Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

export - informace o tématu

Olaf Scholz, navštívil závod Siemensu

Německý export klesá nad očekávání. Z motoru je brzda ekonomiky

Německý export v srpnu klesl výrazněji, než se očekávalo, dolů ho tlačí slabá světová poptávka. Spolkový statistický úřad oznámil, že vývoz se meziměsíčně snížil o 1,2 procenta na 127,9 miliardy eur (zhruba 3,1 bilionu korun). Analytici očekávali pokles 0,4 procenta, napsala agentura Reuters. Analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING uvedl, že dnešní údaje zvyšují pravděpodobnost, že německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí dostala do recese. Německý export se v srpnu snížil podruhé za sebou.

Přečíst článek
Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Česko loni vyvezlo nejvíc zbraní v historii, téměř polovina zamířila na Ukrajinu

Hodnota vývozu zbraní a dalšího bezpečnostního materiálu z České republiky loni dosáhla přibližně 30 miliard korun, meziročně se téměř zdvojnásobila, uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Loňský export byl podle něj nejvyšší. Objem výroby proti roku 2021 stoupl přibližně o pětinu na více než 50 miliard korun, uvedl Hynek.

Přečíst článek
EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Česko využívá stále více ruské ropy. Za pololetí jí dovezlo nejvíce od roku 2021. Od prosince přitom platí v EU zákaz dovozu ruské ropy, ale Česko a další země mají výjimku.

Přečíst článek
Největším vývozním trhem Číny už nejsou Spojené státy, ale jihovýchod Asie

Ani Evropa, ani USA. Největším vývozním trhem Číny je jihovýchod Asie

Největším vývozním trhem už pro Čínu nejsou Spojené státy ani Evropa. Nově tyto oblasti překonal region jihovýchodní Asie, vyplývá z výpočtu banky HSBC Holdings.

Přečíst článek

Agroexportéři častěji pojišťují u EGAP export na východ. Do Kazachstánu míří čističky obilí JK Machinery

Stále více českých výrobců zemědělské techniky pojišťuje své zakázky směřované do zemí bývalého sovětského svazu. Může za to válka na Ukrajině. Agroexportéři se obávají o bezpečnost dodávky vyrobené techniky a také o to, zda za své dodávky dostanou zaplaceno. Podle ministra zemědělství Marka Výborného by se české firmy neměly východních trhů vzdávat.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Rusko nouzově zastavilo pád rublu. Otázkou je na jak dlouho

Ruská centrální banka v úterý překvapivě a mimo své řádné zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o 3,50 bodu na 12 procent. Nouzovým opatřením se snaží zastavit pád rublu, který v pondělí oslabil za psychologicky důležitou hranici 100 rublů za dolar.

Přečíst článek
Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Skladovací kapacity v přístavech na jihu Ruska jsou po dvou velkých sklizních přeplněny obilím navzdory rekordnímu vývozu v minulém měsíci. Znamená to, že jakákoliv eskalace vojenské konfrontace v klíčové oblasti Černého moře by mohla mít dominový efekt a připravit svět o velké množství plodin, na které spoléhá, upozornila agentura Bloomberg. „Rusko začíná mít problémy s ukradeným ukrajinským obilím," okomentovala situaci ukrajinská agentura Unian.

Přečíst článek

Lůžkové vagony z Plzně míří na italskou železnici

Plzeňská Škoda Group dodá do Itálie až 370 lůžkových vagonů v hodnotě téměř 18 miliard korun.

Přečíst článek
Přístav v Oděse

Rusko bude považovat lodě mířící na Ukrajinu za přepravce vojenského nákladu

Všechny lodě plující do ukrajinských černomořských přístavů bude Rusko od čtvrtka 20. července považovat za potenciální dopravce vojenského nákladu. Podle agentury TASS to uvedlo ruské ministerstvo obrany s tím, že některé části Černého moře byly prohlášeny za "dočasně nebezpečné" pro plavbu.

Přečíst článek
Výroba automobilů v závodě společnosti Chery v Číně

Čína zásobuje Rusko automobily, letos jde zatím o její největší vývozní trh

Čínští výrobci automobilů za prvních pět měsíců letošního roku vyvezli nejvíce vozů do Ruska. Využili faktu, že se globální automobilky ze země stáhly kvůli probíhajícímu konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Průmysl se zase zadrhává. A výhled není o moc růžovější

Průmysl se podle čerstvých dat z Českého statistického úřadu zase zadrhává. Škodí mu slabé objednávky v Německa, stále vysoké ceny vstupů i to, že „nejsou lidi“, komentuje jeho výkon hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme