Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

euro - informace o tématu

Čekat na ještě silnější korunu nemá smysl. Je nejlepší čas kupovat eura, tvrdí analytici

Česká měna se koncem pracovního týdne dostala dvakrát po sobě na nejsilnější úroveň vůči euru od listopadu 2008, dokonce krátce prolomila hranici 23,90 k evropské měně. Už i laici přemýšlejí, zda nakoupit eura, aspoň na léto, nebo ještě nějaký čas počkat, jestli kurz nebude dokonce výhodnější.

Přečíst článek
Eurobankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Že je letní dovolená daleko? To je jedno. Teď je nejvhodnější doba na nákup deviz

Přečíst článek

Půjčky v eurech vyjdou české podniky stále výrazně levněji. Zájem o ně výrazně roste

Přečíst článek

Jak ovlivní nová hlava státu ekonomiku? Při vítězství Pavla i Nerudové se Česko přiblíží přijetí eura

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Absurdní debata kandidátů o sazbách. Na zahradě se sešli tři kozlové

Přečíst článek
Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Výkon světové ekonomiky v roce 2022 podle všeho poprvé v historii překonal psychologickou hranici 100 bilionů dolarů (asi 2270 bilionů korun). V letošním roce jí ale hrozí recese. Kam se přesune těžiště světového ekonomického výkonu? Jakou roli v tom sehrají centrální banky? Kam zamíří inflace a kurz koruny? A je ten správný čas nakupovat akcie, případně které? Nejen na tyto otázky naleznete odpovědi v komentáři ekonoma Lukáše Kovandy.

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Potlesk pro korunu. Drží silná vůči euru i dolaru a vyhlídky hrají v její prospěch

Koruna v pondělí ráno zpevnila vůči euru na nejsilnější úroveň od roku 2008, citelně sílí i vůči dolaru. Pomáhá ji post-covidový boom čínských a asijských trhů a slábnoucí vyhlídky dolaru, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Inflace v eurozóně v prosinci nečekaně výrazně klesla a je na 9,2 procenta

Příjemné překvapení. Inflace v eurozóně v prosinci spadla výrazně pod deset procent

Meziroční míra inflace v eurozóně v prosinci klesla na 9,2 procenta z listopadových 10,1 procenta. Ve svém rychlém odhadu to uvedl Eurostat. Tempo růstu cen zpomalilo druhý měsíc v řadě a pokles byl výraznější, než očekávali analytici. Ti počítali s poklesem těsně pod deset procent.

Přečíst článek
Chorvatská kuna

Na dovolenou do Chorvatska počítejte jen s eury. Kunou tam zaplatíte už jen pár dní

Čechy oblíbené Chorvatsko je od 1. ledna 2023 v eurozóně a platí se tam všude v eurech. Do 14. ledna 2023 s původní měnou – chorvatskou kunou – u Jadranu ještě stále zaplatíte. Po tomto datu budete muset s kunami jen do banky nebo na poštu. V Česku je směníte ve směnárnách jen výjimečně. 

Přečíst článek
Bankovky

Lukáš Kovanda: Čeští střádalové, zbystřete. Teď je ten správný čas založit si eurový účet

Češi si stále radši spoří v euru, nejvíce za posledních třináct let. Nyní, když je euro v rekordní „slevě“, mají i ti ostatní příležitost zřídit si eurový účet za výhodných podmínek.

Přečíst článek
Kurz koruny vůči euru

Lukáš Kovanda: Koruna si vede extrémně dobře. Posílila pod 24 korun za euro

Koruna poprvé od roku 2008 obchoduje pod méně než 24,00 koruny za euro. Podle Bloombergu patří česká koruna k největším světovým vítězům doby pandemie a války, spolu s měnami Švýcarska a Singapuru.

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Koruna vstupuje do nového roku silná

Koruna vstupuje do nového roku při síle, je nejsilnější od srpna 2011 a nachází se blízko maxim od roku 2008. Svědčí jí včerejší slova guvernéra ČNB Aleše Michla.

Přečíst článek
Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Koruna drží silná. Vůči euru se dnes dostala na nejsilnější úroveň za 11 let

Koruna se v úterý dostala na nejsilnější úroveň k euru za více než 11 let. Obchodovala se za méně než 24,20 koruny za euro. Zpevnila i vůči dolaru.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Průmyslová inflace v Česku je nižší než v okolních zemích. Euro není zárukou nižší inflace.

Lukáš Kovanda: Průmyslová inflace v Česku je nižší než v okolních zemích. Euro není zárukou nižší inflace

V Česku je průmyslová inflace nižší než v okolních zemích, euro tedy není zárukou nižší inflace. Příklad vývoje ceny nafty v Česku to podtrhuje, neboť ta zdražuje v posledním roce čtvrtým nejpomalejším tempem v celé EU, a to díky poměrně silné koruně, jež vůči dolaru ztrácí méně než euro, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem? (na snímku Dubrovník)

Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem?

Už za pár týdnů se Chorvatsko stane dvacátou evropskou zemí, v níž se bude platit eurem a která bude i součástí schengenského prostoru. Téměř třicet let let po rozpadu Jugoslávie od zavedení chorvatské kuny a jen deset let poté, co se země stala 28. členským státem EU, se Chorvati dokázali vzdát své stabilní národní měny s vidinou ještě větší stability a s očekáváním zvýšení zájmu zahraničních investorů. Doufají, že je tím přitáhnou i na svůj realitní trh, kam zatím vstupují jen opatrně. 

Přečíst článek
Reklama

News box

V USA byli zatčeni dva bratři pro podezření z krádeže 25 milionů dolarů (568 milionů korun) v kryptoměnách, a to za pouhých 12 sekund. Oba podle obžaloby, která je viní z on-line podvodu a praní špinavých peněz, studovali matematiku a informatiku 👨‍🎓👨‍🎓 na jedné z neprestižnějších univerzit, Massachusettském technologickém institutu. 
Zastupitelé Chrášťan schválili vypsání referenda ohledně hazardu. 🎰 Lidé se tak vyjádří, zda má chrášťanské vedení udělat veškeré možné kroky k zákazu hazardu v obci. Referendum bude 14. června. Vedení obce s provozovateli kasin, společnostmi Bonver Win a CEC Praha, podepsalo smlouvu o spolupráci. 
Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot. 💣Podnik získala od společnosti CBC Europe S.à r.l. (CBC) za 350 milionů dolarů (téměř osm miliard korun) a prostřednictvím nové emise kmenových akcií. V součtu tak celková cena činí 703 milionů dolarů (16 miliard korun), po odečtení čistého dluhu Sellier & Bellot.  Číst více
Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) společně s hnutím STAN požadují vytvořit komplexní posudek dalšího postupu v souvislosti se společným podnikem Nové Holešovice. Nové Holešovice založil pražský dopravní podnik s firmami Karlín Group a CPI Property Group kvůli rozvoji 🏗 stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí. 
Americký akciový index Dow Jones poprvé překonal hodnotu 40 000 bodů a zaznamenal nejrychlejší ⬆ vzestup o 10 000 bodů. Růst akcií podporují příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření firem a růst sázek, že centrální banka USA (Fed) sníží úrokové sazby, uvedla agentura Reuters. Číst více
Českomoravská konfederace odborových svazů zrušila ❌demonstraci, kterou svolala na úterý 21. května na Malostranské náměstí proti záměrům vlády v zákoníku práce a důchodech. Odborová centrála sdělila, že tím chtějí přispět ke zklidnění situace po pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a s ohledem na rozjitřenou situaci i v České republice. 
Novým prezidentem kolínské automobilky 🚘 Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se od června stane Robert Kiml, dosavadní viceprezident pro výrobu. Dosud funkci zastával Koreatsu Aoki, který zůstane na pozici výkonného poradce top managementu. Kiml bude prvním Čechem ve funkci prezidenta kolínské automobilky.  Číst více
Odborový svaz KOVO se nezúčastní protestu, který svolala na 21. května do Prahy Českomoravská konfederace odborových svazů. 👨‍🏭 Nechce zvyšovat napětí ve společnosti po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, řekl předseda OS KOVO Roman Ďurčo. 
Český prodejce nábytku a bytových doplňků Bonami vstoupil na italský trh. 🛏 Produkty zatím nabízí přes vlastní e-shop, případné otevření kamenných prodejen bude záviset na poptávce. Bonami působí také v dalších deseti evropských zemích, a to na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku.
Britská ministryně pro mezinárodní obchod Kemi Badenochová se dnes hodlá sejít se zástupci společnosti International Distributions Services (IDS), která je vlastníkem britské pošty Royal Mail. 📯 Zajímá ji nabídka na převzetí, kterou firmě předložil miliardář Daniel Křetínský. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme