Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

IPO - informace o tématu

China Mobile (ilustrační foto)

IPO desetiletí. China Mobile v Šanghaji upsala akcie za skoro 170 miliard

Čínská telekomunikační společnost China Mobile získala z prodeje akcií 48,7 miliardy jüanů (téměř 168 miliard korun), což z ní dělá největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v zemi za posledních deset let. Ve středu se s akciemi firmy začne obchodovat na burze v Šanghaji. Investoři budou debut China Mobile zřejmě pozorně sledovat, protože akcie stále většího počtu firem po vstupu na burzu oslabí, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
obchodníci, burza

Nové akcie se doteď upisují postaru. Platforma CMG chce digitalizovat IPO

Obchodníci na Wall Street volají po modernějším on-line systému k vyřizování primárních nabídek akcií. Naději na změnu přináší platforma společnosti CMG.

Přečíst článek
Býčí trh na Wall Street

Hodnota IPO akcií je letos na rekordu, tempo ze začátku roku ale zvolňuje

Zájem o primární veřejné nabídky (IPO) akcií ve světě se ve třetím čtvrtletí zmírnil z prudkého tempa na začátku roku.

Přečíst článek
těžba ropy na moři

Býkem v Číně. Ropná CNOOC po stopce na Wall Street chce na burzu v Šanghaji

Největší čínský těžař ropy na moři CNOOC si jde pro miliardy na čínský burzovní parket.

Přečíst článek
Universal Music Group

Streaming táhne. Akcie Universal Music vystřelily o desítky procent

Vstup UMG na burzu je dalším vítězstvím pro amsterodamskou burzu Euronext, která se po odchodu Británie z Evropské unie stává finančním centrem.

Přečíst článek
Eurowag

Vohánkův Eurowag si jde pro miliardy na londýnskou burzu

Česká společnost Eurowag chce v Londýně vydat akcie zhruba za 200 milionů eur (5,1 miliardy korun).

Přečíst článek
Eurowag

Český Eurowag se chystá na burzu v Londýně, možná už v září

Na londýnské burze se chystá jeden z letošních největších úpisů. Český poskytovatel platebních a technologických služeb pro autodopravce Eurowag by mohl zahájit primární nabídku akcií v Londýně již v září, píše zpravodajský server The Times.

Přečíst článek
Čínská burza, ilustrační foto

Gaming je pro děti jako opium, napsal státní tisk. Akcie Tencentu šly dolů

Herní a technologický gigant Tencent byl zatím posledním v řadě. Čínské úřady trestají velké firmy mladých miliardářů tvrdou silou už pár měsíců.

Přečíst článek
Robinhood míří na burzu. Provází ji kontroverze

Robinhood je na burze. Akcioví aktivisté upsali cenné papíry za 2,1 miliardy dolarů

Americká makléřská společnost Robinhood Markets získala z primární veřejné nabídky akcií (IPO) 2,1 miliardy dolarů (45 miliard korun). Firma uvedla, že ve středu prodala 55 milionů akcií v ceně 38 dolarů za kus. To je sice na dolním konci plánovaného cenového rozpětí, ale přesto to z firmy, která je oblíbená mezi mladými začínajícími investory, letos činí jednu z nejlépe oceněných společností vstupujících na americký akciový trh. Dnes se s jejími akciemi začne obchodovat na trhu Nasdaq v New Yorku.

Přečíst článek
Burza, ilustrační foto

Peking ztíží čínským firmám vstup na zahraniční burzy

Čínské firmy, které chtějí vstupovat na zahraniční akciové burzy, budou nově muset žádat souhlas úřadu pro kybernetickou bezpečnost.

Přečíst článek
Robinhood míří na burzu. Provází ji kontroverze

Robinhood slízl obří pokutu a chystá se prodávat vlastní akcie svým klientům

Online broker Robinhood naučil mileniály během koronaviru spekulovat s akciemi. Teď se chystá upsat na burze vlastní akcie. Provází jej ale řada žalob a kontroverzní pověst.

Přečíst článek
Reklama

News box

Bance Creditas v roce 2023 meziročně vzrostl čistý provozní 💰💰💰zisk o 148 procent na 1,13 miliardy korun. Téměř o pětinu loni stoupl počet klientů, ke konci roku jich banka měla více než 205 tisíc. Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2023 stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy Kč na 104,4 miliardy korun.
V Řecku ve středu stávkují námořníci na 🛳️🛳️🛳️trajektových linkách. Krátce před nedělními oslavami pravoslavných Velikonoc protest komplikuje cestování na ostrovy. Ve velkých městech, jako jsou Atény a Soluň, pak stávkují zaměstnanci veřejné dopravy, informuje agentura DPA.
Členství v Evropské unii umožnilo českým firmám expanzi na evropské trhy i spolupráci se zahraničními partnery. Otevřelo také možnost využívat evropské dotace. Zároveň přineslo větší konkurenci, a to nejen při odbytu produkce, ale i ve snaze získat kvalifikované zaměstnance. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Deloitte mezi českými podniky. Od vstupu Česka do EU dnes uplynulo 20 let. Číst více
Japonsko po rekordním počtu útoků 🐻🐻🐻medvědů na lidi vyzkouší systém varování založený na umělé inteligenci. Za poslední rok bylo v zemi při útocích medvědů zabito šest lidí a více než 200 jich bylo zraněno, informoval list The Guardian. Japonsko má 125 milionů obyvatel.
Spotřeba tepla v Praze během aktuální topné sezony dosud meziročně ⬇️⬇️⬇️klesla o 5,5 procenta. Snížení odběrů odpovídá zejména klimatickým podmínkám během roku. Uvedl to manažer zákaznického portfolia Čechy z Pražské teplárenské Pavel Maďar. Letošní topná sezona v ČR je podle Teplárenského sdružení 🌡️🌡️🌡️nejteplejší za více než 60 let.
Americký internetový prodejce Amazon v prvním čtvrtletí meziročně 📈📈📈více než ztrojnásobil čistý zisk na 10,4 miliardy dolarů. Překonal tak odhady analytiků. Dařilo se cloudové divizi AWS, která těží z poptávky firem po službách vzdálené výpočetní techniky a umělé inteligence. Akcie firmy po oznámení hospodářských výsledků nicméně posílily po skončení burzovního obchodování jen mírně, protože výhled na aktuální čtvrtletí byl slabší, než investoři čekali.
Ve věku 77 let zemřel americký 📖📖📖spisovatel Paul Auster, mimo jiné autor knih Newyorská trilogie, Brooklynské panoptikum nebo scénáře k filmu Smoke. O literátově úmrtí dnes informoval deník The New York Times (NYT), podle něhož Auster zemřel v úterý na komplikace spojené s rakovinou plic ve svém domě v Brooklynu.
Na pražskou 🖼️🖼️🖼️výstavu režiséra Tima Burtona, která se prvního května v 10.00 otevírá zájemcům v Obecním domě, se dosud v předprodeji prodalo zhruba 17 tisíc lístků. Výstava, která nabídne návštěvníkům skoro 600 skic, loutek, scénografií nebo fotografií z Burtonových filmů, stojí organizátory zhruba 30 milionů korun. Uvedla to Kateřina Riley z pořádající agentury Art Movement. Burton, který je známý pro snová, fantaskní, groteskní až hororová díla, se do Prahy vrací po deseti letech. Poslední jeho výstava v Praze byla nejnavštěvovanější českou výstavou roku 2014, navštívilo ji přes 102 tisíc lidí. Organizátoři věří, že letošní výstava toto číslo překoná.
Zakladatel a bývalý generální ředitel kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao byl odsouzen ke čtyřem měsícům ve vězení, protože na největší kryptoměnové burze na světě umožnil praní špinavých peněz. Uvedla to agentura AP s odvoláním na rozhodnutí soudu. Prokuratura pro něj původně žádala 36 měsíců.
Changpeng Zhao,
Changpeng Zhao, Profimedia
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ocenila 💶💶💶českou pomoc Ukrajině. V projevu před sobotním slavnostním koncertem ke 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie v pražském Rudolfinu také uvedla, že Česko se podílí na vytváření budoucnosti unie. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že EU funguje lépe, když se ocitne pod tlakem, v čase krizí. Poukázal na ruskou hrozbu a tlak světové ekonomické konkurence. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme