Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Indie - informace o tématu

Český Omnipol pomůže Indům s vývojem radarů

Indická společnost Gopalan Aerospace vytvoří společný podnik s českou firmou Omnipol. Jeho cílem je začlenit pasivní radary do indických obranných systémů v příhraničních oblastech, oznámily společnosti. Příslušnou smlouvu jejich zástupci podepsali na veletrhu letecké techniky v Béngalúru.

Přečíst článek
Do roku 2025 budou všechny vozy Jaguar plně elektrické.

Tata chce vyrábět baterie do elektromobilů ve Španělsku či Británii

Indický konglomerát Tata Group zvažuje, že ve Španělsku nebo v Británii postaví továrnu na výrobu baterií do elektromobilů. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedla agentura Reuters. Hodnotu případné investice zdroj nezmínil, Tata se ale podle něj snaží posílit své dodavatelské řetězce v Evropě. Mluvčí automobilové divize Tata Motors uvedl, že společnost spekulace nekomentuje.

Přečíst článek
Miliardář Gautam Adani rychle přichází o jmění.

Rozklad v přímém přenosu. Adaniho impérium dál rychle ztrácí hodnotu

Obchodní impérium indického miliardáře Gautama Adaniho dál rychle ztrácí důvěru investorů, tržní hodnota skupiny Adani Group se tak za více než týden snížila už o více než 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun). Firma stále doplácí na negativní dopady kritické zprávy analytiků americké investiční společnosti Hindenburg Research, která naznačuje, že se Adani Group dopouští účetních podvodů a dalších nekalých praktik, což zakladatel skupiny odmítá.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Indie chce vyšší cla na auta. Možná tím zasáhne i Škodovku

Indie od dubna zvýší cla na dovážená auta a motocykly, opatření se týká rovněž elektromobilů. Dovozní clo stoupne i v případě aut, která se v zemi kompletují. Změna by se tak mohla týkat i automobilky Škoda Auto, která má v Indii dva závody, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek
Indický miliardář Gautam Adani.

Nejbohatší muž Asie za dva dny přišel o bilion korun. Bude se soudit se spekulanty?

Nejbohatší člověk v Asii, indický podnikatel Gautam Adani, od úterý odráží útok spekulantů a zvažuje soudní bitvu. Kvůli zprávě analytiků americké společnosti Hindenburg Research hodnota Adaniho impéria za dva dny klesla o více než 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), informovala agentura Bloomberg. Analytici tvrdí, že Adaniho obchodní skupina manipuluje s cenami akcií a dopouští se účetních podvodů, , což Adani odmítl. Propad akcií jeho firem ale způsobil, že Adani klesl v žebříčku nejbohatších lidí světa.

Přečíst článek
Výrobce brzdových systémů a komponent pro kolejová vozidla loni vykázal dvoumiliardový obrat.

Dako-CZ láme rekordy, má dvoumiliardové tržby. Po Indii se chce dostat i do USA

Výrobce brzdových systémů a komponent pro kolejová vozidla z východočeské Třemošnice loni vykázal rekordní, dvoumiliardový obrat. Navzdory covidové pandemii, výpadkům v dodavatelských řetězcích, válce na Ukrajině a extrémnímu nárůstu cen energií se podařilo firmě, která spadá pod skupinu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada, zdvojnásobit tržby oproti poslednímu předcovidovému roku 2019.

Přečíst článek
Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Škoda Auto loni vyrobila méně vozů. Každý čtrnáctý byl z Indie

Škoda Auto loni celosvětově vyrobila téměř 780 tisíc vozů, což je o 22 tisíc, tedy o tři procenta, aut méně než v předchozím roce. Celkem 636 tisíc vyrobených aut připadá na české závody automobilky v Mladé Boleslavi a Kvasinách. Okolo 56 tisíc vozů Škoda vyrobila v indických závodech, uvedla největší tuzemská automobilka.

Přečíst článek
Číňanů loni ubylo, bude to mít závažný dopad.

Stanislav Šulc: Čína vymírá. Dopady to bude mít kolosální

Po krátkodobých hrozbách, jako je pandemie covidu nebo válka na Ukrajině, se svět pomalu musí začít připravovat na skutečnou výzvu. Čína poprvé od šedesátých let začala vymírat, což bude mít kolosální dopady na světovou ekonomiku i řád. 

Přečíst článek
Čínská populace se v loňském roce poprvé za posledních šest desetiletí zmenšila, ubylo asi 850 tisíc lidí.

Číňanů ubylo, nejlidnatější zemí by se letos mohla stát Indie

Čínská populace se v loňském roce poprvé za posledních šest desetiletí zmenšila, ubylo asi 850 tisíc lidí. Úbytek zapříčinila historicky nízká porodnost a nejvyšší úmrtnost od roku 1974. Experti Organizace spojených národů (OSN) předvídají, že populace Číny se do roku 2050 zmenší o až 109 milionů lidí. Indie by se už letos měla stát nejlidnatější zemí světa, píší agentury Reuters a Kjódó s odvoláním na čínský národní statistický úřad.

Přečíst článek
Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Továrny v USA Muskovi nevydělávají. Tak to zkusí v Indonésii

Teprve třetí zahraniční továrna americké Tesly by mohla stát v Indonésii. Musk se chystá s tamními autoritami podepsat předběžnou dohodu. Vysoce robotizované továrny v USA Musk dříve označil za černé díry na peníze. Do Indonésie ho ale spíše než levnější pracovní síla táhne nerostné bohatství. Jihoasijská země má čtvrtinu světových zásob niklu, klíčové suroviny pro výrobu baterií do elektromobilů.

Přečíst článek
Sázka Applu na Indii vychází. Vývoz iPhonů raketově stoupl, Indie si mne ruce

Sázka Applu na Indii vychází. Vývoz iPhonů raketově stoupl, Indie si mne ruce

Proticovidová hysterie Pekingu přiměla jednu z největších technologických firem světa Apple poohlédnout se po jiné zemi, v níž by mohla vyrábět kultovní iPhony a další zařízení. A sázka na Indii firmě z kalifornského Cupertina zdá se vychází – výsledkem mobilizované aktivity firmy a jejích dodavatelů je dvojnásobný nárůst produkce a vývozu iPhonů z Indie v posledních měsících, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Reklama

News box

Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme