Poprvé za deset let se v letošním první čtvrtletí zvýšil objem nespláceného dluhu Čechů. „Měli bychom to brát jako varovný signál. Rizikovější jsou zejména krátkodobé úvěry, jejichž celkový objem se opět zvyšuje,“ komentuje statistiku výkonný ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl.

Přečíst článek
Lepší, než se čekalo. Opatrný růst HDP dostal českou ekonomiku z recese, věří bankovní asociace

Lepší, než se čekalo. Opatrný růst HDP dostal českou ekonomiku z recese

Česká ekonomika vystoupila z recese, v letošním roce mírně poroste o 0,4 procenta. Růst bude postupně zrychlovat, v příštím roce se přiblíží ke třem procentům. Inflace se letos v průměru dostane k 11 procentům a citelněji ke třem procentům klesne až v roce 2024. Vyplývá to z makroekonomické prognózy České bankovní asociace (ČBA)

Přečíst článek
Průměrná sazba hypoték na počátku května nepatrně stoupla na 6,32 procenta z dubnových 6,30 procenta.

Hypotéky mírně zdražily, ukazuje Hypoindex. Průměrná sazba vzrostla na 6,32 procenta

Průměrná sazba hypoték na počátku května nepatrně stoupla na 6,32 procenta z dubnových 6,30 procenta. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek
Bankrotů v Česku ubylo. Firmy mohou pořád ještě sahat do rezerv

Bankrotů v Česku ubylo. Firmy mohou pořád ještě sahat do rezerv

Počet bankrotů v Česku byl v dubnu nejnižší od prosince 2020. Krach vyhlásilo 44 společností, oproti březnu o 18 méně. Počet vyhlášených bankrotů podnikatelů klesl meziměsíčně o 91 na 398. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Vláda USA si krátkodobě půjčuje nejdráže v dějinách, houstne totiž strach z bankrotu

Bílý dům si krátkodobě půjčuje nejdráž v dějinách. Houstne strach z bankrotu USA

Vláda Spojených států si půjčuje nejdráže v dějinách. Důvodem je houstnoucí strach z bankrotu USA, k němuž může vést nebývale rozpolcený Kongres. Američtí zákonodárci totiž stále nejsou s to dohodnout se na navýšení limitu veřejného zadlužení. Bez tohoto navýšení nejspíše od letošního léta, možná ale už od začátku června, nebude možné řádně zajistit chod Spojených států, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Apple vydělal “jen” 24 miliard dolarů. Překonal ale odhady trhu

Trh se spotřební elektronikou klesá. Apple vydělal „jen“ 24 miliard dolarů

V době propadu trhu se spotřební elektronikou zaznamenal technologický gigant Apple v prvním čtvrtletí pokles tržeb i zisku. Přesto ale překonal odhady analytiků.

Přečíst článek
Novým prezidentem Světové banky (SB) se stane americký podnikatel indického původu Ajay Banga (63).

Šéfem Světové banky (SB) se stane sikh Ajay Banga. Bude řešit klimatické změny a další globální krize

Novým prezidentem Světové banky (SB) se stane americký podnikatel indického původu Ajay Banga (63). Rozhodla o tom výkonná rada SB. Banga byl jediným navrženým kandidátem za odcházejícího Davida Malpasse. Funkce se ujme 2. června.

Přečíst článek
Volby v Turecku se blíží. Obří inflace náhle klesá

Volby v Turecku se blíží. A nezkrotná inflace náhle prudce klesá

Míra inflace v Turecku v dubnu zvolnila na 43,68 procenta z březnových 50,51 procenta, uvedl turecký statistický úřad. Výsledek je mírně lepší, než odhadovali analytici. Zemi čekají v polovině května parlamentní a prezidentské volby, ve kterých by mohl kvůli vysokým životním nákladům ztratit většinu úřadující prezident Recep Tayyip Erdogan.

Přečíst článek
Americká banka Morgan Stanley chystá další propouštění

Průvan v Morgan Stanley. Americká banka chystá další propouštění

Americká investiční banka Morgan Stanley hodlá ve druhém čtvrtletí propustit zhruba 3000 lidí, což odpovídá téměř čtyřem procentům zaměstnanců. Uvedly to zahraniční agentury. Banka podle nich reaguje na obtížnější ekonomické podmínky a nižší počet fúzí a akvizic.

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením o šest miliard korun. Na sociální síti to dnes uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Na vzdělávání na veřejných vysokých školách je nyní určeno 30,9 miliardy korun. Navýšení peněz pro vysoké školství potvrdila také předsedkyně České konference rektorů Milena Králíčková. 
Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil 🔥požár, se  zřítila, uvedl mluvčí 🚒 dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla. Požár těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i velkou část střechy. Při dnešním zřícení fasády nebyl nikdo zraněn, uvádějí dánské noviny Jyllands-Posten.
Pražský dopravní podnik 🚌obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě vyčíslil advokát případnou škodu na 1,31 miliardy korun a vyzval k dodržení původní dohody
Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme