Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

IPO - informace o tématu

Hongkong

Burza v Hongkongu zažila nejhorší květen za deset let. Akcie upsala jediná firma

Vysoká volatilita akciových trhů i zvyšování sazeb ze stran centrálních bank stojí za tristní statistikou věhlasné burzy v Hongkongu. V květnu na ní upsala své akcie jediná firma, což pro burzu znamená co se týče výše výnosů z úpisů pro firmy nejhorší květen od roku 2012, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Gevorkyan nabídne ve středu akcie prostřednictvím trhu Start pražské burzy

Trh Start pražské burzy se chystá na zatím největší úpis. Slovenská Gevorkyan si jde pro 860 milionů

Přečíst článek
VinFast

Americká burza přivítá dalšího vyzyvatele Tesly. Je z Vietnamu

Tesla se dnes chystá oficiálně otevřít svoji texaskou továrnu, která je druhým závodem automobilky ve Spojených státech. Její menší rival, vietnamská VinFast, si pro svou první fabriku v USA vybrala Severní Karolínu. Ale ještě než začne stavět, chystá vstup na americkou burzu.

Přečíst článek
Dubajská burza

Význam dubajské burzy vzroste. Míří na ni elektrárenský gigant DEWA

Hlavní dubajská elektrárenská a vodárenská společnost Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) více než zdvojnásobila velikost plánované primární nabídky akcií, píše agentura Reuters.

Přečíst článek
Zničené nákupní centrum v Kyjevě

Kvůli válce na Ukrajině firmy ruší investice. Jejich plány smetla vlna nejistot

Firmy po celém světě začaly kvůli dopadům války na Ukrajině rušit připravené investice. Tempo, jakým od svých plánů teď odstupují, se přitom zrychluje. Agentura Bloomberg uvedla, že celkem už jde o částku kolem 25 miliard dolarů (více než 557 miliard korun).

Přečíst článek
Rihanna

Rihanna buduje miliardový byznys mimo hudbu. Svoji módní značku chce dostat na burzu

Zpěvačka Rihanna nedobývá jen žebříček hitparád, novou metou se jí stane také burzovní parket. Chce na něj vyslat svoji značku spodního prádla Savage X Fenty. Podle zdrojů agentury Bloomberg se ve věci radí s poradenskými špičkami. Veřejná nabídka akcií by firmu mohla ohodnotit až na tři miliardy dolarů.

Přečíst článek
Gevorkyan

Slovenská firma Gevorkyan si jde pro stamiliony na pražskou burzu

Burza cenných papírů Praha přivítá první slovenskou firmu. Firma Gevorkyan, která se zabývá výrobou kovových součástek procesem práškové metalurgie, plánuje vstoupit na trh Start pražské burzy. Úpis by se měl uskutečnit letos v červnu. Společnost oznámila, že tak chce získat kapitál až 800 milionů korun. Potenciálně tak půjde o největší úpis akcií na tomto trhu.

Přečíst článek
Intel, výrobce čipů, chystá obří akvizici

Ze spojení Nvidie a Arm sešlo. Proti čipové megafúzi se postavili regulátoři

Americký výrobce čipů Nvidia svého britského rivala Arm nepřevezme, firmy transakci v hodnotě až 80 miliard dolarů (1,7 bilionu korun) zrušily. Nvidia o tom informovala ve společném prohlášení s japonskou investiční firmou SoftBank, která je majitelem společnosti Arm. Důvodem jsou podle prohlášení regulační překážky. SoftBank nyní místo prodeje zahájí přípravy na uvedení akcií firmy Arm na burzu.

Přečíst článek
pád burzy, ilustrační foto

Krvavý leden odradil řadu firem od vstupu na burzu, IPO propadly o šedesát procent

Letošní leden rozhodně nepatří k těm novoročním startům, na které by veřejně obchodované společnosti rády vzpomínaly. Nedařilo se nejen existujícím akciovým titulům, ale ani nováčkům, kteří se v tomto období pokusili vstoupit na burzu. Globálně poslali investoři do nově zalistovaných firem „pouze“ 26,7 miliardy dolarů, což je v meziročním srovnání propad o 60 procent. IPO za více než šest miliard dolarů firmy raději skrečovaly, píše Bloomberg.

Přečíst článek
Karel Komárek

Komárkova americká sázkovka míří na newyorskou burzu

Nadnárodní provozovatel loterií Allwyn Entertainment, který patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, vstoupí na akciovou burzu v New Yorku prostřednictvím spojení s firmou specializovanou na akvizice Cohn Robbins Holdings Corp. (CRHC). Hodnota sloučené společnosti má činit zhruba 9,3 miliardy dolarů (téměř 200 miliard korun). Oznámila to společnost Allwyn, která se dříve jmenovala Sazka Entertainment.

Přečíst článek
China Mobile (ilustrační foto)

IPO desetiletí. China Mobile v Šanghaji upsala akcie za skoro 170 miliard

Čínská telekomunikační společnost China Mobile získala z prodeje akcií 48,7 miliardy jüanů (téměř 168 miliard korun), což z ní dělá největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v zemi za posledních deset let. Ve středu se s akciemi firmy začne obchodovat na burze v Šanghaji. Investoři budou debut China Mobile zřejmě pozorně sledovat, protože akcie stále většího počtu firem po vstupu na burzu oslabí, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Vijay Shekhar Sharma, indický miliardář a šéf Paytm

Akcie indické Paytm při debutu odepsaly čtvrtinu hodnoty

Jen co indický start-up pro digitální platby Paytm vtančil na burzovní parket v Bombaji, už to schytává od investorů. Akcie první obchodní den odepsaly 27 procent ze své hodnoty. Rozsah poklesu cen, který vymazal z ocenění IPO více než pět miliard dolarů, mnohé šokoval, píše agentura Reuters. Ne však zakladatele platformy. „Jeden den nerozhodne o naší budoucnosti,“ vzkázal její šéf Vijay Shekhar Sharma.

Přečíst článek
Reklama

News box

Národnímu pivovaru Budějovický Budvar 🍺 loni vzrostly tržby meziročně o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun. Posílil jak domácí prodej piva, tak export, který tvoří 72 procent z celkové produkce. Zvýšením vývozu dokázal nahradit ruský trh, o který přišel v roce 2022 po zahájení války Ruska s Ukrajinou. Loni se pivovar prosadil nově v Kongu a Jihoafrické republice. 

Americký dolar 💲 oslabuje ke koši předních světových měn. Reaguje tak na vyjádření několika vrcholných představitelů Fedu, kteří zopakovali, že cyklus snižování úrokových sazeb je pozastavený do doby, než budou k dispozici nové ekonomické údaje. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesal o 0,1 procenta na 106,17 bodu. Euro vůči dolaru posilovalo o 0,2 procenta na 1,0647 dolaru.

Vláda schválila zákon o digitálních financích, který nastavuje regulaci trhu s kryptoaktivy a dává pravomoc dohlížet nad ním České národní bance (ČNB). Po jednání kabinetu to oznámil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle ministerstva financí zákon pomůže k ochraně spotřebitelů v této části finančního trhu. Zákon nyní posoudí Parlament.
Ceny ropy 🛢 se snižují 📉 po zprávě o překvapivě silném růstu zásob suroviny v USA. Severomořská ropa Brent vykazuje pokles o zhruba 1,6 procenta, když sestoupila pod 89 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácí 1,5 procenta a nachází se v blízkosti 84 dolarů za barel.
Pražská burza nepatrně vzrostla 💪. Index PX přidal 0,04 procenta na 1547,54 bodu a skončil na tzv. zelené nule. Pomohly mu hlavně akcie Erste Bank, zbrojovky Colt CZ a pojišťovny VIG. Ztrácela naopak energetická společnost ČEZ. 
Koruna stagnuje vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru se obchoduje v kurzu 25,26 koruny za euro, stejně jako v úterý v podvečer. K dolaru za stejnou dobu zpevnila 💪 o jeden haléř na 23,75 koruny za dolar
Rada České televize jmenovala ředitelkou studia ČT v Ostravě dosavadní ředitelku vnějších vztahů zdravotnické skupiny Agel Gabrielu Lefenda. Nastoupit by měla 6. května. Zvítězila v tendru, do kterého se přihlásilo devět uchazečů včetně dosavadního šéfa studia Miroslava Karase. 

První munici pořízenou v rámci české iniciativy by mohla Ukrajina získat již v červnu, uvedl po jednání v sídle NATO český premiér Petr Fiala. Šéf NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že Ukrajina potřebuje silnější protivzdušnou obranu. O větší a efektivnější pomoci Ukrajině hovořili i další účastníci schůzky, nizozemský premiér Mark Rutte a předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová.

Americká automobilka Tesla 🔌🚗 požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu korun). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware. Automobilka akcionáře vyzvala rovněž ke schválení plánovaného přesunu právního sídla podniku ze státu Delaware do státu Texas, píše Reuters. Číst více
Senát schválil zákonné vymezení toho, co lze považovat za dostupné nájemní bydlení. Rozhodl o tom i přes námitky senátorů vládních stran. Definici bude obsahovat novela, která má podle vlády zjednodušit podpory ze Státního fondu podpory investic (SFPI) a rozšířit okruh oblastí, v nichž bude možné peníze z fondu využívat. Fond bude moci financovat vznik nájemních bytů s nižším než tržním nájemným. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme