Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obchody s komerčními nemovitostmi zadrhávají. Globální poradenské sítě balí svůj byznys v Česku

Obchody s komerčními nemovitostmi zadrhávají. Globální realitní sítě balí svůj byznys v Česku
Passerinvest
Denisa Holajová

Po třech desetiletích skončila v Česku mezinárodní realitně-poradenská společnost JLL, která zprostředkovává hlavně velké obchody s komerčními nemovitostmi. Právě investiční transakce v posledních letech padaly o desítky procent. JLL proto prodala letos na jaře svůj byznys v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku čerstvě vzniklé firmě iO Partners. Nejde přitom o první odchod globální realitní sítě. Podobná situace byla ve finanční krizi po roce 2008.

Reklama

„Proces převzetí trvá tři až čtyři měsíce, začátek července ale můžeme označit za den jedna, kdy byznys přešel pod iO Partners,” sdělil šéf tuzemské pobočky iO Partners Andrew Peirson. Ten dosud vedl českou větev JLL a nově získal šestiprocentní podíl v iO Partners Czechia.

Zakladatel iO Partners Michael Stanton, který má americké a maďarské občanství, působil minulých osm let v představenstvu rakouské realitní společnosti CA Immo, jež loni ovládl český realitní magnát Radovan Vítek.

„JLL vybudovala v regionu velký byznys a silný tým, ale z globálního hlediska to byla jen malá část, která negenerovala dostatečně velký přínos,“ uvedl Stanton pro server Property Forum. Za kolik JLL svůj byznys ve čtveřici zemí prodala, ani jedna ze stran neuvedla.

Zatímco nyní JLL byla v pozici odcházejícího, v krizi po roce 2008 naopak ona spolkla konkurenční mezinárodní poradenskou firmu King Sturge. Jako první ale tehdy zmizel hned zkraje krize z českého trhu další konkurent, firma DTZ.

Fond ZFD stoupá k realitním výšinám. Od J&T Real Estate koupil kanceláře v byznysovém srdci Bratislavy

Fond ZFP se posunul do vyšší ligy. Od J&T Real Estate koupil kanceláře v byznysovém srdci Bratislavy

Český ZFP realitní fond koupil moderní kancelářskou budovu Landererova 12 v Bratislavě. Nemovitost je součástí velkého komplexu Eurovea City, který na nábřeží Dunaje buduje skupina J&T Real Estate (JTRE) .

Přečíst článek

Polsko si JLL nechává

Opakování scénáře naznačují aktuální data z trhu. „Objemy investic v celé střední a východní Evropě byly jedny z nejnižších od světové finanční krize. Poloviční podíl na objemech celého regionu za 1. čtvrtletí 2023 mělo Polsko, následované Českem s 31 procenty, “ popisuje Kevin Turpin, ředitel kapitálových trhů pro střední a východní Evropu v poradenské firmě Colliers.

Svoji polskou pobočku ovšem JLL neprodala, i když by o ni měla iO Partners zájem. JLL se ve čtveřici zemí zbavila všech divizí kromě Workplace Managementu, která nabízí služby integrovaného facility managementu pro globální klienty JLL.

Podle Colliers čeká trh s komerčními realitami „ještě poměrně dlouhé období stabilizace“. Chybí především tradiční klíčové investiční transakce s moderními kancelářskými budovami. Největší objemy tak tvoří prodeje maloobchodních parků a center, zbylé transakce připadají hlavně na starší kancelářské budovy, průmyslové a rezidenční nemovitosti.

Po zahraniční expanzi zářez doma. Skupina Accolade ovládla průmyslový park u ruzyňského letiště

Po zahraniční expanzi zářez doma. Skupina Accolade ovládla průmyslový park u ruzyňského letiště

Tuzemská skupina Accolade se stala jediným vlastníkem multifunkčního areálu Karlovarská Business Park u pražského letiště. Majoritní podíl odkoupila od českého nemovitostního fondu Conseq Realitní. Areál koupily před šesti lety skupina a fond společně od amerického fondu Lone Star. Tehdy se Conseq Realitní se na akvizici podílel 90 procenty.

Přečíst článek

Chybí finance i nájemci

Agentura Bloomberg v červnu upozornila, že vlastníci komerčních budov ve velkých amerických městech i dalších světových metropolích čelí v důsledku vysokých úrokových sazeb problémům se splácením úvěrů, což vede k prodejům pod tlakem. Tržní hodnotě takových nemovitostí nepomáhá ani to, že mnohé z nich jsou kvůli hybridnímu způsobu práce, jehož rozmachu napomohla pandemie, zčásti prázdné.

Od jara 2022, kdy americký Fed začal utahovat měnovou politiku ve Spojených státech, ceny tamních kancelářských budov spadly o 27 procent. Za minulé finanční krize po roce 2008 trvalo šest let, než se ceny kancelářských budov zotavily. „Tentokrát to může být deset let,“ odhaduje ekonom Richard Barkham z další realitní poradenské firmy CBRE. 

Kanceláře k pronájmu, ilustrační foto.

Propadne se evropský trh s komerčními nemovitostmi? Obavy rostou

Mezi investory rostou pochybnosti ohledně zdraví evropského trhu s komerčními realitami, někteří mají obavy z jeho prudkého propadu po nedávných problémech v bankovním sektoru. Vyšší náklady na půjčky nyní tlačí dolů ceny realit, které v uplynulých letech těžily z nízkých úrokových sazeb, píše CNBC.

Přečíst článek

108 chystá akvizici na Slovensku

Před necelými dvěma lety, v době vrcholící covidové pandemie, se podobný scénář jako nyní s JLL odehrál s realitní pobočkou  BNP Paribas Real Estate (PRE) v Česku. Její byznys v Česku převzala v prosinci 2021 česká společnost 108 Agency.

„Hlavním efektem pro nás bylo získání nového oddělení Property Managementu, což 108 otevřelo nové obchodní možnosti,“ říká šéf 108 Agency Jakub Holec. „V neposlední řadě šlo také o prestiž. BNP PRE má na evropském trhu skvělou pověst a bylo významnou zprávou, že jednu z poboček mohla převzít do té doby lokální společnost,“ pokračuje Holec.

Osvědčený obchod teď 108 Agency chystá na Slovensku. „Už brzy se staneme exkluzivním aliančním partnerem sítě BNP PRE i v této sousední zemi,“ dodává Holec.

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení i jeho likvidaci

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení kanceláří i jeho likvidaci

V Praze se už rok nezačala stavět žádná nová kancelářská budova. I když někteří majitelé stávajících kanceláří jsou nyní ochotni přistoupit na flexibilní podmínky, co se týká velikosti prostor i doby nájmu, vysoké náklady na vybavení interiéru odrazují firmy od stěhování. Další peníze je stojí likvidace drahého vybavení, k níž se zavazují v nájemní smlouvě.

Přečíst článek

Vše o novinkách na trhu nemovitostí čtěte v Realitním Clubu zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Skupina Skanska zkolaudovala v prvním čtvrtletí 2023 kancelářský projekt PORT7 v blízkosti Nádraží Holešovice v Praze 7.

Milan Kilík z JLL: Levnější nájmy u kanceláří nebudou. Nájemci si ale přijdou na jiné benefity

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme