Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fed - informace o tématu

Jerome Powell, šéf Fed

Fed po pádu bank ubral v utahování měnové politiky. Úrok zvedl o čtvrt procentního bodu

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až pět procent.

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Inflace v USA mírní, a tak Fed může plně řešit bankovní průšvihy

Přečíst článek
ČNB

Lukáš Kovanda: Bankovní panika v USA zastaví debatu o tom, zda ČNB má dále zvyšovat sazby

Bankovní panika v USA pravděpodobně ukončí debatu o zvýšení úrokových sazeb ČNB. Na pořadu dne bude místo toho bude diskuse, kdy je začít snižovat, komentuje aktuální dění na finančních trzích ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Průčelí pobočky americké First Republic Bank v Los Angeles

I přes pomoc Fedu se propadly akcie dalších amerických bank až o desítky procent

I přes nedělní zásah amerického Fedu a pomoc klientům z krachujících Silicon Valley Bank a Signature Bank v pondělí ráno newyorského času až o desítky procent klesly akcie dalších bank ve Spojených státech. Největší propad zaznamenaly Western Alliance Bancorp. a First Republic Bank, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
ignature Bank svým kolapsem navázala na ten páteční v podání Silicon Valley Bank.

V USA padla další banka, česká koruna ale přesto sílí. Ze tří klíčových důvodů

Česká koruna v pondělí ráno zpevnila pod úroveň 22 korun za jeden americký dolar. Ocitla se tak ne své nejsilnější úrovni vůči americké měně od začátku tohoto měsíce. Svojí nynější úrovní vůči dolaru však překonává také většinu úrovní kursu, na kterých se obchodovala v průběhu měsíce února.

Přečíst článek
Silicon Valley Bank minulý týden krachla, teď panují obavy, aby pád neměl dominový efekt.

K vašim penězům se dostanete, uklidňuje Biden po krachu SVB

Americký prezident Joe Biden po krachu banky Silicon Valley Bank (SVB) ujistil Američany, že jejich vklady budou k dispozici. Podle agentury Reuters také uvedl, že chce pohnat ke zodpovědnosti osoby, co za „průšvih” mohou. Peníze daňových poplatníků na řešení situace použít nehodlá. Následně britská banka HSBC oznámila, že získá za jednu libru (26,7 koruny) britskou dceřinou společnost SVB.

Přečíst článek
Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

„Medvědi“ se vracejí naplno do hry a určují bezprostřední vývoj, tak by se dal charakterizovat uplynulý týden na akciových trzích. Světové burzy ohrožuje stav, při kterém je na stole znovu možnost zvyšovat v americké ekonomice sazby v krocích o 50 bazických bodů. V reakci americké akcie klesly pod 3900 bodů měřeno indexem S&P 500. Otevírá se tak prostor pro pokles k nedávným lokálním minimům, lednový pozitivní vývoj byl patrně jen korekcí v dlouhodobém klesajícím trhu. A jaké zásadní události hýbaly nejvíce s finančními trhy a co si přichystal trh práce v USA ?

Přečíst článek
Silicon Valley Bank musí nečekaně nouzově navyšovat kapitál.

Svět se bojí bankovní paniky v USA. Klesají i bankovní tituly pražské burzy

Bankovní tituly v pátek stahovaly dolů pražskou burzu. Akcie Erste Bank klesají o víc než tři procenta, Komerční banka ztrácí více než procento a Moneta zhruba půl procenta. Propad tuzemských bankovních titulů dokládá, že ani banky v ČR nejsou imunní vůči bankovní tísni, v některých případech až panice, která je patrná zvláště v USA. Tam musí nečekaně svůj kapitál nouzově navyšovat Silicon Valley Bank, tedy ústav zaměřený na obsluhu a financování startupových projektů. Akcie její zastřešující společnosti – Silicon Valley Financial Group – se včera propadly o 60 procent. Více než pět procent ale ztratily také třeba akcie největší americké banky, JP Morgan Chase.  

Přečíst článek

Týden tradera: Nebývalý tržní optimismus přetrvává

Solidní čísla z americké ekonomiky udržují burzy na nejvyšších úrovních za poslední měsíce, do výprodejů se trhům zatím příliš nechce. Není divu, zveřejněné makroekonomické údaje potvrzují růstový trend v americké ekonomice, což posiluje optimismus, a to i přes stále více inverzní výnosovou křivku. Můžeme se navíc důvodně obávat, že se inflace opět pomalu vrací. Americký index S&P 500 se přesto stále drží nad 4100 body a rovněž index volatility VIX zatím nepůsobí, že by se k nám blížila výraznější korekce.

Přečíst článek
Fed, ilustrační foto

Chytá inflace ve Spojených státech druhý dech? Ekonomika je silnější, než se čekalo

Celková inflace ve Spojených státech dosáhla svého maxima v červnu 2022 na 9,06 procenta. Od té chvíle stabilně klesala tempem v průměru 0,4 procenta měsíčně až do prosince, kdy činila 6,45 procenta. Letos v lednu proces dezinflace výrazně zpomalil a lednová inflace byla publikována na 6,41 procenta. Co stojí za tímto zpomalením? „Tempo poklesu inflace v lednu výrazně zpomalilo, ekonomika je silnější, než se čekalo a centrální bankéři začínají reagovat,“ uvádí v komentáři analytik BHS Timur Barotov k situaci ve Spojených státech.

Přečíst článek
Havrlant z J&T: Zvýšené sazby nejsou pro ekonomiku nutně překážkou

Havrlant z J&T: Zvýšené sazby nejsou pro ekonomiku nutně překážkou

Nominální úrokové sazby kolem pěti procent i kladné reálné sazby jsme v americké ekonomice již viděli. Nepředstavují zásadní překážku ani pro ekonomický růst ani pro střednědobou výkonnost akciového trhu. Naopak, nadměrné množství levných peněz v ekonomice utváří podklad pro perzistentní pokles efektivity a tvorbu nerovnováh v podobě vysoké a trvalé inflace. Fed se z nedávné inflační epizody nejspíše poučil a má silnou motivaci držet úrokové sazby na zvýšené úrovni dlouhodobě, komentuje pro Newstream ekonom J&T David Havrlant.

Přečíst článek
Elektronická burzu ukazující ceny japonských akcií v pondělí 12. září 2022 v Tokiu.

Týden tradera: Fed může se sazbami ještě přitvrdit

V uplynulém týdnu to bylo na trzích jako na houpačce. Volatilita zůstává oficiálně relativně nízká, ale denní pohyby jsou stále vysoké (až desítky bodů na americkém indexu S&P500). Nejistota plyne na jedné straně z restriktivní monetární politiky Fedu, jednak z probíhající transformace ekonomiky, změn v dodavatelských řetězcích a úpravách v globálním obchodě kvůli válce na Ukrajině. Investorům bych radil, aby se v současné situaci nesoustředili jen na základní scénáře vývoje. Ekonomika je totiž z mého pohledu stále velmi přehřátá.

Přečíst článek
Reklama

News box

Británie chce do dubna příštího roku odstranit z citlivých míst sledovací technologie vyrobené v Číně. 👀 Britská vláda usiluje o posílení bezpečnosti kvůli rostoucím obavám z čínských špionážních aktivit. Britští zákonodárci dále chtějí ❌ zakázat bezpečnostní kamery od čínských polostátních firem Hikvision a Dahua. Číst více
V příštích sedmi až osmi letech zanikne ✖ v Česku 300 000 pracovních pozic a milion pozic kvůli digitalizaci výrazně změní svou náplň práce. Je proto třeba masivně investovat do rekvalifikací a vzdělávání, a to zejména digitálního, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Do roku a půl chce ministerstvo proškolit až 130 000 lidí. 

Praha 2 se připojí jako spolužadatel k zahájení změny územního plánu, která by umožnila výstavbu nad kolejištěm hlavního nádraží. 🏗 Městská část bude žádat po investorovi mezinárodní urbanistickou a architektonickou soutěž, vytvořit prostupnost území či vystavět byty a školská zařízení. Připojení k žádosti schválili zastupitelé Prahy 2. 

Francouzská kosmetická společnost 🌼L'Occitane International se stáhne z hongkongské akciové burzy. Firmu převezme do svého vlastnictví většinový akcionář a předseda správní rady firmy Reinold Geiger. Nabídka oceňuje celou společnost na 6 miliard eur (151 miliard Kč). 

Novým primátorem Mladé Boleslavi je Jiří Bouška (ANO), dosavadní první náměstek primátora. Vystřídal Raduana Nwelatiho (ODS), který vedl město od roku 2006. 🔄 Výměna byla součástí koaličních dohod po komunálních volbách v roce 2022. Bouška byl tehdy vítězného uskupení ANO+Volba pro Mladou Boleslav. 

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice 💣. 
Největší evropské internetové tržiště s použitým oblečením 🧥👚 Vinted se v loňském roce poprvé dostalo do zisku. Firmě pomohl rychlý růst tržeb v souvislosti s vyšším zájmem o nákup a prodej módy z druhé ruky.  Číst více
Na český trh vstoupil hotelový řetězec The Cloude One Hotels, který je součástí německé skupiny Motel One Group. Svůj čtyřhvězdičkový hotel 🏨 s 382 pokoji otevřel v polovině dubna v pražské Hybernské ulici. The Cloude One Hotels Prague je čtvrtým hotelem řetězce. Pobočky má ještě v New Yorku, Hamburku a Norimberku.
Miliardáři Elonu Muskovi se na návštěvě Číny podařilo odstranit překážky v zavádění technologie samořízení. 🚘 Akcie automobilky Tesla v reakci prudce zpevnily. Tesla v neděli uvedla, že čínské úřady zrušily omezení pro její automobily, neboť prošly požadavky na zabezpečení dat v zemi. 
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dorazil na Pražský hrad, kde ho přivítal jeho český protějšek Petr Pavel 🤝. Po oficiálním ceremoniálu budou prezidenti jednat soukromě a poté i s delegacemi.
Reklama
Reklama
Doporučujeme