Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekordní rok pro evropské banky. Některé loni překonaly svá historická maxima

Rekordní rok pro evropské banky
iStock
 ČTK

Zisk největších evropských bank v loňském roce poprvé překročil 100 miliard eur (2,6 bilionu korun). Většina z nich dosáhla vlivem rostoucích úrokových sazeb rekordních zisků, napsala agentura Bloomberg. Její výběr nezahrnuje švýcarskou UBS Group, jejíž zisk se loni díky akvizici Credit Suisse vyšplhal na 29 miliard dolarů.

Reklama

Souhrnný čistý zisk 20 největších evropských kontinentálních bank, které oznámily výsledky, se loni vyšplhal na 103 miliard eur. Meziročně to znamená nárůst o 32 procent, vyplývá z údajů sestavených Bloombergem. Tři čtvrtiny věřitelů v této skupině dosáhly nejvyššího zisku ve své historii.

Nárůst ziskovosti umožnil bankám zvýšit objem peněz, které vracejí investorům, a posílil jejich akcie. Index bank v regionu loni vzrostl o přibližně 20 procent. Třebaže masivní nárůst zisku bude těžké zopakovat, neboť polevuje vliv vysokých úrokových sazeb, mnoho bank si zachovává optimismus. Mají za to, že rostoucí tržby z poplatků jim umožní pokračovat v růstu.

Proč je chyba hnát se za eurem, vysvětluje ekonom Kovanda

Koruna vůči euru za covidu a války reálně posílila o 20 procent, podle stoupenců přijetí eura je však prý slabá. Všechny země, které platí eurem, mají trvale vyšší nezaměstnanost než Česko i proto, že společná měna znemožňuje kurzové přizpůsobení ekonomiky, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.  

Přečíst článek

Hodnota zlata v portfoliu ČNB od začátku roku vzrostla o 65 procent

Co čekat od zlata v roce 2024? Budou padat rekordy

Cena zlata v letošním roce podle analytiků směřuje k novým rekordům. Důvodem jsou deficity státních rozpočtů, které zůstávají od covidu nepřiměřeně vysoké. A pokud centrální banky začnou snižovat úrokové sazby, jde o impulz pro další silný růst ceny zlata, shodli se analytici.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme