Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koruna by mohla v příštích měsících dále mírně ztrácet

Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně
ČTK
 ČTK

Česká měna, která v minulých dnech oslabila až k 25,50 koruny za euro, tedy na nejslabší úrovni od propuknutí války na Ukrajině v únoru 2022, by mohla v příštích měsících ještě mírně ztrácet. Vyplývá to z ankety mezi analytiky. Vývoj kurzu bude podle nich záležet zejména na dalších krocích České národní banky a Evropské centrální banky (ECB). Pod 25,50 CZK/EUR byl kurz koruny i v pátek odpoledne.

Reklama

"Do léta může ještě koruna dále oslabovat, překvapující by nebyla ani úroveň 25,70 nebo dokonce 26,00 korun za euro, " řekl analytik Purple Trading Petr Lajsek. Slabá koruna je však proinflační a je podle něj dost možné, že v takovém případě ČNB zakročí pomocí devizových rezerv, které na obranu koruny v minulosti hojně využívala. Je však otázka, jak dlouhodobý efekt tyto umělé zásahy do trhu mohou mít. Ke konci roku očekává úrovně kolem 25,50 Kč za euro.

Zleva ministryně obrany Jana Černochová, ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Lukáš Kovanda: Otců nízké inflace je v Česku víc, úplně pravý ani jeden

Lednová inflace v Česku byla nečekaně nízká. Žádný z tuzemských analytiků, ani sama Česká národní banka, nečekal, že bude činit meziročně jen 2,3 procenta. Většinově se expertní odhady pohybovaly kolem úrovně tří procent. Nízká lednová inflace představuje pozitivní signál pro celý letošní rok. Průměrná celoroční inflace, kterou ta lednová celkem výrazně spoluurčuje, by tak letos měla vykázat pouze úroveň 2,4 procenta, což je takřka pětkrát nižší hodnota než ta loňská, čítající 10,7 procenta.

Přečíst článek

"Snižuje se pravděpodobnost rychlého snižování sazeb ze strany americké centrální banky Fed i ECB, hromadný přesun peněz z eur či dolarů do korun a posilování koruny tak zatím nehrozí," uvedl analytik Portu Lukáš Raška. Na druhou stranu, pokud by ECB nebo Fed držely své sazby na současných úrovních delší dobu a ČNB pokračovala v rychlém snižování, koruna by zřejmě vzhledem ke zmenšujícímu se úrokovému diferenciálu dále oslabovala. Slabší koruna je ale proinflačním faktorem. ČNB tak bude chtít dalšímu výraznějšímu oslabování zabránit, může tak přerušit snižování sazeb nebo využít devizové rezervy, dodal.

Analytik XTB Štěpán Hájek očekává od koruny pokračování v aktuálním silném oslabení a postupnou stabilizaci. Rychlý pohyb úrokových sazeb na nižší úrovně aktuálně 'naceňuje' trh a v druhé polovině roku bude důležitější, s čím přijdou další centrální banky. Slabá koruna bude působit inflační tlaky, které donutí ČNB zpomalit snižování sazeb, zatímco americký Fed nebo ECB může se snižováním teprve začít, což by mělo korunu podpořit. Do konce prvního pololetí tedy očekává, že bude euro stát kolem 25,80 koruny. Koncem roku by mohla koruna posílit zpět k 24,30 koruny za euro, odhadl.

Naopak analytik Cyrrusu Vít Hradil považuje aktuální tržní reakci za poněkud přehnanou a očekává, že se koruna bude vracet směrem k 25,00 Kč za euro. Slábnoucí koruna totiž komplikuje ČNB její tažení proti inflaci, a pokud by tento stav pokračoval, uzpůsobí podle něho tomu bankéři své kroky, tedy například zaskočí trh pomalejším poklesem sazeb. Zhruba v polovině roku by se pak měla zlepšit tuzemská ekonomická situace a sazby pro změnu zamíří dolů v zahraničí. To by mělo koruně dodat vzpruhu a koncem roku bychom se mohli pohybovat v okolí 24,60 Kč za euro, uzavřel.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl vyšší, než očekávala ČNB

O půl procenta dolů. Analytici čekají další snížení základní úrokové sazby ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme