Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koruna slábne, hlavně kvůli inflaci a malému výkonu ekonomiky

Kurz koruny vůči euru
iStock
 ČTK

Česká měna v letošním prvním čtvrtletí vůči oběma hlavním světovým měnám výrazně oslabila. K euru klesla z kurzu 24,70 koruny k aktuálním 25,30 koruny za euro, což odpovídá ztrátě 2,5 procenta. K dolaru propadla o 4,5 procenta z 22,50 koruny na 23,50 koruny za dolar. Vyčetl to analytik Cyrrusu Vít Hradil.

Reklama

Největší ztráty zaznamenala koruna 15. února, kdy propadla na kurz 25,51 CZK/EUR, což představovalo ztrátu od začátku roku 3,35 procenta. Proti dolaru oslabila až na 23,77 CZK/USD, což byla ztráta 6,3 procenta. Tento den byla zveřejněna inflace za leden 2024, která klesla z prosincových 6,9 procenta až na 2,3 procenta, což bylo více, než trh očekával, upozornil analytik Purple Trading Jaroslav Tupý.

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika loni podala lepší výkon, než se myslelo. I přesto, že lidé se zdráhali utrácet

Česká ekonomika nakonec loni podala lepší výkon, než se myslelo. Jde o pozitivní překvapení, které upevňuje předpoklad, že letos by tuzemské hospodářství mělo růst dokonce i nad rámec takzvané černé nuly.

Přečíst článek

Tímto poklesem inflace se prý otevřel České národní bance prostor pro další snižování úrokové sazby. Od svých nejslabších hodnot pak koruna do konce března jak oproti euru, tak i dolaru mírně posílila, doplnil analytik Portu Marek Pokorný.

"Česká koruna pokračuje v mírném oslabení, které zrychlilo v únoru poté, co Česká národní banka poměrně agresivně snížila sazby o 50 bazických bodů," uvedl analytik XTB Štěpán Hájek. V březnu ČNB pokračovala se snižováním o dalších 50 bazických bodů, což byla reakce na pokles jádrové inflace pod tři procenta. Měnová politika ČNB je od začátku roku nejdůležitějším faktorem pro další vývoj kurzu koruny, dodal.

rakouský ekonom a člen rady ECB Robert Holzmann

Guvernéři ECB: V Evropě začnou klesat úrokové sazby dříve než v USA

Evropská centrální banka (ECB) by mohla zahájit snižování úrokových sazeb dříve než americká centrální banka (Fed). V rozhovoru s rakouským listem Kronen Zeitung to uvedl guvernér rakouské centrální banky Robert Holzmann, který je zároveň členem Rady guvernérů ECB.

Přečíst článek

Koruně neprospívala ani bídná kondice tuzemské ekonomiky, jejíž průmyslový sektor prochází setrvalým ochlazením a kde přetrvává nízká schopnost a ochota domácností utrácet, uvedl Hradil. Nic z toho sice podle něj pro trh nebylo šokujícím překvapením, ale první měsíce letošního roku dokazovaly, že jde o závažnější problém, než se původně čekalo.

Hradil věří tomu, že by se koruna mohla opatrně posouvat směrem k 25,00 CZK/EUR, byť nepředpokládá, že by tuto hranici prolomila. Zároveň očekává, že "spanilá jízda" dolaru přece jen začne zpomalovat, a naopak Evropa již konečně nalezne dno, ze kterého se pozvolna odrazí. V polovině roku by tak dolar mohl být k mání za 22,80 CZK/USD, odhadl. Podobný trend pak předpokládá i ve zbytku roku. Naopak Pokorný míní, že ČNB bude snižovat sazby i na příštích zasedáních, takže očekává, že dokud nezačnou snižovat úrokové sazby také americká centrální banka Fed i Evropská centrální banka, bude tuzemská měna dále oslabovat.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Koruna k euru oslabila na devítiměsíční minima. Nejsilnější úrovně má už za sebou

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Koruna má za sebou solidní první pololetí, porazila dolar, euro i švýcarský frank

Přečíst článek
Jestliže se teď rozhodnete vyměnit koruny za eura nebo dolary, nebudete toho na dovolené litovat.

Teď je ta pravá chvíle. Na směně korun před dovolenou nyní neproděláte, uvádějí analytici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme