Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

euro - informace o tématu

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům, říká prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeové

Lagardeová: ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům

Inflace v eurozóně je podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové stále příliš vysoká. ECB ale podle ní rázně zakročí, aby inflaci vrátila zpět ke dvěma procentům. Lagardeová to řekla ve středu na konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem. Euro po jejích slovech zpevnilo.

Přečíst článek

Karel Růžička: Investoři kvůli SVB zavírají rizikové pozice. Koruny se to dotkne jen omezeně

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Končí „spanilá jízda“ koruny?  Dolů ji sráží rostoucí hrozba recese v USA

Přečíst článek
Bankovky - koruny a eura

Euroúvěry jsou čím dál víc v kurzu. Co to dělá s českým realitním trhem?

Přechod na společnou měnu euro je v Česku zatím v nedohlednu. Navzdory tomu ale stále více firem v ČR provádí v eurech už řadu operací. Platí se v nich pronájmy kancelářských i industriálních nemovitostí, jejich koupě i související služby. Řada firem si také čím dál častěji bere rovnou i úvěry v eurech, protože to je pro ně podstatně výhodnější než v českých korunách. Euroúvěry také významně ovlivňují i český realitní trh. Přechod na euro by tak uvítala podle průzkumu většina generálních ředitelů firem. 

Přečíst článek
Petr Fiala

Šéfové firem Fialovi: Chceme stabilitu. A taky euro

České firmy od vlády potřebují především stabilní a předvídatelné prostředí, což za nejlepší preferovanou státní pomoc označilo 41 procent jejich ředitelů. Na druhém místě se s 24 procenty umístila první konkrétně specifikovaná pomoc, a to přechod na euro. Vyplývá to z aktuálního průzkumu PwC CEO Survey, kterého se na přelomu listopadu a prosince 2022 zúčastnily přes dvě stovky generálních ředitelů českých firem.

Přečíst článek
V Itálii padl v sázkové hře Superenalotto rekordní jackpot 371 milionů eur, v přepočtu zhruba 8,8 miliardy korun.

V Itálii padl rekordní jackpot, 90 lidí si rozdělí 371 milionů eur

V Itálii padl v sázkové hře Superenalotto rekordní jackpot 371 milionů eur, v přepočtu zhruba 8,8 miliardy korun. Výherci uhádli šest vítězných čísel skrze skupinovou sázku. Vítězných pětieurových tiketů je 90, každý držitel si tak odnese 4,1 milionu eur (97,1 milionu Kč) před zdaněním. Podle loterijní společnosti Sisal jde o jednu z nejvyšších sázkových výher na světě.

Přečíst článek
Kurz koruny vůči euru

Koruna je k euru nejsilnější za 15 let. Daří se i pražským akciím

Pražská burza ve čtvrtek uzavřela na nejvyšší hodnotě za téměř rok. Dařilo se i koruně. K euru je nejpevnější za téměř 15 let.

Přečíst článek
Libra (ilustrační foto)

Centrální banky pracují na nové formě hotovosti. Digitální euro či libra může mít dopad na inflaci

Už i Británie zvažuje, že vedle hotovosti zavede také digitální libru. ECB na projektu digitálního eura pracuje přes rok, jeho zavedení je plánováno nejdříve v roce 2026. Digitální měna by měla být novou formou hotovosti vydanou přímo centrální bankou, pod její přímou kontrolu. To by jí proto mělo pomoci lépe cílit inflaci.

Přečíst článek
ČNB

Analytik: Centrální banky dnes nepřekvapí. ECB přidá k dobru 0,5 procenta, ČNB ponechá sazby beze změny

Zatímco Fed včera zvýšil úrokové sazby o 25 bazických bodů do pásma 4,50-4,75 procenta, ECB dnes přidá k dobru rovnou půl procentního bodu a svou depozitní sazbu zvýší na 2,5 procenta. V případě ČNB se naopak žádná změna nastavení měnové politiky dnes nečeká, míní analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Jak prezident Petr Pavel ovlivní českou ekonomiku?

Petr Pavel, nově zvolená hlava státu, může mít výraznější vliv na ekonomiku teprve dlouhodobě, zhruba v horizontu deseti let, ale to pouze v tom případě, že svůj mandát v dalších prezidentských volbách obhájí a bude tedy vládnout až do roku 2033. Stoupá například pravděpodobnost přijetí eura, ale až v první půli 30. let, zatímco zahraničně-obchodní orientaci Česka určí vláda, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Analytici: Rekordně silná koruna pomáhá tlumit inflaci zlevněním dovozu

Kurz koruny, který se v posledních dnech dostal pod hladinu 23,90 koruny za euro, což je nejsilnější úroveň od roku 2008, je pro Česko momentálně dobrou zprávou, protože pomáhá tlumit inflaci zlevněním dováženého zboží, včetně energetických surovin. Naopak problémem může být pro tuzemské vývozce. Shodli se na tom oslovení analytici.

Přečíst článek

Spořicí účty v eurech jsou jako ufo. Mají úročení, které nikdo neviděl

Nakupovat euro při dobrém kurzu je jedna věc, výhodně je pak uložit, je ale věc druhá. Tuzemské spořicí účty v eurech ke zhodnocení zrovna příliš nepomohou. Nevydělají si totiž ani na poplatky týkající se běžných euroúčtů. Přečtěte si, jak vypadají spořicí účty v eurech v Česku. 

Přečíst článek
Kurz koruny vůči euru

Analytici: Koruna přilákala spekulanty. Příští měsíce bude oslabovat

Česká měna by v příštích měsících měla oslabit ze současných hodnot, které jsou k euru nejsilnější od krizového roku 2008. Mohla by tak oslabit o několik desítek haléřů z pátečních 23,90 Kč za euro. Vyplývá to z odhadů analytiků. Posilování koruny z posledních týdnů podle nich souviselo s návratem rizikového apetitu k exotičtějším měnám, jako je koruna. Roli hraje i vyšší úročení domácí měny.

Přečíst článek
Reklama

News box

V USA byli zatčeni dva bratři pro podezření z krádeže 25 milionů dolarů (568 milionů korun) v kryptoměnách, a to za pouhých 12 sekund. Oba podle obžaloby, která je viní z on-line podvodu a praní špinavých peněz, studovali matematiku a informatiku 👨‍🎓👨‍🎓 na jedné z neprestižnějších univerzit, Massachusettském technologickém institutu. 
Zastupitelé Chrášťan schválili vypsání referenda ohledně hazardu. 🎰 Lidé se tak vyjádří, zda má chrášťanské vedení udělat veškeré možné kroky k zákazu hazardu v obci. Referendum bude 14. června. Vedení obce s provozovateli kasin, společnostmi Bonver Win a CEC Praha, podepsalo smlouvu o spolupráci. 
Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot. 💣Podnik získala od společnosti CBC Europe S.à r.l. (CBC) za 350 milionů dolarů (téměř osm miliard korun) a prostřednictvím nové emise kmenových akcií. V součtu tak celková cena činí 703 milionů dolarů (16 miliard korun), po odečtení čistého dluhu Sellier & Bellot.  Číst více
Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) společně s hnutím STAN požadují vytvořit komplexní posudek dalšího postupu v souvislosti se společným podnikem Nové Holešovice. Nové Holešovice založil pražský dopravní podnik s firmami Karlín Group a CPI Property Group kvůli rozvoji 🏗 stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí. 
Americký akciový index Dow Jones poprvé překonal hodnotu 40 000 bodů a zaznamenal nejrychlejší ⬆ vzestup o 10 000 bodů. Růst akcií podporují příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření firem a růst sázek, že centrální banka USA (Fed) sníží úrokové sazby, uvedla agentura Reuters. Číst více
Českomoravská konfederace odborových svazů zrušila ❌demonstraci, kterou svolala na úterý 21. května na Malostranské náměstí proti záměrům vlády v zákoníku práce a důchodech. Odborová centrála sdělila, že tím chtějí přispět ke zklidnění situace po pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a s ohledem na rozjitřenou situaci i v České republice. 
Novým prezidentem kolínské automobilky 🚘 Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se od června stane Robert Kiml, dosavadní viceprezident pro výrobu. Dosud funkci zastával Koreatsu Aoki, který zůstane na pozici výkonného poradce top managementu. Kiml bude prvním Čechem ve funkci prezidenta kolínské automobilky.  Číst více
Odborový svaz KOVO se nezúčastní protestu, který svolala na 21. května do Prahy Českomoravská konfederace odborových svazů. 👨‍🏭 Nechce zvyšovat napětí ve společnosti po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, řekl předseda OS KOVO Roman Ďurčo. 
Český prodejce nábytku a bytových doplňků Bonami vstoupil na italský trh. 🛏 Produkty zatím nabízí přes vlastní e-shop, případné otevření kamenných prodejen bude záviset na poptávce. Bonami působí také v dalších deseti evropských zemích, a to na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku.
Britská ministryně pro mezinárodní obchod Kemi Badenochová se dnes hodlá sejít se zástupci společnosti International Distributions Services (IDS), která je vlastníkem britské pošty Royal Mail. 📯 Zajímá ji nabídka na převzetí, kterou firmě předložil miliardář Daniel Křetínský. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme