Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

hypotéky - informace o tématu

Hypoteční trh mírně ožívá, meziročně je stále v hlubokém propadu

Hypoteční trh mírně ožívá, meziročně je stále v hlubokém propadu

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 miliardy korun, což je proti dubnu nárůst o 17 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování nepatrně stoupla z dubnových 5,89 na 5,9 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
Tomáš Kašpar v podcastu Realitní Club

Tomáš Kašpar: Majitelé psů by mohli platit vyšší kauci za nájemní bydlení

Přečíst článek

Nájemní bydlení bude lepší a bude ho víc, říká spoluzakladatel Asociace nájemního bydlení

Přečíst článek
Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate.

Roste zájem o vybavené byty, ve kterých je vše až po příbory, říká ředitel Creditas Real Estate

Nejen vysoké hypoteční sazby a růst cen nemovitostí míchají kartami na domácím realitním trhu. Mladší generace už tolik netouží po vlastním bydlení a raději dává přednost finanční nezávislosti a větší flexibilitě. Po letech tak roste zájem o nájemní bydlení, na což reagují i developeři. „Trend týkající se přesunu části klientů směrem k nájemnímu bydlení předpovídáme už delší dobu, část kapacit v našich projektech proto věnujeme právě tomuto typu bydlení,“ říká Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate. 

Přečíst článek
Sazba hypoték v dubnu vyrovnala dvacetiletý rekord, lidé si méně půjčují

Sazba hypoték v dubnu vyrovnala dvacetiletý rekord, lidé si méně půjčují

Banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 10,6 miliardy korun, což je proti březnu pokles o 16 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování po třech měsících poklesů stoupla, a to z březnových 5,86 na 5,89 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
Komerční banka přes nižší důvěru spotřebitelů v ekonomiku zvýšila zisk.

AKTUALIZOVÁNO: Komerční banka přes nižší důvěru spotřebitelů v ekonomiku zvýšila zisk

Komerční bance stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 1,4 procenta na 3,6 miliardy korun. Celkové výnosy klesly o 5,5 procenta na devět miliard korun. Banka neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na svém webu. Mateřská firma Komerční banky, francouzský finanční ústav Société Générale, v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 5,7 procenta na 868 milionů eur.

Přečíst článek
Inflace v Česku je nečekaně nízká. ČNB může začít snižovat úroky dřív, což by zlevnilo hypotéky

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku je nečekaně nízká. ČNB může začít snižovat úroky dřív, což by zlevnilo hypotéky

Inflace v dubnu klesla na 12,7 procenta. Tak nízkou úroveň prakticky nikdo nečekal, ani Česká národní banka. Ta patrně bude nynější čísla interpretovat jako úspěch své měnové politiky z posledního bezmála roku, kdy s inflací bojuje skrze kurz a posilování koruny, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Developerský projekt v benešovských kasárnách.

Bytů se ve čtvrtletí prodalo nejméně za sedm let, pokles cen zrychlil, ukázal HB Index

V letošním prvním čtvrtletí se v Česku prodalo nejméně bytů za posledních sedm let. Jejich cena mezičtvrtletně klesla o 2,5 procenta, výrazněji než v posledním čtvrtletí loňského roku. Vyplývá to z HB Indexu Hypoteční banky, jež patří do skupiny ČSOB. Ceny bytů ve čtvrtém čtvrtletí 2022 v mezikvartálním srovnání klesly poprvé od začátku roku 2013, a to v průměru o 0,7 procenta.

Přečíst článek
"Táta hypoték" Jan Sadil v podcastu Realitní Club.

Jan Sadil: Kdo chce získat hypotéku na byt, musí vydělávat sto tisíc korun čistého

Pokud budeme počítat cenu průměrného, spíš menšího nového bytu v Praze sedm nebo osm milionů korun, tak potřebujete na jeho pořízení milion a půl vlastních peněz. A měsíční splátka bude kolem padesáti tisíc korun, říká Jan Sadil, bývalý člen představenstva ČSOB, který se hypotékám věnoval téměř celý profesní život. Třináct let řídil Hypoteční banku, letos v únoru ovšem „převlékl dres“ a nyní řídí developerskou společnost JRD. Čísla kolem hypoték však pořád v hlavě má.

Přečíst článek
"Táta hypoték" Jan Sadil v podcastu Realitní Club.

Jan Sadil: Před čtvrt stoletím nikdo hypotéky neuměl. Půjčka se často řešila až na centrále banky

Rok 1995 byl začátkem hypotečního byznysu v Česku. „Poskytly se první hypotéky, dolaďovala se legislativa,“ říká v podcastu Realitní Club Jan Sadil, který u tohoto začátku nejen stál. On ho tvořil. I když okolnosti vzniku českého hypotečního trhu působí po téměř třiceti letech možná až poněkud komicky.

Přečíst článek

Hypotéka se starou, nízkou sazbou? Jde to, ale jen někde a jen pro někoho

Rozvod nebo dědictví, to jsou nejčastější důvody, kdy banky svolí ke speciální variantě poskytování hypotéky. Nový dlužník získá úvěr za původních, o dost výhodnějších podmínek, než by dostal nyní. Říká se tomu převzetí hypotéky dlužníkem. Nový dlužník díky tomu ušetří i několik tisíců korun měsíčně oproti stávajícím sazbám. V tuto chvíli tento typ hypotéky nabízí v plném rozsahu jen čtveřice bank a jedna další částečně. Přečtěte si, které to jsou a za jakých podmínek převzetí hypotéky umožňují.

Přečíst článek
Plyn

Lukáš Kovanda: Eurostat prý s cenami plynu mate lidi. Opravdu? A co hypotéky?

Když se lidé či média baví o průměrné sazbě hypoték, za dané berou, že je řeč o aktuální nabídkové ceně. Nikdo nepodotýká, že řada lidí má ve skutečnosti sazbu třeba i výrazně nižší, neboť ji fixovali v době, kdy hypotéky byly výrazně levnější.

Přečíst článek
Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.

Byt v Albánii bude dostupnější. Lze ho koupit i s českou hypotékou

Koupit byt nebo dům v zahraničí je možné i s českou hypotékou. Má to ale háček, ručí se nemovitostí v Česku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Britský král Karel III. 👑 se začátkem června ve Francii zúčastní oslav 80. výročí vylodění v Normandii. Oznámil to Buckinghamský palác. Půjde o první cestu britského monarchy do zahraničí poté, co oznámil, že má rakovinu. Očekává se, že na oslavy jednoho ze zlomových momentů druhé světové války přicestuje i americký prezident Joe Biden.
Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska v prvním čtvrtletí 📈 vzrostl meziročně o 5,4 procenta. Tempo růstu zrychlilo z 4,9 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Ekonomiku podpořily vojenské výdaje a příznivý vývoj cen na ropy, vyplývá z předběžného odhadu, který dnes zveřejnil ruský statistický úřad Rosstat. 
Slovenská skupina Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály a dalších atrakce ve střední Evropě včetně České republiky, vydá nové akcie. Díky nim by mohla získat nový kapitál až za 1️⃣2️⃣0️⃣ milionů eur (tři miliardy korun). 
Soud v Petrohradě dnes nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 4️⃣6️⃣3️⃣​​​​​​​ milionů eur (11,4 miliardy korun). Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Soud rozhodl v arbitrážním sporu, ve kterém figuruje jedna z dceřiných společnosti ruské plynárenské skupiny Gazprom. Italská banka rozhodnutí zatím nekomentovala.
Čeští zemědělci  odvolali protest, který se měl konat příští týden ve středu. Chtějí tak uklidnit situaci a snížit riziko, že by se při protestu mohlo něco stát. Nový termín protestní akce zatím nestanovili, řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Doležal. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) rozhodnutí ocenil, považuje ho za logické a odpovědné.
Pražská burza v týdnu podruhé v řadě 📈 posílila. V uplynulém týdnu stoupl index PX o 0,7 procenta na 1561,4 bodu. Nejvíce rostly akcie výrobce nápojů Kofola, největší oslabení zaznamenaly akcie Pilulky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX stoupl o dvě procenta.
Německá automobilka Volkswagen  ukončila rozhovory s francouzským konkurentem Renault o společném vývoji levné elektrické verze modelu Renault Twingo. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. 
Arbitrážní soud v Petrohradě  zakázal slovenské společnosti Západoslovenská energetika (ZSE) pokračovat v řízení s ruskou plynárenskou firmou Gazprom Export u mezinárodního arbitrážního soudu v Ženevě. Informovala o tom dnes ruská tisková agentura TASS. Soud tak vyhověl žádosti společnosti Gazprom Export, která je exportní divizí ruské státní plynárenské firmy Gazprom.
Evropská unie uvalila sankce na čtyři 💻 mediální subjekty, které podle ní šíří ruskou propagandu. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda. Sankce se týkají také ruské mediální platformy RIA Novosti a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta. 
Poradce maďarského premiéra Viktora Orbána dnes vyzval země Evropské unie, aby se  inspirovaly Gruzií, jejíž parlament v úterý navzdory masovým protestům přijal kontroverzní zákon o zahraničních agentech. Balázs Orbán, který je politickým ředitelem v úřadu maďarského premiéra, to napsal na síti X.
Reklama
Reklama
Doporučujeme