Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

hypotéky - informace o tématu

Úrok u nových hypoték nepatrně klesl

Hypoteční trh v posledních měsících mírně ožívá a červnová čísla Hypomonitoru, který sestavuje Česká bankovní asociace, tento trend potvrzují. Banky a stavební spořitelny poskytly v červnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun, což je proti květnu nárůst o 13 procent. Červnový objem je nejvyšší od poloviny minulého roku. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla z květnových 5,9 procenta na 5,86 procenta.

Přečíst článek
hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Lukáš Kovanda: Stát chystá nemorální zásah u hypoték. Poškodí klienty bank a přiživí bonusy bankéřů

Přečíst článek
Hledání nájmu v realitní kanceláři, ilustrační foto

Nájem je nyní výhodnější než hypotéka. Ale nedobrovolně, lidé nemají na výběr, říká průzkum

V momentální nepříznivé finanční situaci vyjde žití v nájmu výhodněji než splácení hypotéky na vlastní bydlení. Více než polovina lidí žijících v nájmu by si přitom přála přestěhovat do vlastního, ale téměř v dvou třetinách případů si to nemohou finančně dovolit. Na pořízení bytu v Česku je průměrně potřeba téměř 15 ročních platů. Nedostupnost vlastního bydlení tak vede k nedobrovolnému nárůstu zájmu o bydlení v nájmu. Vyplývá to z průzkumu realizovaného Českou spořitelnou, Evropou v datech a Sociologickým ústavem Akademie věd ČR.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Vláda trestá zodpovědné. Až statisícová pokuta za předčasné splacení hypotéky je nemravná

Lukáš Kovanda: Vláda trestá zodpovědné. Až statisícová pokuta za předčasné splacení hypotéky je nemravná

Pokuta za předčasné splacení hypotéky je nemravná, může činit i stovky tisíc korun. Vláda se rozhodla trestat zodpovědné jednání v podobě včasného splácení dluhu, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Průzkum: Vysoké inflace se nejvíc bojí mladí Češi

Mladí Češi a Slováci se obávají, že nedokáží našetřit na vlastní bydlení. Bojí se, že nebudou mít ani na zaplacení nájemného. Nemají finanční rezervu. Nedokáží ušetřit. 4 z 10 mají stranou maximálně jeden měsíční příjem. Naše cestovatelské sny jsou ohrožené, vyjádřili se v průzkumu UniCredit Bank.  

Přečíst článek
Hypoteční trh mírně ožívá, meziročně je stále v hlubokém propadu

Hypoteční trh mírně ožívá, meziročně je stále v hlubokém propadu

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 miliardy korun, což je proti dubnu nárůst o 17 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování nepatrně stoupla z dubnových 5,89 na 5,9 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
Tomáš Kašpar v podcastu Realitní Club

Tomáš Kašpar: Majitelé psů by mohli platit vyšší kauci za nájemní bydlení

Moderní nájemní bydlení vypadá trochu jako v hotelu, říká Tomáš Kašpar, spoluzakladatel a viceprezident Asociace nájemního bydlení. Ta zastupuje vlastníky nájemních bytů, kterých nyní rychle přibývá.

Přečíst článek

Nájemní bydlení bude lepší a bude ho víc, říká spoluzakladatel Asociace nájemního bydlení

Nájemní bydlení je od doby, kdy před rokem zavedla Česká národní banka přísné regulace v poskytování hypoték, klíčové téma českého rezidenčního trhu. Jiným slovy, většina Čechů musela zapomenout na sen o vlastním bydlení a nájem se pro ně stal jedinou variantou. Do nájemního bydlení se proto pouští čím dál víc skupin či investorů. Například Česká spořitelna začala budovat své portfolio nájemních bytů. Taktéž pojišťovna Kooperativa, stejně jako spořitelna vlastněná rakouským kapitálem, začala nakupovat nájemní byty.

Přečíst článek
Dopravní zácpy v Praze jsou dílem příčinou nedostupného bydlení v metropoli

Jiří Vančura: Zmírnění jednoho ukazatele rezidenčnímu trhu nepomůže

Česká národní banka (ČNB) od července 2023 zmírní jedno z pravidel pro poskytování hypoték. Jmenovitě jde o limit výše splátek k čistému měsíčnímu příjmu, tzv. ukazatel DSTI. Samotné „změkčení“ jednoho z parametrů pro žadatele o hypotéky trhu však nejspíše výrazněji nepomůže, přestože jde o zásadní parametr, který mnohým blokoval šanci na získání hypotéky, míní šéf nemovitostního financování Trinity Bank Jiří Vančura.

Přečíst článek

Šesticifru na výplatnici žadatele o hypotéku už banky hledat nemusejí. ČNB zasáhla

Hypotéky budou už zase dostupnější. Česká národní banka (ČNB) zasáhla. Na svém čtvrtečním zasedání rozhodla o zmírnění pravidel pro jejich poskytování. Od července už nebude nutné u žadatelů uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Ostatní pravidla pro hypotéky ponechala bankovní rada ČNB v platnosti, uvedla členka bankovní rady Karina Kubelková.

Přečíst článek
Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate.

Roste zájem o vybavené byty, ve kterých je vše až po příbory, říká ředitel Creditas Real Estate

Nejen vysoké hypoteční sazby a růst cen nemovitostí míchají kartami na domácím realitním trhu. Mladší generace už tolik netouží po vlastním bydlení a raději dává přednost finanční nezávislosti a větší flexibilitě. Po letech tak roste zájem o nájemní bydlení, na což reagují i developeři. „Trend týkající se přesunu části klientů směrem k nájemnímu bydlení předpovídáme už delší dobu, část kapacit v našich projektech proto věnujeme právě tomuto typu bydlení,“ říká Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate. 

Přečíst článek
Sazba hypoték v dubnu vyrovnala dvacetiletý rekord, lidé si méně půjčují

Sazba hypoték v dubnu vyrovnala dvacetiletý rekord, lidé si méně půjčují

Banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 10,6 miliardy korun, což je proti březnu pokles o 16 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování po třech měsících poklesů stoupla, a to z březnových 5,86 na 5,89 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o 🤝 příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.
Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Ceny komodit na světových trzích letos spíše 📈 rostou, jejich pokles z počátku roku vystřídalo v březnu a v dubnu zdražování. Výrazně zdražila ropa, měď, nikl, zlato, stříbro a hlavně kakao. Naopak zlevnilo uhlí, cukr nebo obiloviny. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce dubna vykazoval nárůst 2,5 procenta.
Výsledky nedávné cesty do Spojených států jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) 👍 vynikající. Mezi státy je hluboká vzájemná důvěra, řekl Fiala. K uskutečnění návštěvy podle něj přispělo, že Česko je pod současnou vládou aktivním hráčem na mezinárodní scéně a má jasné postoje k bezpečnostním hrozbám.
Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohlo uskutečnit další 🤝 společné jednání české a ukrajinské vlády. Poslední se konalo koncem října 2022 v Kyjevě. Česko s Ukrajinou jedná průběžně na všech úrovních, země napadená Ruskem potřebuje především zbraně a munici, řekl Fiala v rozhovoru s ČTK.
Ukrajina zmírnila některé válečné kapitálové kontroly pro podniky. 🏛️ Centrální banka krok označila za největší liberalizaci měnového trhu od ruské invaze v roce 2022. S odkazem na páteční sdělení centrální banky o tom píše zpravodajský server CNBC. Většina opatření vstupuje v platnost dnes.
Rusko přechodně  zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové agentury. Moskva tak chce zajistit stabilitu na domácím trhu s potravinami, citovala z nařízení agentura TASS. Zákaz platí do konce srpna a týká se vývozu třtinového nebo řepného cukru a chemicky čisté sacharózy.
Reklama
Reklama
Doporučujeme